Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpeanu: Dacă există voinţă, o lege a salarizării unice poate fi elaborată în cel mai scurt timp

Joi, 16 Octombrie 2008 (14:40:28)
Legea salarizării pentru personalul contractual ar putea fi elaborată de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse în cel mai scurt timp, dar pentru acest lucru este nevoie de o voinţă comună a tuturor actorilor implicaţi, a declarat, joi, ministrul Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Mariana Câmpeanu, a declarat că până acum s-a putut conveni cu toţi partenerii sociali doar asupra legii privind salarizarea funcţionarilor publici, aceasta fiind finalizată în proporţie de 99,99 la sută, asupra celorlalte categorii de bugetari, respectiv cei cu contracte de muncă, fiind imposibil să se ajungă "la o linie comună".

Potrivit demnitarului, trebuie stabilită o ierarhizare, iar pentru acest lucru este nevoie de un acord naţional, atât din partea Guvernului, sindicatelor şi patronatelor, cât şi din partea partidelor politice care trebuie să voteze legea.

Ministrul Muncii a precizat că în cursul zilei de vineri va avea loc o întâlnire pe această temă la Guvern şi, dacă se va ajunge la un punct comun, legea salarizării ar putea fi elaborată în câteva zile.

"Dacă va exista o voinţă comună, nu va exista nicio piedică. În cel mai scurt timp noi am putera elabora o lege, avem o propunere, dar ea trebuie pusă de acord cu toţi factorii de decizie din ţară", a mai spus Mariana Câmpeanu.

În opinia ministrului Muncii, majorarea salariilor ar trebui să se facă în etape.

"Aşa cum o nouă lege a salarizării nu se va putea aplica de mâine integral şi vor trebui mai multe etape de creştere salariilor pentru anumite categorii, acelaşi lucru se poate întâmpla şi acum. Să începem cu profesorii, să continuăm la anul cu restul categoriilor de profesori, pentru că legea e total inechitabilă, după care să urmeze, pe rând şi celelalte categorii. Se poate ajunge la o înţelegere dacă se doreşte, dar nu poate face Guvernul singur asta", a precizat Câmpeanu.

Ministrul a mai spus că majorarea salariilor profesorilor se poate face dacă banii din buget se împart pe salarii, însă, în opinia sa, în 2009 vor fi probleme majore legate de inflaţie şi deficitul bugetar.

"Cred că toate forţele din ţara asta trebuie să fie responsabile, nu numai Guvernul trebuie să fie responsabil într-o astfel de acţiune care priveşte întreaga naţiune. Noi suntem dispuşi la dialog şi la orice soluţie constructivă pentru rezolvarea acestei situaţii. Eu cred că acest guvern şi-a asumat un risc foarte mare, inclusiv acela de a pierde la alegeri, dar nu poate să ducă ţara în prăpastie doar ca să câştige alegerile. Ne-am asumat acest risc şi vom face tot ce e posibil, dar singuri nu putem", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că aceeaşi procedură care ar putea fi aplicată prin legea salarizării unice ar putea fi aplicată şi în sistemul pensiilor, pentru reducerea inechităţilor.

"Legea 19 a fost o lege pentru toate categoriile, mai puţin pentru Armată. Au apărut legi speciale care au stabilit altă metodă de calcul. Cred că şi în sistemul pensiilor se poate aplica aceeaşi procedură pe care o putem aplica prin legea salarizării unice, în sensul că vom stabili un raport între pensia minimă şi pensia maximă şi într-un interval de timp să se poată ajunge şi la o ierarhizare a pensiilor", a mai spus Câmpeanu.

Potrivit specialiştilor din MMFES, în România există aproximativ 1,3 milioane de bugetari, 300.000 dintre aceştia fiind profesori, şi există 400 de grile de salarizare, raportul între salariul minim şi cel maxim fiind de 1 la 30, în timp ce în Europa raportul este de 1 la 15 sau 17.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu intenţionează să se întâlnească vineri, la Palatul Victoria, cu liderii partidelor parlamentare pentru consultări pe tema salarizării personalului bugetar, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

"Întâlnirea premierului cu liderii partidelor parlamentare este prevăzută să fie organizată vineri, dar programul depinde de lucrările Consiliului European de la Bruxelles, care s-ar putea prelungi până vineri", au afirmat sursele citate.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat, luni, în plenul Senatului, că va participa, vineri, la Guvern, la consultările iniţiate de premierul Călin Popescu Tăriceanu pe tema salarizării.

El a menţionat că, luni dimineaţa, a primit o scrisoare de la premierul Călin Popescu Tăriceanu cu privire la "salarizare, la discrepanţele enorme care încep să iasă la iveală", prim-ministrul invitând partidele politice parlamentare să participe la o întâlnire pe acestă temă la Guvern.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, vineri, la Palatul Victoria, că invită partidele politice şi partenerii sociali la discuţii pentru elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor, aşa încât acest act normativ să fie adoptat după alegeri indiferent de structura viitorului Parlament.

"Lansez o invitaţiei tuturor partidelor parlamentare pentru a ne întâlni şi a discuta de principiu asupra necesităţii elaborării şi promovării în Parlament a unui proiect de lege a salarizării bugetarilor. (...) De aceea invit să convenim asupra unei minime proceduri şi a unui orizont de timp care să dea sindicatelor un mesaj clar că acest lucru se va realiza", a spus premierul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpeanu: Dacă există voinţă, o lege a salarizării unice poate fi elaborată în cel mai scurt timp.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpeanu: Dacă există voinţă, o lege a salarizării unice poate fi elaborată în cel mai scurt timp0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei