Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Taxa auto trebuie ridicată şi pentru vehicule rulate înmatriculate în UE până în decembrie 2009

Marţi, 9 Decembrie 2008 (15:22:03)
Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că ordonanţa de suspendare a taxei auto conţine "o problemă tehnică", în sensul că taxa ar trebui ridicată şi pentru vehiculele uzate Euro 4 înregistrate în UE între 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 şi aduse în România după acest interval.

Comisia Europeană a transmis oficial părţii române opinia sa în ceea ce priveşte decizia Guvernului de a introduce o scutire de un an de la plata taxei de poluare. Opinia a fost formulată pe baza unui proiect de ordonanţă care prevede suspendarea taxei auto pentru autovehiculele înregistrate în perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009, dacă acestea îndeplinesc două criterii obiective, respectiv corespund normelor de poluare Euro 4 şi au motoare cu o capacitate cilindrică de până la 2000 cmc.

"Comisia a considerat că diferenţierile la nivelul taxei sunt compatibile cu legislaţia europeană atunci când au la bază criterii obiective şi că în condiţiile în care maşinile aduse în România în perioada respectivă, din alte state membre UE, beneficiază de acelaşi tratament, nu se consideră încălcat articolul 90 din Tratatul CE cu privire la principiul nediscriminării. Totuşi, în răspunsul acordat autorităţilor române, CE a subliniat şi existenţa unei «probleme tehnice». Astfel, Comisia a arătat că maşinile uzate înregistrate oriunde în spaţiul UE în timpul perioadei stabilite (decembrie 2008-decembrie 2009) şi care îndeplinesc cele două criterii ar trebui să beneficieze de aceeaşi scutire când sunt aduse în România după expirarea perioadei pentru care a fost acordată scutirea", au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Comisia a precizat că şi-a formulat opinia pe baza unui proiect de ordonanţă de urgenţă şi a cerut să i se comunice şi legislaţia adoptată recent.

Guvernul a decis, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, suspendarea taxei auto în cazul vehiculelor noi, măsură completată ulterior de triplarea taxei pentru toate vehiculele.

Executivul a solicitat punctul de vedere al Comisiei Europene doar asupra suspendării taxei auto, pentru a clarifica o eventuală încălcare a principiului nediscriminării, premierul Tăriceanu considerând că pentru majorarea taxei de poluare în cazul tuturor vehiculelor nu este necesar ca să fie trimisă Comisiei Europene o nouă informare.

Purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Taxe şi Uniune Vamală, Maria Assimakopoulou, a declarat, vineri, că reprezentanţii Comisiei nu au fost informaţi despre triplarea taxei de poluare auto şi a arătat că statele membre pot stabili singure nivelul de taxare auto, dar conform principiului nediscriminării, în sensul majorării taxei atât pentru maşinile rulate, cât şi pentru cele noi.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului triplează taxa de poluare auto pentru toate vehiculele cu motor până la Euro 4 inclusiv şi suspendă, în acelaşi timp, începând din 15 decembrie şi până la 31 decembrie 2009, plata taxei pentru autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale UE.

Taxa pe poluarea auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei şi trebuie plătită începând de marţi la valoarea majorată. În actul normativ publicat luni se arată că taxa va fi sspendată începând cu 15 decembrie 2008 pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrică de până la 2.000 cmc şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre UE, fără nicio referire la criteriul privind normele Euro 4, inclus în proiectul iniţial transmis Comisiei Europene.

Taxa auto a mai fost modificată la 1 iulie, formula valabilă până acum prevăzând un cuantum mai mare pentru maşinile noi şi o valoare semnificativ mai mică pentru autovehiculele vechi. După modificarea taxei auto, vânzările de maşini noi au început să scadă, iar cele de second-hand de import să crească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Taxa auto trebuie ridicată şi pentru vehicule rulate înmatriculate în UE până în decembrie 2009.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Taxa auto trebuie ridicată şi pentru vehicule rulate înmatriculate în UE până în decembrie 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei