Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 dec 2008 - Anul XIII, nr. 303 (3984)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente pe scena internaţională în 2008

Luni, 29 Decembrie 2008 (15:17:07)
Anul 2008 a fost marcat de numeroase evenimente internaţionale, relatează AFP, care prezintă o cronologie a celor mai importante dintre acestea.

- 3 martie, RUSIA - Succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, obţine o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale. Putin îi cedează postul său lui Medvedev în mai, după două mandate (2000-2008), Constituţia interzicându-i un al treilea mandat consecutiv, şi devine premier, păstrându-şi atribuţiile majore la conducerea statului.

- 25 mai, LIBAN - Alegerea noului preşedinte al Libanului, Michel Suleiman, comandantul-şef al armatei din 1998, după mai multe luni de impas politic.

- 2 iulie, COLUMBIA - Armata columbiană o eliberează pe Ingrid Betancourt, de cetăţenie columbiano-franceză, fost candidat ecologist la alegerile prezidenţiale, după aproape şase ani petrecuţi în detenţia gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Operaţiunea "Jacque" a armatei columbiene a permis, de asemenea, salvarea altor 14 ostatici deţinuţi de FARC.

- 7 iulie, AFGANISTAN - Peste 60 de morţi într-un atentat sinucigaş împotriva ambasadei Indiei din Kabul, care a cunoscut în acest an o recrudescenţă a atentatelor sinucigaşe.

- 21 iulie, SERBIA - Arestarea fostului lider politic sârb bosniac Radovan Karadzici, de către serviciile de securitatea sârbe. Karadzici şi fostul său lider militar, Ratko Mladici, în continuare în libertate, s-au ascuns după ce TPI i-a inculpat, în urmă cu 13 ani, pentru genocid şi crime de război în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

- 7-8 august, CRIZA RUSO-GEORGIANĂ - Georgia declanşează în noaptea de 7 spre 8 august o ofensivă militară împotriva republicii separatiste Osetia de Sud, susţinută de Moscova şi pentru controlul căreia cele două ţări s-au confruntat de la destrămarea URSS, în 1991. Rusia lansează o operaţiune militară şi îşi retrage ultimii soldaţi în octombrie. Conflictul se extinde şi în cazul Abhaziei, o altă republică autonomă separatistă din Georgia, susţinută, de asemenea, de Moscova. Rusia recunoaşte independenţa acestor regiuni la 26 august, spre nemulţumirea occidentalilor, şi interzice până în prezent accesul observatorilor internaţional în aceste teritorii.

- 8-24 august, JOCURILE OLIMPICE DE LA BEIJING - Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, China devine prima putere olimpică, obţinând 51 de medalii de aur, devansând Statele Unite, cu 36 de medalii, din totalul de 100. Aceste Jocuri Olimpice au generat o controversă pe scena internaţională din cauza nerespectării de către China a drepturilor omului, în special în Tibet.

- 18 august, PAKISTAN - Preşedintele pakistanez Pervez Musharraf, aflat la putere din 1999, demisionează cu o zi înainte de lansarea unei proceduri de destituire de către coaliţia guvernamentală. Pervez Musharraf, comandantul-şef armatei, a preluat puterea în octombrie 1999, după o lovitură de stat militară care s-a desfăşurat fără vărsare de sânge. Controversatul Asif Ali Zardari, văduvul lui Benazir Bhutto, ales în septembrie de Parlament, îi succedă la conducerea ţării.

- 15 septembie, CRIZA FINANCIARĂ ŞI ECONOMICĂ - Falimentul băncii americane Lehman Brothers marchează accelerarea unei crize financiare mondiale, care a debutat în 2007 în Statele Unite, odată cu prăbuşirea pieţei împrumuturilor imobiliare la risc (subprime), care va devasta economia internaţională. Sunt deosebit de puternic afectate instituţiile financiare şi sectorul auto, constrânse să ceară ajutor public pentru a supravieţui. Numeroase ţări intră în recesiune, dintre care Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania şi Italia. Asfixiată, Islanda a obţinut un ajutor financiar din partea comunităţii internaţionale şi a vecinilor săi nordici.

În decembrie, un raport al ONU prevede o creştere mondială de 1 la sută în 2009, ţările dezvoltate fiind cele mai afectate, cu o scădere de 0,5 la sută.

Repercusiuni se resimt şi pe plan social: OCDE anticipează opt milioane de şomeri suplimentari în zona sa, respectiv 42 de milioane până în 2010.

- 21 septembrie, AFRICA DE SUD - Preşedintele Thabo Mbeki, aflat la putere din 1999, suspectat că a instrumentalizat justiţia pentru a-l înlătura pe rivalul său, Jacob Zuma, este constrâns să demisioneze la cererea partidului său, Congresul Naţional African (ANC). Această demisie este urmată de o criză fără precedent de la căderea regimului apartheid, în 1994. Kgalema Motlanthe este ales preşedinte de Adunarea Naţională, până la organizarea de noi alegeri.

- 21 septembrie, ISRAEL - Premierul Ehud Olmert, anchetat pentru diverse cazuri de corupţie, este constrâns să demisioneze. La 26 noiembrie, inculparea sa pentru corupţie este anunţată. Olmert a pretins permanent că este nevinovat. Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, care a primit misiunea de a forma un nou Guvern, nu a reuşit să formeze o coaliţiei, după aproximativ o lună de tratative.

- 25 septembrie, CHINA - Misiune istorică a rachetei Longue Marche II-F, care transportă nava spaţială Shenzhou VII şi trei astronauţi chinezi. La 27 septembrie, Zhai Zhigang îndeplineşte prima misiune în spaţiu a Chinei, revenind la modul după o ieşire de cel puţin 15 minute.

- 15 octombrie, LIBAN-SIRIA - Siria şi Libanul stabilesc relaţii diplomatice pentru prima dată de la proclamarea independenţei, în urmă cu 60 de ani, un prim pas către normalizarea relaţiilor lor, marcate de o lungă tutelă siriană asupra vecinului său.

- 4 noimbrie, SUA - Democratul Barack Obama obţine o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite. Obama optează pentru fosta sa rivală în alegerile primare, Hillary Clinton, în funcţia de secretar de Stat în administraţia sa şi îl menţine la conducerea Pentagonului pe actualul secretar, Robert Gates. Pentru prima dată, secretarul Apărării este reconfirmat în funcţie într-o administraţie de altă culoare politică decât a sa.

- 15 noiembrie, SOMALIA - Piraţi înarmaţi capturează un petrolier saudit, Sirius Star, în Oceanul Indian, marcând o nouă etapă în pirateria pe mare din această regiune. O operaţiune navală a Uniunii Europene, sub mandat ONU, va debuta la 8 decembrie pentru a lupta împotriva piraţilor în Golful Aden, în largul coastelor somaleze, una dintre zonele cele mai periculoase din lume, unde actele de piraterie au atins un nivel record de la începutul lui 2008.

- 26-29 noiembrie, INDIA - Bărbaţi înarmaţi cu puşti de asalt şi grenade declanşează o serie de atacuri coordonate la Bombay, capitala economică a ţării. Printre locurile vizate se numără gara centrală, un spital şi două hoteluri de lux. Un grup prezentându-se drept Mujahedinii din Deccan revendică atentatele.

Forţele de securitate lansează un asalt împotriva hotelurilor, eliberând într-o primă fază 93 de ostatici de la hotelul Oberoi/Trident. La 29 noiembrie, ultimii islamişti baricadaţi la Taj Mahal sunt ucişi.

New Delhi şi Washingtonul impută aceste atentate, care au provocat moartea a cel puţin 163 de persoane - civili, poliţişti şi militari, dar şi 26 de străini - şi peste 300 de răniţi, grupării islamiste ilegale Lashkar-e-Taiba, cu baza în Pakistan. India a cerut Pakistanului să îi livreze circa 20 de suspecţi, în special pe Hafeez Sayeed, liderul grupării.

- 27 noiembrie, IRAK - Parlamentul irakian adoptă acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane din Irak la sfârşitul lui 2011, după discuţii aprinse între Bagdad şi Washington. Cel târziu la 30 iunie 2009, toate forţele combatante americane vor trebui retrase din aceste oraşe şi localităţi.

- 2 decembrie, THAILANDA - Curtea Constituţională thailandeză ordonă dizolvarea partidului de guvernământ, declarat vinovat de fraudă electorală, şi îi interzice premierului Somchai Wongsawat orice activitate politică timp de cinci ani.

Acest verdict este dat în contextul crizei marcate de opt zile de manifestaţii antiguvernamentale, care au determinat închiderea a două aeroporturi din Bangkok, peste 350.000 de pasageri fiind blocaţi. Urmează un acord cu manifestanţii, pentru reluarea trafiului aerian, restabilit integral la 5 decembrie.

Evenimentele au dat o lovitură puternică industriei turistice thailandeze, pierderile cifrându-se la miliarde de dolari.

- 27 decembrie, GAZA - Israelul lansează o operaţiune aeriană de o amploare fără precedent de la ocuparea teritoriilor palestiniene, în 1967, împotriva Hamas, în Fâşia Gaza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente pe scena internaţională în 2008.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente pe scena internaţională în 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei