Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PNL anunţă că va contesta la CC modificările la Legea caselor naţionalizate

Duminică, 12 Octombrie 2008 (15:39:34)
Coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că liberalii vor contesta la Curtea Constituţională modificările aduse de Parlament la Legea caselor naţionalizate, iniţiate de conservatori.

Olteanu a acuzat Alianţa PSD+PC că vrea să desfiinţeze proprietatea privată.

"PSD se reîntoarce la obiceiurile din 1990 şi luptă împotriva proprietăţii. Ultima lege privitoare la naţionalizarea caselor este o dovadă clară că PSD nu mai recunoaşte proprietatea privată, că PSD îi batjocoreşte pe proprietari, că PSD face politică socială demagogică împotriva intereselor românilor şi ale României. Vom avea mii de procese pe care România le va pierde la CEDO şi Guvernul şi bugetul României vor trebui să plătească aceşti bani din banii contribuabililor. Vom avea de asemena, din nou, o majoră încălcare a drepturilor omului", a spus Olteanu.

El a anunţat că, din acest motiv, liberalii vor contesta la Curtea Constituţională modificările aduse Legii caselor naţionalizate.

"Vom contesta la Curtea Constituţională prevederile acestei legi şi sperăm să reuşim să aducem argumentele necesare că această lege este neconstituţională, astfel încât ea să nu intre niciodată în aplicare", a precizat Bogdan Olteanu.

Deputaţii au respins, miercuri, cu 117 voturi "pentru", 79 "împotrivă" şi 28 abţineri, raportul Comisiei juridice la cererea de reexaminare privind legea caselor naţionalizate, preşedintele de şedinţă, Eugen Nicolicea, explicând după vot că legea va fi retrimisă şefului statului, în forma iniţială.

Reprezentanţii PDL şi PNL au votat, miercuri, împotriva raportului Comisiei juridice privind legea caselor naţionalizate, în timp ce deputaţii UDMR s-au abţinut, iar cei ai PSD, PC şi PRM au fost pentru acest raport. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa actului normativ.

Potrivit Constituţiei, preşedintele este obligat să promulge legea a doua oară, dacă aceasta nu este contestată la Curtea Constituţională.

Premierul Tăriceanu a declarat, miercuri, că votul exprimat în Camera Deputaţilor la legea caselor naţionalizate poate declanşa un lung şir de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru încălcarea dreptului constituţional la proprietatea privată.

Forma trimisă la promulgare iniţial, şi care rămâne valabilă, după votul de miercuri al deputaţilor, prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor legii 112/1995.

De asemenea, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate, tot în baza legii 112.

Legea mai prevede că persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi, şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, acualizată conform cu indicele de inflaţie.

În cazul în care imobilul a fost vândut în baza legii 112, proprietarul iniţial are dreptul numai la măsuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.

De asemenea, dacă respectivele persoane au primit despăgubiri în baza Legii 112, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele de inflaţie, şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului.

Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în luna august, Parlamentului, reexaminarea legii de modificare a legii caselor naţionalizate, iniţiată de parlamentari ai PC, considerând că actul normativ este echivoc şi imprecis şi conţine formulări neclare, consfiinţeşte actele de naţionalizare deoarece exclude de la restituirea în natură a terenurilor aferente imobilelor înstrăinate în temeiul legii 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PNL anunţă că va contesta la CC modificările la Legea caselor naţionalizate.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PNL anunţă că va contesta la CC modificările la Legea caselor naţionalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei