Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu:Câteva zeci de oameni lucrează la recalcularea preţului pentru aproape 3500 de compensate

Luni, 20 Octombrie 2008 (17:49:43)
Câteva zeci de oameni lucrează la recalcularea preţului de intrare în ţară al celor aproape 3.500 de produse incluse pe toate listele de compensate, în speranţa că această acţiune ar putea fi gata până la mijlocul săptămânii, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

"Nu avem nevoie să ne spună nimeni că trebuie să facem urgent calcule. Asta facem, este în interesul tuturor. Sper ca până joi să fie încheiate toate calculele, iar apoi, prin ordin de ministru să fie aprobate", a mai spus demnitarul ca răspuns la solicitarea distribuitorilor de recalculare urgentă a preţul medicamentelor din programele naţionale.

Ministrul Nicolăescu adăugat că, după recalcularea preţurilor la medicamentele din import, vor mai trece câteva zile în care vor fi făcute modificările aferente la programele informatice. "Sper ca acest lucru să nu dureze mai multe de trei zile", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, recalcularea preţurilor de intrare în ţară a medicamentelor din import, astfel încât să nu fie afectat bugetul asigurărilor, costurile compensatelor şi al medicamentelor fără reţetă să rămână aceleaşi.

"Am găsit o soluţie pentru deblocarea activităţii până la sfârşitul anului. Am hotărât să formăm preţul medicamentelor compensate după alte criterii. Vom reduce preţul CIP - de intrare în ţară a medicamentului. Pentru alegerea preţului CIP am hotărât să luăm în calcul media celor mai mici preţuri din 12 ţări ale UE, cu o reducere de 5 la sută, astfel că preţul în valută va scădea cu 6,82 la sută la medicamentele de pe toate listele de compensate (A, B, C1, C2 şi C3)", a explicat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la finalul întâlnirii de sâmbătă cu reprezentanţii ARPIM.

Demnitarul a arătat că ARPIM a făcut un "pas serios pentru deblocarea crizei", asumându-şi o parte importantă din diferenţa de curs valutar.

La rândul său, directorul exercutiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a spus că intervenţia asociaţiei pe care o reprezintă între autorităţi, distribuitori şi importatori, pe de altă parte, a avut scopul de a facilita pacienţilor accesul la medicaţie.

"Iniţial am deblocat activitatea la nivelul programelor naţionale, iar în urma discuţiilor şi analizelor făcute am extins la toate medicamentele din ambulatoriu şi din import. Acum urmează realizarea unui nou CANAMED", a declarat Zaharescu.

Cu toate acestea, Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) arată, luni, într-un comunicat, că deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, după întâlnirea cu producătorii, rezolvarea crizei medicamentelor, ceea ce s-a realizat până în acest moment reprezintă doar un pas în direcţia reactualizării preţurilor.

"Până în acest moment s-a realizat doar o înţelegere de principiu cu producătorii internaţionali, însă suntem preocupaţi de durata punerii în practică a acestei înţelegeri. În situaţia în care stocurile pentru medicamente vitale pentru pacienţi au atins praguri critice în farmacii, Ministerul Sănătăţii Publice a preferat să evite calea scurtă prevăzută de lege pentru a rezolva criza actuală", susţin preşedinţii ADIM şi ADMR, Robert Popescu şi Viorel Vasile, în comunicatul citat.

Distribuitorii de medicamente mai spun că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar fi putut reactualiza preţurile din prima zi de criză, nefăcând altceva decât să îşi respecte obligaţiile legale.

"Ministerul Sănătăţii insistă ca reactualizarea preţurilor să se facă după un calcul foarte complex al preţurilor de import, care este un proces de durată. În momentul de faţă, factorul timp a devenit critic şi ne exprimăm încă o dată îngrijorarea faţă de pacienţii care nu îşi vor putea primi medicaţia necesară. Subliniem că responsabilitatea faţă de aceşti pacienţi revine în exclusivitate Ministerului Sănătăţii", au adăugat liderii celor două asociaţii.

Distribuitorii şi importatorii de medicamente din România solicită Ministerului Sănătăţii Publice adoptarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare care să permită reluarea cu efect imediat a aprovizionării cu medicamente de import a farmaciilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu:Câteva zeci de oameni lucrează la recalcularea preţului pentru aproape 3500 de compensate.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu:Câteva zeci de oameni lucrează la recalcularea preţului pentru aproape 3500 de compensate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei