Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În municipiul Suceava

Valutiştii, noua ţintă a jafurilor în plină stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un valutist a fost tâlhărit zilele trecute, în centrul municipiului Suceava, de persoane necunoscute, judiciariştii Biroului de Investigaţii Criminale încercând acum să dea de urma autorilor.

Victima, Dumitru I., în vârstă de 41 de ani, din localitate, a reclamat fapta la poliţie, la sfârşitul săptămânii trecute, susţinând că jaful s-ar fi petrecut vineri (29 august), în jurul orei 20:00, în zona bisericii „Sf. Dumitru” din centrul municipiului reşedinţă de judeţ.

Bărbatul, care îşi face veacul în faţa Pieţei Agroalimentare din centrul oraşului, fiind unul dintre valutiştii din zonă, le-a povestit oamenilor legii că doi indivizi necunoscuţi l-au atacat prin surprindere, l-au lovit cu putere şi i-au smuls o borsetă în care avea suma de 12.000 de dolari SUA, 12.000 de euro, 27.000 de lei, precum şi un telefon mobil.

Dumitru I. avea faţa tumefiată şi plină de vânătăi, poliţiştii bănuind că acesta a fost atacat şi cu un spray iritant-lacrimogen.

Victima le-a spus oamenilor legii că nu a apucat să vadă feţele agresorilor săi, misiunea de identificare a acestora fiind una foarte dificilă pentru anchetatori.

Interesant este faptul că jaful s-a petrecut într-o zonă intens circulată, însă, până în prezent nu a fost identificat nici un martor care să fi văzut ce s-a întâmplat.

 

Tâlhărit în faţa blocului

Din informaţiile noastre, în ultima perioadă mai mulţi valutişti din Suceava au fost victimele tâlharilor.

În luna februarie a acestui an, Ioan P., în vârstă de 57 de ani, a reclamat la poliţie că a fost tâlhărit de 15.000 de euro şi 3.200 de lei. Bărbatul, valutist şi el, a povestit că a fost atacat de o persoană necunoscută, la scurt timp după ce a ieşit din scara blocului în care locuieşte, situat în zona Oituz.

Valutistul a fost lovit cu pumnii în zona feţei, iar în momentul în care a căzut la pământ, agresorul, neidentificat până în prezent de anchetatori, i-a luat toţi banii pe care-i avea asupra sa.

Ca şi în primul caz, nu există martori, deşi fapta s-a petrecut în timpul zilei.

 

„Autorii nu sunt unii şi aceiaşi”

Alte două fapte similare s-ar fi petrecut în ultimele două luni.

Din datele pe care le deţinem, un valutist a fost atacat chiar în timp ce se afla la volanul maşinii personale şi se îndrepta spre Bazar, locul în care îşi derula afacerile ilicite.  

Tâlharii l-au blocat în trafic cu o altă maşină, l-au bătut şi i-au luat o sumă considerabilă de bani. Totuşi, deşi ne-am interesat ulterior la poliţie, Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava ne-a comunicat că nu există nici o plângere înregistrată într-un asemenea caz.

În urmă cu câteva săptămâni, a venit rândul unui alt valutist, acesta fiind jefuit în scara blocului în care locuieşte, prejudiciul fiind de circa 30.000 de lei.

Ofiţerul responsabil cu relaţiile cu presa din cadrul IPJ Suceava, inspectorul principal Alin Botezatu, ne-a confirmat, ieri, că există trei dosare penale de tâlhărie înregistrate în ultimele luni, în care victimele sunt valutişti.

„Ce vă pot spune cu siguranţă în acest moment este că în toate aceste cazuri autorii nu sunt unii şi aceiaşi. Există un cerc de suspecţi şi suntem în curs de definitivare a cercetărilor, pentru documentarea activităţii lor infracţionale”, a precizat Botezatu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valutiştii, noua ţintă a jafurilor în plină stradă.
 Vizualizări articol: 2700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Valutiştii, noua ţintă a jafurilor în plină stradă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 1 sep 2008, 11:33:05
regretabil ca se intimpla asa ceva,dar...e legal ca acesti oameni sa umble cu asemenea sume la ei?mai bine zis e legal schimbul de valuta in conditiile facute de ei (fara chitanta, fara a plati impozite etc, etc.) ? indivizii umbla cu sume urise pe care le arata in vazul lumii, inlesnind fapta celor care se ocupa cu datul in cap.ambele parti sunt in afara legii. politistii ar trebui sa-i lase sa-si dea unii altora in cap pina scapam de ei. sau sa aresteze ambele tabere.
2.   VALUTISTI trimis de
( 1 sep 2008, 11:40:50
CE CAUTA ALA CU SUME ASA MARI DE BANI LA EI ? S-A INVENTAT CARDUL.

AAA... DESFASURA OPERATIUNI ECONOMICE FARA SA PLATEASCA IMPOZIT! BANII CARE SE VOR RECUPERA (daca se va intampla asta) AR TREBUI CONFISCATI. PUNCT.

3.   TAXE SI IMPOZITE trimis de
( 1 sep 2008, 12:33:17
cat impozit au dat ei la stat in urma acestor tranzactii? Daca ii verificati vedetiu ca ei sunt scutiti de plata incalzirii, ba chiar unii beneficiaza si de ajutor social ca figureaza fara niciun venit. E corect? Talharia nu e o solutie, dar Politia ar trebui sa-i ia putin la rost. Daca justifica acele sume, masinile si averile pe care le au...bravo lor, dar...ma indoiesc de acest lucru

3.1  RE: TAXE SI IMPOZITE trimis de
( 2 sep 2008, 06:46:22
Eshti prrost ba?Cum sa-i ia politzia la rost daca fiecare gradat din politzie are cate un valutist montat ,merg regulat la politzie shi fac reconstituiri de furturi !Nu zic sa-i anihileze ci sa-i legalizeze iar taxele sa nu le mai dea la politzai ci la GUVERN!De aceea merge prost economia ca in loc sa ne platim taxele la timp gasim cate unu de la garda financiara care ne ****de bani!Tu nu vezi ca tilicari de politzai fugaresc totzi amaratzi de tzarani fara certificate de producator shi pe valutishti ai lasa in pace...CEL MAI BINE E SA SCHIMBI LA BANKA CHIAR DACA E PUTZIN MAI JOS E MAI SIGUR SHI NU TE SHTIE NIMENI!SE FURA UNU PE ALTU SUNT NISHTE CCURVARI CARE CLANXONEAZA FEMEI MARITATE PE STRADA SHI-I CAM DOARE LA BASCA DE TAXE SHI DE LEGI!PESHTELE E IMPUTZIT DE MULT IN POLITZIA SUCEAVA.PS:SALUTARI LA POLITZISTU ANULUI NENEA HALAICU CARE ARE VRE-O PATRU CARE-L SPONSORIZEAZA REGULAT!ETC ETC
4.   Treziti-vadin somn trimis de
( 1 sep 2008, 12:47:41
La puscarie cu toti valutistii.Au inselat atit de mult.Gata,s- terminat cu voi,oamenii sunt prosti ca fac tranzactii la voi cind sunt atitea case de schimb si banci autorizate care elibereaza si bon de transfer.Politia sa nu doarma caci noi ii platim ,dar ei sunt mina in mina cu ei .Asa s- intimplat si la Craiova si in multe orase.Rusine Politiei romane.Treziti-va ca a trecut 19 ani ,poate va mai desteptati!
5.   ... trimis de
( 1 sep 2008, 13:33:22
bine le face...stau toata ziua ca prostii sa mai pacaleasca pe cineva...
6.   O intrebare trimis de
( 1 sep 2008, 14:03:10
Ce inseamna valutist ?
6.1  RE: O intrebare trimis de
( 1 sep 2008, 14:14:01
nu ai sa gasesti in DEX termenul intr-adevar, dar daca nu esti imbecil, sau ai trait pe munte, ar trebui sa stii ce inseamna valutist. Inseamna un fost somer de la IFA, IRA, MOBSTRAT,etc etc care in disperare de cauza, a inceput sa faca smenuri cu valuta. Fie ca vand/cumpara valuta si castiga din diferenta de curs (de multe ori diferenta mai mare decat cea mai nesatula banca) sau din tepuit fraieri (numara aiurea bancnotele, tot felul de trucuri, etc etc). Ii recunosti in general dupa trening (sa nu-mi zici ca nu stii ce e ala) Adidas, borseta de piele ticsita cu valuta, telefoanele cu manele si semintele din mana si din jurul lor. Aditional, te mai intreaba "Dolari? Euro?...Benzina"
7.   Moneda Unica trimis de
( 1 sep 2008, 14:28:25
Valutistii sunt niste oameni care nu fac rau celor din jur, sunt oameni cu familie, pe care conjunctura vietii i-a facut sa se apuce de combinatii cu valuta sau metale pretioase. Sunt sigur ca nu sunt multi copii care, intrebati ce vor face cand vor fi mari, vor raspunde ca vor sa se faca valutisti. Multi din voi ii critica, dar cand ai de schimbat 15-20 de mii de euro iti convine sa schimbi in piata, si sa castigi cu 100-150 de euro in plus fata de cat luai la o casa de schimb. Probabil multi din cei care scriu aici nu au vazut in viata lor o suma asa de mare, si deci nu au cum sa cunoasca beneficiile unei asemenea tranzactii incheiate cu valutistii din piata.

Inca un detaliu. Valutistii din Piata Mare NU DAU TEAPA NIMANUI. Daca ei afla ca unul dintre ei, sau alt valutist din oras a dat teapa, il cauta si il ucid cu bataia, pentru ca le strica reputatia.
7.1  RE: Moneda Unica trimis de
( 1 sep 2008, 14:33:36
Subscriu si la definitia ta, cu niste mici amendamente :

1) aia ca nu fac rau nimanui e cam subtire, pentru ca exista niste uscaturi, care au impresia ca au 3 perechi de oua, si o cauta cu lumanarea, si se cred mai destepti decat buricul pamantului

2) exista doua categorii de valutisti...cei care dau tepe (ii recunosti dupa imbracaminte, dupa Passat-ul sau Q7 pe care il sprijina si dupa ochelarii D&G), si cei care nu, deci care nu castiga mare lucru (ii recunosti dupa aspectul absolut banal, de fost lucrator la STIMAS). Ultimii sunt oarecum de apreciat, ca au rezistat tentatiei sa le-o traga semenilor mai creduli...
7.2  RE: Moneda Unica trimis de
( 1 sep 2008, 14:36:26
Fratele meu, la o suma asa de mare cum spui tu 10.000-15.000 de Euro, cei 150 de Euro "castigati" sunt un mare ra-h.at ! Cred ca lumea prefera schimbul legal si sigur, cu chitanta, la o casa de schimb / banca, in locul smenului facut in piata. Asa cred eu cel putin !
8.   Radauti trimis de
( 1 sep 2008, 14:47:09
DA LA RADAUTI NU VEDE NIMENI CU COMANDANTUL POLITIEI I-A BANI DE LA VALUTISTI PRIN AGENTUL BACALU SI LE ASIGURA PROTECTIA CHIAR IN CENTRUL ORASULUI?

SAU SI ASTA E CU FLUTUR SI GASCA PDL
9.   Valutistii trimis de
( 1 sep 2008, 15:34:16
Va dati seama cat de respectate sunt legile noastre daca au curajul sa sesizeze politia!!! Te si miri cum ne mai rabda pamantul.

Citind unele comentarii inteleg ca ar trebui sa ne fie chiar mila de ei,valutistii, care asemenea confratilor lor bazaristii ,ne sfideaza cu averile lor asa cum sfideaza si legea ;multi dintre ei ,ajunsi milionari, neplatind un leu taxe sau impozite ,ba mai mult ,avand tot felul de reduceri pentru categoria ,,fara nici un venit''.
10.   In legalitate trimis de
( 1 sep 2008, 17:00:05
Toate ar fi bune si frumoase daca acesti indivizi ar mai plati ceva taxe si impozite pe castiguri asa cum facem si noi amarastenii.Dar cand ii vezi ca au facut averi tocmai pe naivitatea unora dintre noi care ,,ne rugam '' de ei sa ne schimbe valuta si iti rad efectiv in nas chiar daca are 2 clase si nu-i decat mare,tare,prost si stie numai sa numere banii te intrebi oare e in regula cu tara asta ? Unii dintre noi ii invidiaza chiar ,,ce bine se descurca" dar fratilor ala nu-ti da valuta tie mai ieftin ca ii este drag de tine ci tocmai ieftineala vine din faptul ca nu plateste impozite,la fel ca cei din bazar,si atunci va intreb politia nu e platita din impozitele noastre de ce sa-si consume resursele pt.a cauta faptasii ca doar valutistii nu platesc impozite.PAREREA MEA.
11.   ... trimis de
( 1 sep 2008, 17:50:56
Probabil ca sunt niste reglari de conturi intre ei.
12.   Care este trimis de
( 1 sep 2008, 20:00:31
De unde atata dreptate si fratie, cand banii rulati sunt ai unor judiciaristi cu grade si functii....
12.1  RE: Care este trimis de
( 1 sep 2008, 20:26:36
Acesta este punctul pe ,,i'' !!! Pacat ca ramanem doar cu comentariile...
13.   Erau 5 trimis de
( 1 sep 2008, 20:47:18
erau 5 nu 2
14.   Valuta trimis de
( 1 sep 2008, 22:12:48
Oare nu stiti ca acesti "trepadusi" care schimba euro si USD,sunt si turnatori la politie?Mare parte dintre ei toarna la politie,desprece se intampla in bazar,in piata,etc.Mai "toarna" un ucrainean cu o grenada,mercur,droguri,mai "toarna' cate un "confrate" firfiriu atunci cand vine fiscul,uite asa "derbedeii",nu platesc nici un "banut" la buget si cunt chiar paziti de politia romana.Cat despre cel care a fost talharit,cred ca nu trebuie plins,ceea ce fac nu este o meserie,se numeste inselaciune si trebuie pedepsita.Deocamdata,l-a pedepsit altii,cred ca o sa-i fie invatatura de minte.
15.   Camata trimis de
( 1 sep 2008, 23:13:59
din cate stiu eu valutisti fac mai multi bani din camata decat din schimb valular
16.   Camata trimis de
( 1 sep 2008, 23:14:44
din cate stiu eu valutisti fac mai multi bani din camata decat din schimb valular
17.   Valutist trimis de
( 2 sep 2008, 09:46:53
cred ca acum domnii

de le fraude au dovezi,chiar declaratia valutistului.Noi (casele de schimb valutar) am depus nenumarate plingeri la politie dar raspunsul pe cere l-am primit sune asa"Din punct de vedere legal nu avem ce le face,fiecare om e liber sa umble cu orice suma de bani doreste la el."In problema asta nu se implica nimeni nici polotia, presa sau presa.Aveti macar d-ta presa curajul de a face un articol prin care sa-i semnalati pe d-ni din politie de activitatile ile gale desfasurate in PIATA MARE si BAZAR!!!!!!!!!!!!Avem pretentii de tara europeana,doar pretentii.Atrecut vremea junglei!!!!!!!!!!Daca cineva indrazneste sa-i dernjeze se alege cu injurii si amenintari in cel mai fericit caz,posibil sa-si ia sibatae.Ce fac autoritatile dorm.Eu am sa trimit paginile din presa pe sit-ul Min de INTERNE sa vad d-nul ministru ce perere are.CU RESPECT
17.1  RE: Valutist trimis de
( 2 sep 2008, 12:31:00
eu am inceput , eu inchei. am mincat toti "comentatorii" rahat degeaba. ne-am racit gura de pomana. toate vor ramane cum sunt...."spatele" e prea tare.
18.   Valutist trimis de
( 2 sep 2008, 13:16:29
Nu cred ca lucrurile vor ramine asa.Noi (casele de schimb valutar) din Piata Mare ne-am hotarit sa-i filmam in timp ce fac "tranzactii" si vom trimite la televiziuni ca doar asa ne va baga si pe noi in seama cineva.Zbieram si facem iures in van,autoritatile locale dorm sau poate au unele persoane din interiorul lor au investit prea multi bani in ei.Nu ne putem desfasura activitatea linistiti,ne sunt luati clientii de sub nas,iar daca sunt refuzati,oameniau parte de un "regim special" bazat pe injurii si amenintari.Sunt curios daca presa va binevoi sa tina cont si de opiniile noastre si sa faca un nou articol nu atit despre ei cit despre autoritati si politie care nu iau nici o masura.Ar fi timpul sa reactionatiiiiii!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei