Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 dec 2008 - Anul XIII, nr. 288 (3969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL oferă PSD paritate în Guvern, preşedinţia Senatului şi vicepremierul

Duminică, 7 Decembrie 2008 (19:24:08)
Liderii democrat-liberali le propun social-democraţilor paritate a funcţiilor ministeriale în Guvern, vicepremierul şi preşedinţia Senatului, condiţia preliminară fiind ca PSD să accepte un prim ministru desemnat de PDL, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse din PDL.

Liderii PDL le-au propus omologilor din PSD să formeze un guvern a cărui structură să fie decisă, prin negociere directă în afara funcţiei de premier, care să fie ocupată de un democrat-liberal, au declarat surse PDL.

Acestea au arătat că democrat-liberalii vor să ofere PSD o posibilă unică funcţie de vicepremier al Guvernului, declarându-se dispuşi, totodată, să negocieze toate celelalte portofolii ministeriale.

O altă variantă care ar putea fi acceptată de democrat-liberali ar fi înfiinţarea unei funcţii de prim-vicepremier, care să îi revină eventual lui Mircea Geoană, funcţie căreia să i se adauge doi vicepremieri, câte unul aparţinând fiecărei formaţiuni. În această variantă, prim-vicepremierul ar ocupa şi portofoliul Externelor.

"Petrecerea s-a sfârşit. La anul, valul crizei mondiale va ajunge în România. Viitorul Guvern va trebui să impună o serie de măsuri extrem de importante. PDL are un program anti-criză extrem de bine conturat, iar premierul partidului poate şi trebuie să îl impună. În rest, putem negocia funcţiile de ministru", au spus sursele citate.

Liderii PDL le mai propun omologilor din PSD şi cea de-a doua funcţie în stat: preşedinţia Senatului, care să îi revină, eventual, lui Miron Mitrea, sau altui lider PSD care nu ar ocupa un portofoliu ministerial, democrat-liberalilor revenindu-le şefia Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, surse din PSD au relatat că oferta PDL către social-democraţi, în eventualitatea unei guvernări împreună, include portofoliul Justiţiei, cu condiţia ca acesta să fie ocupat de vicepreşedintele Cristian Diaconescu.

Deocamdată, însă, PSD nu a dat un răspuns tranşant propunerilor avansate de PDL.

Surse social-democrate au mai arătat că, în ceea ce priveşte negocierile cu PNL, dialogul a intrat în impas în momentul în care liberalii au reiterat ferm pretenţia de a desemna premierul.

Pe de altă parte, liberalii ar fi încercat să afle de la liderii PSD cât de departe sunt dispuşi să meargă într-o eventuală dispută de natură constituţională cu şeful statului, în eventualitatea în care PSD şi PNL ar fi agreat să formeze majoritatea parlamentară, însă Traian Băsescu ar fi desemnat un candidat de premier din altă zonă politică.

Surse participante la discuţii au arătat că răspunsul social-democraţilor prezenţi a fost mai mult decât ezitant.

Varianta unui guvern PDL-PSD, cu premier democrat-liberal şi întâietate pentru PSD în ceea ce priveşte nominalizarea la primele două portofolii, ca importantă, a fost relatată de surse din PSD încă de acum trei zile.

Sursele au arătat că se agrease, de principiu, formula ca, la negocierile propriu-zise, PSD să îi revină opţiunile de nominalizare pentru următoarele două ministere ca importanţă.

În principal, opţiunea PSD ar fi să îşi desemneze miniştri la Finanţe şi la Ministerul Justiţiei. Dacă social-democraţii nu vor identifica un finanţist acceptat unanim, ar putea alege Justiţia şi, fie Apărarea, fie Internele, ultimele două urmând să nu revină aceluiaşi partid.

După ce se vor face aceste trei nominalizări, fiecare dintre cele două partide urmează să îşi desemneze, paritar, câte un ministru.

Sursele citate au mai arătat că s-a analizat şi separarea actualului minister al Economiei şi Finanţelor în două portofolii, explorându-se şi posibilitatea separării Ministerului Internelor şi Administraţiei tot în două portofolii.

Aceleaşi surse au arătat că, deşi în cadrul acestor discuţii preliminare nu s-a ajuns la nominalizări de miniştri, dacă se va ajunge la negocieri, miniştrii pe care ar putea să îi nominalizeze PSD vor face parte din rândul purtătorilor de mesaje cunoscuţi pe domeniile care vor reveni social-democraţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL oferă PSD paritate în Guvern, preşedinţia Senatului şi vicepremierul .
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL oferă PSD paritate în Guvern, preşedinţia Senatului şi vicepremierul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei