Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Critici dure

“Urbanismul Sucevei e în metastază”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Măsurile de urbanism din municipiul Suceava au declanşat un conflict făţiş între membrii Consiliului Local, care s-au situat în tabere cu opinii diferite referitor la construcţiile din oraş.

Neînţelegerile au pornit de la aprobarea unui număr semnificativ de proiecte de urbanism în ultima şedinţă de consiliu, o parte din acestea având prevederi destul de problematice, fiind vorba de blocuri turn ridicate în zone istorice ale oraşului, lipsite de spaţii verzi, precum şi de clădiri de zece etaje ridicate în apropierea altora de patru etaje.

Curios e că în aceeaşi şedinţă în care s-au aprobat blocuri turn lângă blocuri cu patru etaje sau chiar lângă case cu un nivel, membrii comisiei de urbanism au refuzat să dea aprobare unui proiect de amenajare a unei pensiuni de 5 stele, benefică turismului sucevean, pe un teren privat, unui investitor care îşi asigură singur şi spaţiile de parcare necesare, pe motiv că ar avea patru etaje, prea mult pentru zona în care se va construi. În zona respectivă chiar sunt blocuri cu patru etaje, iar aceeaşi lege care le-a permis să dea aprobări de clădiri mult mai înalte, lângă altele mai scunde, a devenit brusc uitată.

Mai mult, din cauza refuzului lor, pe motive de-a dreptul puerile, cei de la Vila Alice, care doreau ca astfel să îşi extindă afacerea, au fost la un pas de a pierde o finanţare europeană obţinută cu greu.

 

“Nu există regulă care să nu fi fost încălcată”

Printre vocile cele mai critice care s-au făcut auzite în ultima şedinţă de Consiliu Local au fost cele ale lui Virginel Iordache şi Ovidiu Donţu, care s-au împotrivit adoptării celor mai “spinoase” proiecte de urbanism în condiţiile cerute de investitori.

“Există un disconfort inimaginabil creat de blocuri P+10 etaje ridicate în zone de P+4.  Fiecare dintre noi am dori să ştim, atunci când cumpărăm un apartament, dacă în faţa geamului va mai apărea un bloc de 128 de apartamente, cu 128 de probleme, 128 de locuri de parcare, cu 128 de nevoi de utilităţi, spaţiu verde, locuri de joacă şi aşa mai departe”, a spus Ovidiu Donţu, referindu-se la noua modă a investitorilor imobiliari, de a ridica clădiri cu tot mai multe etaje, pentru a scoate cât mai mulţi bani din fiecare proiect iniţiat, pe un teren cât mai mic.

“În mod evident, urbanismul în municipiul Suceava este în metastaza. Dacă cineva îmi arată o singură regulă în domeniul construcţiilor care nu a fost încălcată în ultimii patru ani, eu sunt gata să fac orice doreşte acea persoană.

Să ne aducem aminte de problemele din zona Ştrandului, în care într-un loc era trecută ca zonă ambientală, de petrecere a timpului liber, iar în alta ca zonă industrială, fiind acceptată astfel construcţia unor spălătorii. Nu mai spun de clădiri de birouri construite în plin centrul oraşului, care nu au asigurat nici un loc de parcare. S-a construit pe spaţiul verde, sunt blocuri cu şase etaje făcute lângă unul de patru etaje, încât oamenii îşi scutură faţa de masă pe trotuar...”, a continuat Ovidiu Donţu tirada de acuze la adresa celor responsabili de realizarea şi adoptarea proiectelor de urbanism.

Cum o parte din colegii săi din Consiliu Local, care erau şi direct vizaţi, au încercat să îl mai domolească în afirmaţii, Donţu a răbufnit: “Nu mă puteţi opri! Nu aveţi cum să îmi puneţi pumnul în gură!”

 

Desfiinţarea Comisiei Tehnice şi aducerea unui arhitect în Primărie

Pe lângă acuzele formulate, Ovidiu Donţu a venit şi cu o serie de propuneri concrete, precum desfiinţarea Comisiei Tehnice care dă acordurile pentru realizarea proiectelor de urbanism, pe motiv că oricum membrii acesteia au un rol consultativ, neasumându-şi nici o responsabilitate pentru ceea ce avizează.

De asemenea, a cerut înfiinţarea instituţiei arhitectului şef al oraşului, precum şi actualizarea mai rapidă a Planului Urbanistic General (PUG), care va stabilit principalele reguli care trebuie respectate în domeniul construcţiilor din Suceava.

Dacă în privinţa Comisiei Tehnice, primarul Ion Lungu i-a răspuns că nu poate fi desfiinţată, deoarece avizul acesteia este obligatoriu prin lege, chiar dacă membrii acesteia nu sunt plătiţi, referitor la PUG, a precizat că în cea mai mare parte este deja finalizat, încât, în scurtă vreme, Suceava va beneficia de reguli stricte, de la care nu se va mai putea abate nici un investitor.

Cât despre lipsa unui arhitect şef al Primăriei, problema rămâne aceeaşi ca şi până acum,  nimeni nu vine pentru salariul care i se oferă acolo.

 

“Nu a mers omul cu sacoşele pline la ei, nu vor să-i aprobe proiectul!”

Spiritele s-au încins şi mai tare atunci când comisia de urbansim s-a arătat contra amenajării unei pensiuni de 5 stele, pe un teren proprietate privată, al cărui grad de ocupare era mai mic de 50%, în vreme ce altora le-au fost aprobate blocuri turn, între alte blocuri, şi pe terenuri ocupate în proporţie de peste 60%.

Practic, celor de la Vila Alice li se refuza acordul pentru o pensiune cu patru etaje, impunându-li-se să construiască doar două niveluri, într-o zonă în care există deja construcţii cu patru etaje.

Îndârjirea de care dădeau dovadă cei din Comisia de Urbanism, pentru a găsi motive contra aprobării proiectului, l-a făcut pe unul dintre consilierii locali să exclame destul de tare: “Ăştia sunt culmea! Nu a mers omul cu sacoşele pline la ei, nu vor să-i aprobe proiectul!”.

 

Neculai Bosancu: „Brusc, au devenit severi”

Tot acestea au fost şi motivele pentru care un alt consilier local, Neculai Bosancu, s-a revoltat faţă de atitudinea colegilor săi: “Nu ştiu cum se face că de atâţia ani, Comisia de Urbanism e cea mai a dracului din toate, cea mai severă din toate, dar totuşi în oraşul ăsta totul se construieşte aiurea. Brusc, au devenit severi, când alte proiecte strigătoare la cer au trecut fără nici un fel de probleme!”.

Răbufnirea sa şi cuvântul luat de primarul Ion Lungu, care a spus că ar fi păcat să se pune beţe în roate unui proiect cu finanţare europeană, i-a determinat pe cei din Comisia de Urbanism să o lase mai moale cu argumentele contra, astfel încât, în final, proiectul a trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Urbanismul Sucevei e în metastază”.
 Vizualizări articol: 950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
“Urbanismul Sucevei e în metastază”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta fac pe rpimar si consiliul local trimis de
( 1 sep 2008, 11:15:44
o sa se ajunga lumea sa se bata la propriu pe locurile de parcare din oras
1.1  RE: Asta fac pe rpimar si consiliul local trimis de
( 1 sep 2008, 12:18:18
Mai schimba-ti membrii comisiei de urbanism ca sunt cu vaca.

si piedone asta de Floristeanu rezista datorita spagilor in toate mandatele. parca este batut in cuie.
2.   Mari cretini ne conduc trimis de
( 1 sep 2008, 11:44:51
Astia fac varza orasul dar nu le pasa pentru ca ei se muta la vile in afara orasului. Nu mai rezista saracii in orasul asta sufocat de masini si de oameni. Idiotii.
3.   Nesimtitii trimis de
( 1 sep 2008, 11:47:15
sa va fie rusine pedelistilor. Umblati dupa spaga sa va scoateti banii din campanie cu care ati cumparat voturile
4.   Tupeu trimis de
( 1 sep 2008, 11:51:27
zona Strand este controlata de asa zis celebrul PD-List Nelu Balan.
4.1  RE: Tupeu trimis de
( 1 sep 2008, 15:21:12
Nelu Balan ??? Smecherul cu magazinul TAILAN ????
4.2  RE: Tupeu trimis de
( 1 sep 2008, 15:40:42
raspuns corect
5.   Dumnezeu sa-i umileasca pe cei de la URBANISM! trimis de
( 1 sep 2008, 15:39:36
Intradevar este dezastru cu orasul de citiva ani. Peste tot constructii peste constructii pe fiece petic de pamint ramas liber. Au aprobari toti si nu conteaza unde si cum se construieste. Este revoltator ca nu mai avem verdeata, ne sufocam, de praf si mizerie. Strazile inguste, blocuri la gramada, mirosuri pestilentiale la apus de soare,etc Daca vrei sa stai undeva sa te odihnesti trebuie sa ajungi in centrul orasului unde este parc de pe vremea lui Stefan. Era vb sa se amenajeze parcuri si parculete peste tot, dara spagile sunt mai presus.
5.1  RE: Dumnezeu sa-i umileasca pe cei de la URBANISM! trimis de
( 1 sep 2008, 16:32:44
Asta a fost in campanie, cm s au vazut alesi .....nu i mai doare nici in *** de cetatenii care platesc taxe peste taxe.
6.   MI_E SCIRBA DE TIRFELE DE PDL isti trimis de
( 1 sep 2008, 15:49:24
CIND AM AUZIT IN CAMPANIA ELECTORALA PRECEDENTA CA PDL ul E SPRIJINIT DE LUMEA INTERLOPA N AM PUTUT CREDE ! ACUM M AM CONVINS!
7.   Unde nu-i cap!.... trimis de
( 1 sep 2008, 15:52:13
Pe lepre nu le intereseaza cum traiesc oamenii in acele blocuri, sau vecinii, ci doar ei, sa ia spaga pina-n git.

De exemplu pe CARTODROM se ridica,( in loc de parc pentru copiii cum s-a promis initial) blocuri lipite unul de altul, fara garaje, cu apartamente in care te sufoci,etc Cece mai rau ca padurea din preajma va disparea din cauza mizeriei si salbaticiei oamenilor! Unde nu-i cap!....
8.   Dau exemplu trimis de
( 1 sep 2008, 18:11:22
Sa vina cineva pe str Bujorilor sa vada cum se ridica langa centrala de gaz o constructie. Nu exista nici placa cu detaliile santierului,nu e respectata nici o regula. O noua constructie care ia aerul locatarilor din 2 blocuri. propietar e cel cu crasma aia de la strada...gradu

Multumim d-le Lungu

Multumim d-le Floristeanu!
9.   Primar de c---t trimis de
( 1 sep 2008, 21:19:45
spatii verzi,doar pe piept!. a inceput vinzarea parcului central! in campania lui nu va spus ca vinde parcul central.suceveni o sa fiti pusi in fata unui fapt incredibil ! pensionarii care erau invitati de primar sa se relaxeze in parcul central ca sa uite de pensiile mizere pe care le primesc si de darile irationale pe care le platesc la inceput de an pentru bunastarea primarului,vor sta pe noile borduri marca breve-tata de primar in tot judetul "S-------A" atit de draga lui.SUCEVENI,TREZITI-VA CIT NU ESTE PREA TIRZIU!
10.   De ce oare te-am votat trimis de
( 1 sep 2008, 22:21:08
Primar spagar ce esti ai distrus si vindut tote spatile verzi din Suceava zona de vile ai dat (vindut) autorizati fara nici o retinere (banul a contat). Acum vinzi si parcurile. Oprestete d-nule odata.Ce rau i-mi pare ca te-am votat.................!
11.   TREZITE-VA SUCEVENI. trimis de
( 1 sep 2008, 22:26:40
VIN ALEGERILE PARL.AMENTARE,ORI IESITI CU TOTII IN FATA PRIMARIEI SI ONOUA REVOLUTIE. CEL CARE DA AVIZELE DE CONSTRUCTII ESTE RABINIUC-ARHITECTUL CONSILIULUI JUDETEAN.TREBUIE DAT AFARA CA BOD DE LA BUCURESTI.NE DISTRUG CASELE,SPATIILE VERZI,TAIE COPACII SI O SA NE INUNDE CASELE IN CURIND CACI SE RIDICA PINZA FREATICA-ESTE STUDIU GEOTEHNIC FACUT SI-L GASITI PE SITUL PRIMARIEI-DOCUMENTATI-VA SI FITI PREZENTI CIT MAI MULTI LA SEDINTELE CONS.MUNICIPAL -SINT PUBLICE
11.1  RE: TREZITE-VA SUCEVENI. trimis de
( 2 sep 2008, 07:24:21
istetule, cine crezi ca-i da lui Rabiniuc ordin sa dea autorizatiile sau il da afara ca pe toti ceilalti profesionisti in locul carora au venit niste imbecili lingai ???Raspunsul e unul singur ; sa vedem daca-l ghicesti . Daca nu , iti dau un indiciu. Spiritul pasarilor omorate cica de aviara s-a reincarnat la el in geam sub form de turturea care stranuta. I-ati votat, acum ii aveti. L-ati scuipat pe Marzete. Acum pupati Molia.
12.   Ete na trimis de
( 2 sep 2008, 17:02:17
De parca Marza a fost mai breaz... Magaoaia facuta de Civiva langa autogara s-a inceput pe vremea lui. Oricum, nu mai conteaza ca e Flutur sau Marza atat timp cat nici unul nu e trup si suflet pentru targul nostru sufacat de blocuri ridicate pe o palma de teren. Maine poimaine or sa apara blocuri si sub cetate. Aia de la etajul 10 s-or uita in curtea interioara din cetate...

P.S. Oare in "orasul" Salcea nu se dau autorizatii pentru blocuri P+10?happy Poate se procopseste Lungu cu un mastodont langa elhappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei