Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România susţine că proiectul Nabucco poate fi aprovizionat din zona Caspică, Iran şi Egipt

Luni, 20 Octombrie 2008 (16:01:08)
Securitatea energetică şi cooperarea regională s-au înscris, luni, pe agenda convorbirilor dintre Traian Băsescu şi Bashar al-Assad, şeful statului român precizând în acest context că România este una din ţările care susţin că proiectul Nabucco poate fi aprovizionat din zona Caspică, Iran şi Egipt.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său sirian, Bashar-Al-Assad, au susţinut, luni o conferinţă de presă, în cadrul vizitei de stat pe care şeful statului român o desfăşoară la Damasc, pe agenda întâlnirii aflându-se securitatea energetică şi cooperarea regională. Preşedintele Siriei a declarat în cadrul conferinţei de presă comune care a succedat întâlnirea tete-a-tete dintre cei doi şefi de stat că salută prezenţa în Siria a preşedintelui Traian Băsescu şi a delegaţiei care îl însoţeşte.

El a precizat că relaţia dintre cele două ţări este veche de peste 50 de ani şi tradiţională, fiind caracterizată "de prietenia şi respectul profund dintre cele două părţi".

"Vizita preşedintelui Băsescu vine să întărească această relaţie veche şi să deschidă noi perspective în viitor", a spus şeful de stat sirian.

El a menţionat că, la întâlnire, au fost abordate relaţiile bilaterale şi acordurile ce pot fi încheiate între cele două state, pentru dezvoltarea cooperării în toate domeniile.

"Am convenit ca o comisie mixtă româno-siriană să se întrunească în cel mai scurt timp pentru a discuta măsurile de viitor, pentru cooperarea bilaterală", a mai spus Bashar-Al-Assad.

Liderul sirian a mai precizat că l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu despre stadiul negocierilor dintre Siria şi Israel, care se desfăşoară cu medierea Turciei.

"Am prezentat poziţia noastră privind dorinţa retrocedării tuturor teritoriiilor ocupate şi respectarea hotărârilor internaţionale. Acest subiect este foarte important pentru noi, în zona Orientului Mijlociu, pentru stabilitatea din zonă. Am discutat şi despre ultimele evoluţii din Liban şi Irak şi ce putem face pentru a menţine progresul înregistrat în cadrul acestor problematici", a mai spus preşedintele Siriei.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a arătat că principalul mesaj pe care doreşte să îl transmită şi presei şi preşedintelui acestei ţări este că între România şi Siria există o îndelungată relaţie bilaterală, pe care ţara noastră doreşte să o consolideze în momentul de faţă.

"Am exprimat dorinţa pentru amplificarea relaţiilor economice tradiţionale (..) Am dat asigurări asupra faptului că încurajăm companiile româneşti să găsească noi oportunităţi de cooperare cu partenerii sirieni. Am identificat astfel de oportunităţi în domenii precum petrolul şi gazele, contrucţii, transportul pe cale ferată", a arătat Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că în discuţiile bilaterale s-a discutat şi despre securitatea energetică dar şi despre cooperarea regională, în contextul evoluţiilor din Orientul Mijlociu, pentru înţelegerea priorităţilor şi modalităţilor prin care cele două tări pot rezolva dosarele regionale.

Băsescu a spus că în domeniul energetic cooperarea dintre cele două state este posibilă, pentru că se finalizează gazoductul dinspre Egipt către Turcia, iar România este una din ţările care susţin că proiectul Nabucco poate fi aprovizionat din zona Caspică, Iran şi Egipt.

"Am adresat mulţumiri pentru modul în care este tratată comunitatea română din Siria, şi pentru modul în care cetăţenii sirieni din România participă la viaţa economică şi socială din ţara noastră, oferind un adevărat model de convieţuire", a mai spus Băsescu.

Preşedintele României a mai precizat că doreşte să menţioneze "aprecierea pe care ţara noastră o dă politicii Siriei din ultima perioadă, prin care s-au făcut paşi importanţi pentru obţinerea dezideratului major- pacea".

În privinţa colaborării dintre România şi Siria, liderul de la Damasc a arătat că se va include această colaborare şi în domeniul învăţamântului, făcând referire la "un acord de schimb de studenţi".

El a precizat că acest schimb nu se face în baza tradiţiei dintre cele două ţări, ci este vorba despre o necesitate a relaţiilor cu orice stat, pentru că orice student care studiază în altă ţară reprezintă o punte de legătură pentru dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state. Preşedintele Siriei a mai arătat că acest punct va fi inclus pe ordinea de zi a comisiei mixte care se va reuni cel târziu la începutul anului viitor.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria Băsescu, au fost întâmpinaţi, la Palatul Poporului, luni dimineaţă, de preşedintele Republicii Arabe Siriene, Bashar-Al-Assad şi de soţia acestuia, Asma Akhras Al-Assad.

Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, care au durat aproximativ o oră, precum şi convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii de stat.

Preşedintele Traian Băsescu a mai avut, luni după-amiază, o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Miniştri ai Republicii Arabe Siriene, Mohhamed Naji Otri, şi cu preşedintele Parlamentului sirian, Mahmoud Al-Abrash.

În jurul orei 17.30, şeful statului şi soţia sa se vor întâlni, în Hotelul „Meridien” din Damasc, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Siria.

În cursul serii va avea loc un dineu oficial oferit de preşedintele Republicii Arabe Siriene în onoarea preşedintelui Traian Băsescu şi a soţiei acestuia.

În cea de-a doua zi a vizitei în Siria, marţi, şeful statului român se va întâlni cu conducerea Federaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie Siriene.

Traian Băsescu va vizita, marţi, şi centrul istoric al Damascului, respecitiv Moscheea Omeyazilor şi Biserica Sf. Anania, împreună cu omologul său sirian.

Tot marţi va avea loc şi un dejun privat al celor doi şefi de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România susţine că proiectul Nabucco poate fi aprovizionat din zona Caspică, Iran şi Egipt.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România susţine că proiectul Nabucco poate fi aprovizionat din zona Caspică, Iran şi Egipt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei