Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plafonul de garantare va fi ridicat la 50.000 de euro doar pentru depozitele populaţiei

Duminică, 12 Octombrie 2008 (14:33:42)

Plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci va fi ridicat în următoarele zile de la 20.000 euro la 50.000 de euro, echivalent în lei, la cursul BNR, se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat miercuri că plafonul va fi ridicat la 50.000 euro, conform deciziei miniştrilor de Finanţe din UE, şeful Executivului precizând că a discutat în acest sens cu guvernatorul Băncii Naţionale a României.

A fost întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea plafonului exclusiv pentru depozitele populaţiei, a declarat agenţiei MEDIAFAX Niculae Vulpescu, director la FGDSB.

El a adăugat că proiectul ar putea fi aprobat în următoarea şedinţă de Guvern.

Executivul se va reuni marţi în şedinţa săptămânală.

În prezent, Fondul garantează toate sumele depuse atât de populaţie, cât şi de IMM-uri în orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc), inclusiv dobânda aferentă, în limita a 20.000 de euro, echivalent în lei.

De asemenea, Fondul garantează depozitele deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi, constituite atât în moneda naţională, cât şi în valute convertibile (euro, dolar, lira sterlină, franc elveţian), care sunt cotate de BNR.

Instituţia garantează şi rambursarea depozitelor constituite la bănci de către toate persoanele fizice, precum şi pe cele ale persoanelor juridice ori entităţilor fără personalitate juridică, în condiţiile legii.

Toate băncile constituite ca persoane juridice române fac parte din schema de garantare şi sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din România.

În cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensaţiilor se face prin bănci desemnate, în maxim 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. În prezent se discută, la nivelul Uniunii Europene, reducerea acestui termen la câteva zile, menţionează comunicatul.

Calculul sumei care va fi compensată se face ţinându-se cont atât de sumele depuse, inclusiv dobânda datorată de bancă, cât şi de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectivă.

Plafonul de garantare se aplică individual pentru fiecare deponent şi pentru fiecare bancă în parte.

Există şi câteva situaţii în care depozitele nu sunt garantate, între care: depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi; depozitele acelor persoane fizice şi juridice care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit; depozitele rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plafonul de garantare va fi ridicat la 50.000 de euro doar pentru depozitele populaţiei.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plafonul de garantare va fi ridicat la 50.000 de euro doar pentru depozitele populaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei