Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 dec 2008 - Anul XIII, nr. 303 (3984)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Ministrul de Finanţe va evalua resursele bugetare, situaţia e mai proastă decât anticipasem

Luni, 29 Decembrie 2008 (15:15:29)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, la Craiova, că în perioada următoare ministrul Finanţelor va face o evaluare a resurselor bugetare întrucât "situaţia este mult mai proastă" decât cea anticipată, asigurând că priorităţile programului de guvernare se vor regăsi în bugetul pe 2009.

Mircea Geoană a afirmat, într-o întâlnire cu presa, că în "agenda publică a cetăţeanului" au apărut discuţii legate de asumarea angajamentelor făcute în campania electorală de cele două partide aflate la guvernare, PSD şi PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Multă lume vorbeşte de o anumită diferenţă între angajamentele făcute în campanie şi de PSD, dar şi de PDL, şi de mine, şi de domnul Boc, şi de domnul preşedinte Traian Băsescu. Participarea noastră la guvernare reprezintă o garanţie că cei cu venituri mici în România nu vor fi cei sacrificaţi într-o perioadă mult mai dificilă din punct de vedere economic şi social", a declarat Geoană.

El a spus că principalele categorii sociale cu venituri mici vor fi "prioritare" pentru PSD, Geoană asigurând că formaţiunea social-democrată "se va bate şi va veghea" ca în discuţiile pe proiectul de buget pe anul 2009 resursele să fie alocate în mod corespunzător.

"Participarea noastră la guvernare este motivată în special pentru că suntem chemaţi să apărăm electoratul care ne-a votat. Acest electorat ne-a spus că doreşte ca PSD să fie la guvernare, dar în condiţii în care să putem, în limita bugetului, să acordăm sprijin categoriilor vulnerabile. Mă refer aici la muncitori, la profesori, cadre medicale, de pensionarii de la CAP şi cei cu pensii mici", a afirmat Geoană.

Liderul social-democrat susţine că angajamentele electorale sunt "analizate" de Ministerul Finanţelor.

"Toate aceste angajamente de natură socială sunt analizate acum, împreună cu Ministerul Finanţelor, pentru că banii vin de acolo, şi vreau să asigur că va exista din partea noastră o dorinţă expresă de a putea să garantăm categoriilor de public, şi mă refer aici inclusiv la familia tânără şi la tinerele mame, condiţii corecte de sprijin din partea societăţii", a spus Geoană.

Preşedintele Senatului apreciază că situaţia financiară a ţării este "mult mai proastă" decât a fost preconizată, ministrul Finanţelor urmând în perioada următoare să facă o "evaluare a resurselor bugetare".

"Cred că bugetul va fi adoptat până în luna ianuarie. De aceea nu vă cerem atât de mult, doar câteva săptămâni, ca să poată şi ministrul Finanţelor să-şi facă o evaluare a resurselor bugetare. Din păcate, situaţia este mai proastă decât o anticipam, dar din punct de vedere al reflectării în buget a acestor priorităţi sociale, ele se vor regăsi acolo", a mai spus Geoană.

El a mai menţionat că sunt probleme în domeniul veniturilor bugetare provenite din încasări, dar şi la deficitul bugetar care este mai mare decât cel anunţat de Cabinetul Tăriceanu.

"Vorbesc de deficitul bugetar şi de încasările la bugetul de stat, unde se pare că este marea problemă. Există un deficit mult mai mare decât cel anunţat de fost guvern şi, într-adevăr, în ultimele două luni de zile există o scădere semnificativă a încasărilor la bugetul de stat", a spus Geoană.

Preşedintele PSD a mai spus că, după o "radiografie" a situaţiei financiare în care se află România, se vor aloca şi resursele bugetare în funcţie de priorităţile programului de guvernare.

"Este evident necesar să facem o radiografie completă a situaţiei bugetare a ţării şi, la proiectul de bugetul pe 2009 şi vom vedea care sunt resursele de care dispunem şi le vom aloca în funcţie de priorităţile programului de guvernare", a mai spus Mircea Geoană.

Premierul Emil Boc a confirmat, luni, că Executivul nu dispune încă de o evaluare clară privind execuţia bugetară pentru 2008 şi a arătat că date referitoare la situaţia bugetară din acest an şi prognoza pentru 2009 vor fi disponibile în prima parte a lunii ianuarie.

"Nu avem situaţia finală pe anul 2008, adică ce a însemnat execuţia bugetară. Probabil că în prima parte a lunii ianuarie vom avea situaţia reală a anului 2008 şi prognoza pentru 2009", a spus Boc, la Realitatea TV.

El a confirmat totodată că, luni, vor avea loc noi discuţii informale privind proiectul de buget pentru 2009, înaintea şedinţei de marţi a Guvernului.

Surse ministeriale au declarat, agenţiei MEDIAFAX, sâmbătă, după o primă reuniune informală a Guvernului privind proiectul de buget pe 2009, că premierul Emil Boc a cerut miniştrilor noi documente pentru o evaluare clară şi exactă a situaţiei financiare actuale, în condiţiile în care situaţia financiară nu este încă ştiută exact.

Sursele citate au mai precizat atunci că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, va discuta, luni, cu miniştrii, într-o nouă reuniune informală, despre veniturile colectate la buget în 2008 şi prognoza acestor venituri pentru 2009.

Proiectul de buget pe 2009 aprobat de fostul Guvern la sfârşitul lunii octombrie şi neavizat încă de Parlament va fi retras de pe ordinea de zi a Legislativului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Ministrul de Finanţe va evalua resursele bugetare, situaţia e mai proastă decât anticipasem.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Ministrul de Finanţe va evalua resursele bugetare, situaţia e mai proastă decât anticipasem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei