Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agenţia care gestionează fondurile SAPARD a implementat planul cerut de Comisia Europeană

Luni, 1 Septembrie 2008 (14:17:11)
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a finalizat implementarea planului pentru remedierea deficienţelor constate de Comisia Europeană şi a transmis Fondului Naţional un raport în acest sens, plăţile urmând să fie reluate după confirmarea din partea auditorilor.

"Planul este implementat şi a fost transmis la Fondul Naţional un raport privind implementarea, care cuprinde măsurile planului şi pentru fiecare dintre ele observaţiile auditului intern al Agenţiei şi documente justificative care să ateste implementarea. Raportul a fost transmis pe la miezul nopţii în format electronic şi în această dimineaţă şi pe suport hârtie. Urmează acum auditul din partea Fondului Naţional", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.

Fondul Naţional este organismul care acţionează în calitate de Autoritate Competentă a programului SAPARD şi care este autorizat să transmită evaluări şi raportări către Direcţia Generală pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI).

Klarik a adăugat că estimează că auditul din partea Fondului Naţional nu va dura mai mult de două săptămâni. În plus, auditul extern solicitat de Comisia Europeană va fi realizat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României.

"Probabil cele două audituri vor avea loc concomitent", a mai sus Klarik.

Conform deciziei autorităţilor române, reluarea plăţilor către beneficiarii programului SAPARD se va realiza de către Fondul Naţional după verificarea respectării conformităţii cu recomandările Comisei Europene a planului de acţiune pentru remedierea deficienţelor semnalate, se arată şi într-un comunicat al APDRP.

Implementarea planului de măsuri înseamnă consolidarea tuturor procedurilor agenţiei şi introducerea de elemente noi, cum ar fi îmbunătăţirea bazei de date referitoare la plăţile din sistem, dar şi realizarea unui plan de acţiuni pentru dezvoltarea resurselor umane.

Cel mai important element este procedura de autorizare a plăţilor, care a fost transmisă Fondului Naţional încă de săptămâna trecută, iar comentariile şi observaţiile transmise au fost implementate deja.

Potrivit lui Klarik, toate plăţile din sistem au fost reverificate conform cu noua procedură, iar auditul probabil va aduce clarificări sau completări, dar nu modificări majore.

"APDRP a luat toate măsurile necesare pentru ca verificările pe teren să fie făcute în timp util şi pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investiţii. În acelaşi timp, personalul Direcţiei de Audit Intern din cadrul APDRP a fost redimensionat astfel încât să poată permite mai multe controale ad-hoc", se mai spune în comunicat.

Totodată, Agenţia a reverificat 350 de proiecte SAPARD din perioada 2003-prezent, cu o valoare cumulată de 240 de milioane euro, reprezentând 20% din plăţile de până acum, Comisia Europeană fiind cea care a recomandat reevaluarea unor proiecte.

"Eşantionul a fost ales pe baza unei analize de risc şi au fost făcute controale administrative şi, unde a fost cazul, şi în teren. În urma reverificărilor a fost constatată o diferenţă de circa 14.000 de euro între suma plătită şi ceea ce trebuia plătit. Acolo unde este cazul se va trece la recupererea sumelor", a afirmat directorul general al APDRP.

Potrivit reglementărilor actuale, termenul maxim pentru procesarea unei cereri de plată este de 90 de zile de la depunerea documentaţiei complete. O parte dintre beneficiarii ale căror cereri se află în prezent în sistemul APDRP nu vor primii banii în acest termen, având în vedere sistarea plăţilor.

Agenţia estimează că valoarea cumulată a cererilor la care va fi depăşit termenul de plată este de circa patru milioane de euro, iar pentru beneficiari nu sunt prevăzute despăgubiri.

"Nu sunt prevăzute despăgubiri, dar trebuie ţinut cont de două aspecte. Există de 2,4 ori mai multe acte adiţionale decât proiecte, ceea ce înseamnă că nu există proiect să nu fi avut nevoie de act adiţional, la cererea beneficiarilului, pentru că nu a reuşit să îndeplinească graficul de execuţie sau soluţia tehnică nu a fost bună sau firma de contrucţii nu a respectat termenul de realizare a lucrării şi aşa mai departe. Agenţia răspuns afirmativ la aceste solicitări. Al doilea aspect este că timpul de procesare a cererii a fost redus prin măsuri ale APDRP şi până la o medie de 30 de zile, o rambursare rapidă din care beneficiarii au câştigat foarte mult", a spus directorul general al APDRP.

Autorităţile din România au oprit temporar plăţile către beneficiarii programului SAPARD, după ce Comisia Europeană a stopat decontarea cheltuielilor, în urma deficienţelor constatate la auditul din luna iunie.

CE a cerut României să rezolve problemele, prin implementarea unui plan de acţiuni, reluarea decontării cheltuielilor fiind luată în considerare numai după confirmarea din partea unui auditor independent că deficienţele au fost soluţionate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţia care gestionează fondurile SAPARD a implementat planul cerut de Comisia Europeană.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agenţia care gestionează fondurile SAPARD a implementat planul cerut de Comisia Europeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei