Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge la 30 la sută din populaţia ţării în următorul deceniu

Duminică, 12 Octombrie 2008 (14:57:55)
Numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge la 30% din populaţia ţării în următorul deceniu, în condiţiile creşterii alarmante a numărului de îmbolnăviri în ultimii ani, potrivit specialiştilor care au luat parte la un simpozion dedicat lansării unui nou medicament pentru diabetul zaharat de tip 2.

Directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Păulescu", profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, a declarat la simpozionul care a avut loc în weekend, la Poiana Braşov, că în 2007 au fost înregistrate 81.605 noi cazuri de diabet, de peste două ori mai mult decât în 1999.

"În condiţiile creşterii alarmante a numărului de îmbolnăvirii, România ar putea ajunge ca în următoriu deceniu, 30 la sută din populaţie să dezvolte această maladie", a declarat profesorul Ionescu-Târgovişte.

Simpozionul a fost organizat pentru lansarea pe piaţa românească a unui medicament revoluţionar pentru diabetul zaharat de tip 2. Este vorba despre Januvia (sitagliptină MSD), cu administrare o dată pe zi.

Medicamentul este primul aprobat dintr-o nouă clasă de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai dipeptidil-peptidazei-4 (DPP-4), medicamente care cresc propria capacitate a organismului de a scădea nivelul zaharurilor din sânge (glicemiei) atunci când acesta este ridicat. Mecanismul de acţiune al inhibitorilor DPP-4 este diferit de acela al oricăror agenţi de scădere a glicemiei disponibili în prezent.

Januvia este un inhibitor DPP-4 selectiv. Inhibitorii DPP-4 acţionează prin amplificarea unui proces natural al organismului care reduce glicemia. Atunci când nivelul glicemiei este crescut, incretinele acţionează în două moduri pentru a ajuta corpul să regleze nivelul ridicat al glicemiei: determină pancreasul să crească eliberarea de insulină şi semnalizează ficatului să înceteze producerea de glucoză. Inhibitorii DPP-4 sporesc capacitatea proprie a organismului de a controla nivelul glicemiei prin creşterea nivelurilor active ai acestor hormoni ai incretinei din organism, ceea ce ajută la scăderea glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2.

Medicamentul este aprobată în peste 60 de ţări, incluzând toate ţările din UE şi SUA.

„Diabetul zaharat reprezintă o epidemie în creştere, ce nu dă semne de declin. Astăzi, şase decese în fiecare minut sunt datorate complicaţiilor din urma diabetului şi se aşteaptă ca acest număr să crească”, a spus Peter Loescher, preşedinte al Global Human Health, Merck & Co. Inc, compania care a lansat medicamentul.

Profesorul Radu Lichiardopol de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu” Bucureşti a explicat că administrarea sitaglipinei în conduita terapeutică trebuie făcută cât mai precoce, încă de la debutul clinic al bolii, în asociere cu metformin.

"Studiile clinice au demonstrat că incretinele exercită un efect de stabilizare pe termen lung al echilibrului metabolic şi acesta ar putea fi explicat printr-un efect de protecţie a masei celulelor beta-pancreatice. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală progresivă. Cu timpul, capacitatea de a secreta insulina scade deoarece şi masa celulelor beta-pancreatice scade progresiv. Astfel, cu cât administrarea tratamentului bazat pe incretine este mai precoce în cursul istoriei naturale a bolii, cu atât este mai bine”, a explicat Lichiardopol.

În studiile clinice de dezvoltare, cu loturi de control, tratamentul cu Januvia nu a fost asociat cu creşterea în greutate faţă de nivelul de pornire, iar incidenţa hipoglicemiei (atunci când nivelul glicemiei scade prea mult) a fost similară cu cea pentru placebo.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune în care organismul are un nivel ridicat al zaharurilor sau al glucozei în sânge. La diabetul zaharat de tip 2, organismul poate să nu producă suficientă insulină (hormon care ajută organismul să utilizeze glucoza), insulina pe care o produce poate să nu funcţioneze cum ar trebui, sau organismul poate produce prea multă glucoză.

Pacienţii cu această afecţiune pot să dezvolte boli cardiace, ale rinichilor, orbire, probleme vasculare sau neurologice ce pot conduce la amputări, şi se pot situa la un grad sporit de mortalitate.

Diabetul zaharat este a cincea cauză de deces la nivel mondial. Mai mult de 194 de milioane de oameni au diabet. Acest număr va depăşi 333 de milioane până în 2025, dacă nu se face nimic pentru a stopa epidemia.

În România, prevalenţa diabetului zaharat în 2003 a fost de 1,98 la sută, urcând la 2,12 la sută în 2004 şi la 2,23 la sută în 2005, cu un număr de pacienţi înregistraţi de 429.979 în 2003, 459.518 în 2004, 482.250 în 2005. Numărul de cazuri noi a fost de 50.062 în 2003, 54.561 în 2004 şi 53.443 în 2005, cu o incidenţă de 230 la 100.000 de locuitori în 2003, 251 în 2004 şi de 247 în 2005, potrivit datelor MS.

"După demararea programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din iulie 2007, numărul cazurilor noi a crescut de două, trei ori lunar (comparativ cu anii precedenţi), astfel încât se estimează, în prezent, un număr de pacienţi cu diabet zaharat de aproximativ 900.000 (prevalenţă de 4,3 la sută), a declarat profesorul de diabet, nutriţie şi boli metabolice la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Maria Moţa, care este şi membru al Comisiei de Diabet şi Boli Endocrinologice de la Ministerul Sănătăţii.

În 2000, numărul deceselor datorate diabetului a fost similar ca magnitudine cu cel raportat pentru HIV/SIDA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge la 30 la sută din populaţia ţării în următorul deceniu.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge la 30 la sută din populaţia ţării în următorul deceniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei