Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 dec 2008 - Anul XIII, nr. 303 (3984)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Datini şi obiceiuri

Tradiţiile din Bucovina au adunat mii de suceveni în centrul oraşului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Petrecerea continuă în Bucovina, iar aerul de sărbătoare se simte pretutindeni. Cu mic, cu mare, mii de suceveni au ieşit sâmbătă şi duminică din case ca să vadă alaiul celor care duc mai departe datinile şi obiceiurile populare de pe aceste meleaguri. Zăpada căzută în ultimele zile a sporit farmecul zilelor de sărbătoare, iar în week-end, deşi frigul era crunt, sucevenii au petrecut în centrul oraşului. În cadrul manifestărilor culturale ce se înscriu în proiectul „Crăciun în Bucovina”, manifestări care s-au derulat pe parcursul întregii luni, mii de oameni au luat parte la spectacole deosebite, concerte de colinde şi târguri specifice acestei perioade, evenimente intitulate „După datina străbună” şi menite să aducă originalitate sărbătorilor de iarnă şi să atragă turişti în Bucovina.

Sâmbătă, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava şi-au dat întâlnire formaţii etno-folclorice din toate zonele judeţului, precum şi din Ucraina, care i-au încântat pe suceveni cu frumuseţea portului şi dansului popular.

Sâmbătă, încă de dimineaţă, sucevenii nu au ţinut cont de frigul de afară, şi au început să se adune în faţa Casei de Cultură. Startul petrecerii s-a dat în jurul orelor 11:00, când pe scena amplasată în centrul municipiului au început să urce, rând pe rând, formaţii de urători şi colindători şi trupe de mascaţi, care prin cânt şi joc au atras şi mai mulţi spectatori.

Preţ de câteva ore, centrul municipiului Suceava a devenit capitala obiceiurilor populare de iarnă din toată Bucovina.

 

Paradă a dansurilor şi obiceiurilor populare

Pluguşorul, jocul ursului, jocul căluşului şi cel al caprei, formaţii de urători, colindători, semănători şi sorcovitori, precum şi trupe de mascaţi au urcat rând pe rând pe scenă, au cântat, au dansat şi au adus buna dispoziţie printre sucevenii veniţi să-i vadă.

Evenimentul s-a transformat, pe drept cuvânt, într-o paradă a dansurilor şi obiceiurilor populare de iarnă.

Trupe din Dolhasca, Stroieşti, Boroaia, Hârtop, Râşca, Sadova, Drăguşeni şi Botoşana, precum şi din localitatea ucraineană Zastavna, sunt doar câteva dintre formaţiile etno-folclorice care au evoluat în week-end pe scena din centrul municipiului Suceava.

Sub invitaţia generică „Hai în Bucovina”, turiştii veniţi la Suceava au gustat din plin din farmecul sărbătorilor de pe aceste meleaguri. „Suntem veniţi din Bihor, nu este pentru prima oară când petrecem Crăciunul la Suceava, dar în acest an chiar am rămas impresionat de tot ce este aici, iar plimbarea cu mocăniţa a fost interesantă”, a spus un orădean care şi-a petrecut Crăciunul la Suceava.

 

Spectacolele continuă şi astăzi

Un „Crăciun în Bucovina” nu este complet fără tradiţionalii colăcei pe care gazdele le oferă colindătorilor şi urătorilor. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a împărţit tuturor colindătorilor şi urătorilor colăcei şi mere.

Petrecerea continuă la Suceava, iar ultimele zile ale anului 2008 sunt încărcate de spectacole şi evenimente artistice. Ieri, formaţii de urători şi mascaţi din Broşteni, Vultureşti, Vama, Hânţeşti, Horodnic de Jos, Poiana Stampei şi Bogdăneşti au susţinut spectacole pentru sute de suceveni. Astăzi şi mâine, sucevenii care vor trece prin centrul municipiului vor putea vedea trupe de urători evoluând pe scenă. Pe 31 decembrie, toţi sucevenii sunt invitaţi să-şi petreacă noaptea dintre ani în stradă, acolo unde li se pregătesc spectacole deosebite, focuri de artificii şi multe surprize.

Organizatorii manifestărilor sunt Consiliul Judeţean Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Suceava şi Primăria Suceava. Activităţile culturale ce se înscriu în proiectul „Crăciun în Bucovina" îşi propun atragerea turiştilor către judeţul Suceava şi dezvoltarea turismului cultural.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţiile din Bucovina au adunat mii de suceveni în centrul oraşului.
 Vizualizări articol: 12232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Tradiţiile din Bucovina au adunat mii de suceveni în centrul oraşului4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei