Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 dec 2008 - Anul XIII, nr. 288 (3969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Politica nu mai râde fotogenic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Iarnă zdrenţăroasă. Nici ger să crape ouăle sub cloşca de corb, nici cald cât să umbli descheiat la vestă. Zăpezile sunt nişte ploi strepezite, crivăţul bate, dar biciul lui e din câlţi umeziţi în ceaţă. Politica a stat frumos în poză imediat ce exit-poll-urile au ieşit pe piaţă cu nişte rezultate. Niţelus alterate, cum aveam să vedem ceva mai târziu. Partidele parlamentare şi-au etalat atunci lideri fotogenici la televizor. Fericire pe chipul lui Mircea Geoană (PSD) autoproclamându-şi triumful. Fericire pe chipurile domnilor Boc şi Stolojan, cele două feţe siameze ale PD-L-ului. Şi ei se autoproclamau victorioşi. Victoria strălucea prin zâmbetul desenat pe chipul domnului Tăriceanu (PNL), care încă nu-şi mângâiase nefericirea că în colegiul lui stătea prost.

Abia din nişte firimituri de vot a reuşit să-şi încropească fotoliul de parlamentar.

Ce s-a petrecut între timp? Victoria nu prea mai pare victorie pe nicăieri. Fericirea are gust de înfrângere. În PSD, unii cer deja capul lui Geoană. Păi parcă ieri era prim-ministru. Nu mai e. Stolojan nu mai e prim-ministru, iar Tăriceanu s-a îndepărtat şi el cu totul de fotoliul pe care încă stă.

Am intrat în zodia negocierilor. Toţi negociază cu toţi. Prin cârciumi, pe străzi lăturalnice, prin camere de hotel. Negocierile se arată însă mai toate păguboase. Alianţa secretă dintre PNL şi PSD, care a funcţionat în timpul precedentei guvernări, s-a clătinat la primul strănut al starostelui de la Cotroceni. Nici el, starostele, nu se simte grozav, cu toate că a râs din belşug în perioada campaniei şi pre-campaniei electorale.

Râsul domnului Băsescu, harnic şi molipsitor, s-a auzit de la un capăt la celălalt al ţării, prin fabrici şi uzine mai ales. Preşedintele se lăuda că-şi ia notiţe pentru viitoarea guvernare, guvernare fireşte a PD-L-ului, numai că procentele acestui partid au fost mult sub pohta pohtită de şeful din Deal. De la 30 sau 35 la sută până la 55 la sută e drum lung. În sus! Şi atunci nici domnul Băsescu nu mai apare în poză fericit. S-a pitit la Cotroceni şi frământă soluţii, amestecă partide, caută o reţetă de aluat politic pentru noua lui statuie de reales în anul care vine, pentru că preşedintele nu poate avea un alt gând şi o altă frământare decât cea legată de un nou mandat la Cotroceni.

Un amic mi-a povestit că după hirotonisirea sa în fotoliul prezidenţial, domnul Băsescu a chemat greii ţării. Sunt vreo sută de inşi. Nu-i ştiu. Probabil că sunt numele oculte din viaţa României. Poate că sunt şefii serviciilor secrete, poate că sunt greii finanţelor, poate că sunt greii politicii. Preşedintele ar fi zis atunci că face orice numai să obţină un al doilea mandat. Îl va obţine? Vom vedea.

Cu certitudine tăcerea care a cuprins Palatul Cotroceni de câteva zile piteşte o muncă de gânduri şi sforţări intense. Domnul Băsescu, o repet, nu se gândeşte nici la soarta lui Boc, nici la sănătatea lui Stolojan, nici cu milă la stabilitatea funcţiei politice a domnului Geoană. Băsescu se gândeşte doar la Băsescu. Traian nu are în minte decât destinul lui Traian. Ce aluat va fi mai potrivit pentru modelarea statuii sale în Deal pentru un nou mandat? Nu ştiu. Cred că nici preşedintele nu ştie în această clipă.

Criza mondială, între timp, a intrat ca un Tsunami peste plajele româneşti. Nu mai este o glumă, nu mai este o fantomă pe care o arată în ferestre de departe americanii. Criza economică, criza financiară, recesiunea stau cu noi la masă. Stau cu politicienii. De aici încolo va începe greul. Oricum politica nu mai râde fotogenic ca în seara exit-poll-urilor. Politica s-a posomorât rău de tot.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politica nu mai râde fotogenic.
 Vizualizări articol: 2013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Politica nu mai râde fotogenic3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei