Geoană a spus că între cele două formaţiuni există puncte comune, în ceea ce priveşte necesitatea unui guvern bazat pe o amplă majoritate parlamentară, în ceea ce priveşte dezvoltarea infastructurii, continuarea descentralizării şi absorbţia de fonduri europene.
El a spus că această discuţie a fost "o premieră istorică", fiind prima întâlnire oficială între PSD şi PDL.
Liderul social-democrat a mai spus că, dincolo de punctele comune în ceea ce priveşte programele de guvernare identificate în timpul negocierilor, atât PSD, cât şi PDL, şi-au menţinut poziţia iniţială, ambele pretinzând dreptul de a propune premierul.
Geoană a calificat drept "încurajatoare" discuţiile avute, în cursul dimineţii, între liderii PSD şi cei ai PNL, şi a spus că în cadrul discuţiilor PSD-PDL au fost găsite "elemente de deschidere".
El a spus că în ceea ce priveşte punctele divergente între PSD şi PDL, respectiv PSD şi PNL, elemente suplimentare ar putea apare după discuţiile interne din cele trei partide, urmate, eventual, de noi discuţii bilaterale, chiar dacă nu într-un format "atât de amplu".
Geoană a mai apreciat că după aceste runde de discuţii ipoteza validării unui Guvern înainte de Crăciun devine "mai concretă", însă nu a furnizat alte amănunte în acest sens.
Întrebat dacă se conturează deja o preferinţă pentru o majoritate sau alta, Geoană a evitat să răspundă, menţionând doar că, din punctul de vedere al social-democraţilor, o majoritate PDL-PSD este "suficientă", însă dacă se va merge pe altă "formulă" de majoritate parlamentară se poate "completa" cu UDMR.
Întrebat despre disponibilitatea PSD de a renunţa la ideea introducerii şi a unei cote de 10% de impozit pentru veniturile mici, Geoană a spus că PSD nu renunţă la ideea sprijinirii celor cu venituri mici, chiar dacă acest sprijin ar putea fi "amenajat" şi prin alte metode fiscale, cum ar fi majorări salariale sau alte stimulente fiscale.
Geoană a precizat că acest principiu nu a fost respins de PDL şi a amintit că PNL "a început deja", prin măsurile luate de Guvern, să stopeze creşterea pensiilor.
"Ambele discuţii au arătat şi elemente pozitive şi elemente negative. Lucrurile se vor tranşa prin vot în partid", a declarat liderul PSD.
Geoană a mai spus, întrebat dacă desemnarea candidatului la funcţia de premier de către preşedintele Traian Băsescu ar putea debloca negocierile între partide, că o astfel de intervenţie a preşedintelui ar fi legitimă, fiind dreptul lui constituţional, însă a precizat că, dacă se doreşte "o majoritate solidă", atunci aceasta se poate face "doar cu PSD".