Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2009 - Anul XIV, nr. 49 (4035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Catalin NECHIFOR


PSD

Vizita de lucru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Înainte de 89, vizitele de lucru ale tovarăşului, însoţit aproape întotdeauna de tovarăşa, erau un lucru obişnuit pentru românul de rând, telejurnalul nostru - cel de toate zilele - relatând pe larg măreţele realizări ale epocii de aur şi prezentând aprecierile cuplului prezidenţial la adresa oamenilor muncii şi a întreprinderilor cuprinse în cadrul vizitei. Am asistat zilele trecute la o vizită de înalt nivel, aici la Suceava. Premierul Boc a sosit alături de ministrul dezvoltării regionale Blaga, pentru a fi semnate un număr de proiecte de dezvoltare a judeţului şi pentru a vizita câteva obiective importante, printre care Universitatea suceveană şi platforma industraială Egger - Schweighoffer de la Rădăuţi. În treacăt fiind spus, proiectele semnate de ministrul Blaga la Suceava aşteptau de ceva vreme cerneala ministerială, fiind proiecte întocmite cu mulţi ani în urmă şi depuse în conformitate cu prevederile din ghidul solicitantului din programul operaţional regional, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională de la Piatra Neamţ. Am remarcat un lucru, în comparaţie cu vizitele de lucru care aveau loc în trecutul mai îndepărtat sau mai recent. Şi când spun recent, mă refer la vizita primului-ministru Tăriceanu în 2005, atunci când hărnicia PNL-iştilor s-a văzut repede remarcată printr-un covor asfaltic nou nouţ, pe strada din faţa Casei Culturii, iar perioada mai veche este evident cea în care pentru satisfacţia măreţului conducător, se legau ştiuleţii de porumb în lanuri, atent selectaţi după mărime.

De data asta, premierul Boc nu a tăiat nicio panglică, dar nici sucevenii nu au avut un câştig imediat. De data asta s-a zis lucrurilor pe nume, în speranţa că printr-o astfel de prezentare vom stoarce o lacrimă de compasiune pentru victimele inundaţiilor din anii trecuţi, sau vom primi ceva fonduri mai consistente pentru realizarea celor trebuincioase în cel de al doilea judeţ al ţării ca mărime, judeţul nostru. Ceea ce s-a spus cu ocazia vizitei premierului este fără îndoială adevărat, însă nu va fi suficientă prezenţa acestuia o singură dată la Suceava, pentru că promisiuni a făcut şi Tăriceanu - când a anunţat fonduri importante şi a solicitat primarilor intervenţia energică în refacerea infrastructurii şi a caselor distruse de inundaţii, a făcut şi Nicolaescu, cel care promitea, ori de câte ori se afla prin judeţ, că va finanţa cât de curând spitalele municipale din Fălticeni şi Vatra Dornei.

De ce spun asta şi de ce sunt reticent la promisiunile din nou făcute către alegători, indiferent de convingerile lor politice? Dintr-un motiv simplu, şi anume acela că se apropie cu paşi repezi data alegerilor pentru Parlamentul European şi mă tem ca un astfel de periplu similar vizitei de lucru să nu capete un context mai larg şi o acoperire naţională. Pe de altă parte, văzând principalii indicatori macroeconomici şi ţinând cont de posibila performanţă extrem de scăzută a economiei în anul 2009 (daca vom avea totuşi parte de creştere economică - cât de mică, dar să fie), îmi dau seama că dorinţa e mare, însă putinţa nu prea. Plapuma de care se vorbea pe la Bucureşti în urma cu câteva săptămâni e cam mică şi trag toţi de ea, iar promisiuni se fac în egală măsura, indiferent de data şi locaţia vizitei de lucru.

Avem un fapt cert la acest moment. S-au semnat contractele de finanţare pentru câteva drumuri judeţene şi avem aprobat un buget al judeţului cu circa 11 mii lei mai puţin în comparaţie cu banii care au fost alocaţi anul trecut. Mai punem la socoteală rata inflaţiei pe anul 2008 şi dacă mai ţinem cont de declaraţiile incendiare de la finalul anului trecut, când se atenţiona că nu mai există bani de la bugetul judeţului pentru plata asistenţilor maternali şi susţinerea activităţii de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, ne dăm seama că banii nu vor fi suficienţi în nici un caz în acest prim an de guvernare al coaliţiei PD-L-PSD. Şi dacă mai luăm în calcul şi declaraţia ministrului de finanţe Pogea, care anunţa posibilitatea unui rectificativ bugetar pe minus (ar fi o premieră în România ultimilor 20 de ani), atunci avem motive suficiente să fim măcar rezervaţi, dacă nu chiar pesimişti. În ceea ce ne priveşte pe noi, cei aleşi uninominal în Parlament, ne rămâne o temă importantă, cea de a susţine cauza judeţului şi a localităţilor componente, fără a ţine cont de apartenenţa politică a primarilor, însă mingea se află acum la Consiliul Judeţean şi de modul în care se va decide împărţirea resurselor către cele 114 localităţi componente, va depinde colaborarea în cadrul coaliţiei PD-L-PSD, sau PSD-PD-L, daca doriţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vizita de lucru.
 Vizualizări articol: 8773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vizita de lucru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei