Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import

Luni, 20 Octombrie 2008 (14:56:47)
Distribuitorii avertizează că situaţia medicamentelor de import aflate pe lista compensatelor şi a celor cuprinse în Programele Naţionale nu este rezolvată şi solicită să fie de urgenţă recalculat preţul respectivelor produse.

Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) arată, luni, într-un comunicat, că deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, după întâlnirea cu producătorii, rezolvarea crizei medicamentelor, ceea ce s-a realizat până în acest moment reprezintă doar un pas în direcţia reactualizării preţurilor.

"Până în acest moment s-a realizat doar o înţelegere de principiu cu producătorii internaţionali, însă suntem preocupaţi de durata punerii în practică a acestei înţelegeri. În situaţia în care stocurile pentru medicamente vitale pentru pacienţi au atins praguri critice în farmacii, Ministerul Sănătăţii Publice a preferat să evite calea scurtă prevăzută de lege pentru a rezolva criza actuală", susţin preşedinţii ADIM şi ADMR, Robert Popescu şi Viorel Vasile, în comunicatul citat.

Distribuitorii de medicamente mai spun că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar fi putut reactualiza preţurile din prima zi de criză, nefăcând altceva decât să îşi respecte obligaţiile legale.

"Ministerul Sănătăţii insistă ca reactualizarea preţurilor să se facă după un calcul foarte complex al preţurilor de import, care este un proces de durată. În momentul de faţă, factorul timp a devenit critic şi ne exprimăm încă o dată îngrijorarea faţă de pacienţii care nu îşi vor putea primi medicaţia necesară. Subliniem că responsabilitatea faţă de aceşti pacienţi revine în exclusivitate Ministerului Sănătăţii", au adăugat liderii celor două asociaţii.

Distribuitorii şi importatorii de medicamente din România solicită Ministerului Sănătăţii Publice adoptarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare care să permită reluarea cu efect imediat a aprovizionării cu medicamente de import a farmaciilor.

Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au decis recalcularea preţului de intrare în ţară al medicamentului, astfel încât bugetul asigurărilor să nu fie afectat şi nici costurile medicamentelor compensate sau la liber.

"Am găsit o soluţie pentru deblocarea activităţii până la sfârşitul anului. Am hotărât să formăm preţul medicamentelor compensate după alte criterii. Vom reduce preţul CIP - de intrare în ţară a medicamentului. Pentru alegerea preţului CIP am hotărât să luăm în calcul media celor mai mici preţuri din 12 ţări ale UE, cu o reducere de 5 la sută, astfel că preţul în valută va scădea cu 6,82 la sută la medicamentele de pe toate listele de compensate", a explicat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la finalul întâlnirii de sâmbătă cu reprezentanţii ARPIM.

El a spus că această recalculare a preţului CIP nu va afecta fondul naţional unic de asigurări adică bugetul pe 2008.

"Chiar dacă la unele medicamente va exista o creştere de 0,1-0,2 la sută, iar la altele o reducere similară media pe ansamblu este zero, pentru restul de medicamente din CANAMED se menţin preţurile din catalog. De luni însă, reprezentanţii ARPIM, împreună cu cei ai MS, vor recalcula toate preţurile în varianta de care am vorbit. În plus, vom stabili metodologia de calcul pentru 2009", a mai spus ministrul Sănătăţii.

La rândul său, directorul exercutiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a spus că intervenţia asociaţiei pe care o reprezintă între autorităţi, distribuitori şi importatori a avut scopul de a facilita pacienţilor accesul la medicaţie.

"Iniţial am deblocat activitatea la nivelul programelor naţionale, iar în urma discuţiilor şi analizelor făcute am extins la toate medicamentele din ambulatoriu şi din import. Acum urmează realizarea unui nou CANAMED", a declarat Zaharescu.

El a susţinut că nu există cazuri în care oamenii să fi murit pentru că nu au găsit medicamente, aşa cum au încercat să sugereze anumite persoane.

"Acolo unde Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) nu a vrut să mai livreze medicamente, am apelat la firme private. Sigur că acestea nu au avut puterea ADIM, dar au fost rezolvate situaţiile punctuale. Mai mult decât atât, ieri (vineri-n.r.) am transmis o circulară prin care se pot substitui, în această perioadă de criză medicamentele care nu se găsesc în farmacii cu altele care au acelaşi efect", a adăugat demnitarul.

El a mai spus că această ultimă decizie a fost luată după ce mai mulţi farmacişti şi medici de familie i-au cerut să permită înlocuirea medicamentelor care nu există în raft cu altele similare.

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, vinerea trecută, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

Ministrul Sănătăţii declara, la sfârşitul lunii septembrie, că preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 1 noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import .
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Distribuitorii de medicamente cer urgent recalcularea preţurilor la produsele din import0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei