Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arheologii au găsit la Malaia Kopania cele mai reprezentative bijuterii dacice,după brăţările de aur

Luni, 1 Septembrie 2008 (15:44:44)
Arheologii sătmăreni au descoperit cea mai mare şi reprezentativă cantitate de bijuterii dacice după vestitele brăţări din aur, cu ocazia săpăturilor făcute la şantierul arheologic de la Malaia Kopania din Ucraina, aflat la 20 de kilometri de graniţa cu România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că arheologii sătmăreni şi ucraineni care fac săpături la şantierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, au descoperit mai multe obiecte din aur, fiind cea mai mare descoperire de bijuterii dacice, după vestitele brăţări din aur.

"În cimitirul dacic de la Malaia Kopania au fost descoperite, în aceste zile, mai multe obiecte din aur, un torques (colan) şi o brăţară. Torques-ul a fost purtat la gât, fiind confecţionat din trei sârme groase din aur şi capete de îmbinare lucrate minuţios, ornamentate printr-o reţea de sârmuliţe. Obiectul a fost descoperit în stare fragmentară, având o greutate de peste 400 de grame. În forma completă avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil că torques-ul a fost purtat de un aristrocat dac de rang înalt. Brăţara este ornamentată prin şiruri de globule şi are o greutate de peste 70 de grame", a precizat Viorel Ciubotă.

Acesta a precizat că obiectele confecţionate din aur sunt deosebit de rare în arealul culturii dacice, situaţia aceasta fiind explicată prin existenţa unui "monopol regal" al exploatării aurului.

În cursul campaniei de săpături din acest an, la Malaia Kopania au mai fost descoperite piese de podoabă din argint, bronz şi fier, unsprezece spade îndoite ritual, trei săbii curbe dacice (sica), mai multe vârfuri de lance şi pinteni.

Directorul Muzeului Judeţean a spus că descoperirea de la Malaia Kopania este cea mai nordică descoperire de podoabă din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativă, după vestitele brăţări din aur, şi atestând importanţa economico-politică deosebită a centrului dacic de la Malaia Kopania.

Descoperirea vine după ce, în cursul lunii iulie, arheologii au găsit, la Malaia Kopania, cel mai mare cimitir din arealul dacic, reprezentând cea mai mare descoperire dacică de până acum.

Descoperirile din cimitir reflectă o elită războinică, cu un potenţial economic foarte ridicat, din timpul lui Burebista, a precizat Viorel Ciubotă.

Podoabe dacice din aur au mai fost descoperite în ţară la Pecica, Poiana-Galaţi, Cugir, Popeşti, Remetea Mare, Mediaş.

După încheierea şantierului arheologic din anul 2008 va urma o analiză tipologică şi cronologică şi publicarea ştiinţifică a inventarului arheologic, atât în România, cât şi în Ucraina.

Cercetările de la Malaia Kopania sunt desfăşurate sub tutela Ministerului Culturii şi Cultelor. Echipa de cercetare este formată din specialişti de la Universitatea Naţională din Ujgorod şi Muzeul Judeţean Satu Mare: profesorul dr. Vjaceslav Kotigorosko şi dr. Igor Prohnenko din Ucraina şi dr. Viorel Ciubotă, dr. Robert Gindele, Liviu Marta şi Kadas Zoltan din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arheologii au găsit la Malaia Kopania cele mai reprezentative bijuterii dacice,după brăţările de aur.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arheologii au găsit la Malaia Kopania cele mai reprezentative bijuterii dacice,după brăţările de aur0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei