Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 feb 2009 - Anul XIV, nr. 42 (4028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Codurile juridice vor fi promulgate până la jumătatea lunii mai şi vor ajuta la descentralizare

Duminică, 22 Februarie 2009 (13:57:27)
Şeful Cancelariei Primului Ministru, Cătălin Baba, a declarat, duminică, la Bistriţa, la instalarea în funcţie a noului prefect al judeţului, că până la jumătatea lunii mai a.c., vor fi adoptate noile coduri juridice, fapt care va ajuta la accelerarea procesului de descentralizare.

"Probabil că vom asista în curând, termenul era 15 mai a.c., la promulgarea codurilor de procedură civilă şi penală, ceea ce se numesc codurile juridice. Acestea sunt elemente extrem de importante în descentralizare, pe de-o parte, şi în eficientizarea administrării statului, pe de altă parte. Va fi pentru prima oară în România în care aceste coduri vor fi date într-un mod în care să reprezinte o descentralizare reală", a declarat Cătălin Baba, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Referitor la descentralizare, Baba a spus că prefecţii vor avea de lucru inclusiv cu şcolile şi cu spitalele.

"Sunt alte două segmente foarte importante, educaţia şi sănătatea, care vor trece în şi mai mare măsură la nivelul autorităţilor locale, iar prefecţii, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, vor trebui să găsească modalităţi de dialog şi consens pentru a pune în aplicare toate acestea", a spus Baba.

El a adăugat că s-a discutat foarte mult despre descentralizare în România după 1989, dar acel gen de descentralizare prin care autorităţilor locale să li se dea şi bani, fiindcă li s-au dat obligaţii, fără a li se pune la dispoziţie şi fonduri.

Potrivit lui Baba, "Guvernul vrea la ora actuală o descentralizare reală, care să dea obligaţii, dar şi resurse".

"Suntem pregătiţi pentru a ne confrunta cu dificultăţile care vin. Nu există o reţetă pentru a ieşi din criză sau, cel puţin, nimeni nu a găsit-o. Toate guvernele, în schimb, încearcă aceleaşi lucruri. Şi Guvernul României este, din acest punct de vedere, integrat într-o mişcare mai largă. Reamintesc că 20 la sută din bugetul României, adică peste 10 miliarde de euro, va merge pentru investiţii în infrastructură. Lucrul central al programului de guvernare este ceea ce încearcă şi guvernul american şi ceea ce se întâmplă în Franţa, Germania şi restul ţărilor europene. Este cea mai mare sumă pe care un guvern o alocă pentru investiţiile în infrastructură din 1990 încoace. E un efort, dar e o modalitate prin care se poate relansa producţia economică în ţara noastră", a adăugat Baba.

El a spus că un alt lucru important este reducerea taxei pentru profitul reinvestit.

"Firmele care reinvestesc profitul vor beneficia de reduceri de taxe. Este o modalitate prin care Guvernul şi Ministerul de Finanţe s-au gândit că se poate relansa motorul economic. Nici componenta socială nu este uitată. Pensia minimă va creşte, de la 1 aprilie, la 300 de lei, iar de la 1 octombrie la 350 de lei, este un punct important. Mai mult de un milion de oameni în România au pensii sub acest prag. Este un ajutor important pentru a trece o perioadă de criză", a declarat Baba.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Codurile juridice vor fi promulgate până la jumătatea lunii mai şi vor ajuta la descentralizare.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Codurile juridice vor fi promulgate până la jumătatea lunii mai şi vor ajuta la descentralizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei