Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt copiii faraonului

Luni, 1 Septembrie 2008 (14:19:19)
Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt gemenii faraonului, potrivit unui anatomist britanic, primul care a studiat rămăşiţele mumificate, în anii '60, şi care în prezent lucrează cu autorităţile egiptene la arborele genealogic al "copilului-rege", informează telegraph.co.uk.

Profesorul Robert Connolly, care lucrează cu autorităţile egiptene la analizarea rămăşiţelor faraonului şi ale fetuşilor, va prezenta rezultatele muncii sale luni, la Conferinţa pe tema farmaciei şi medicinei în Egiptul antic, organizată la Manchester (Marea Britanie).

Acesta spune că, în ciuda mărimii diferite, cei doi fetuşi sunt, cel mai probabil, gemeni şi că sunt copiii faraonului şi ai soţiei acestuia Ankhesenpamon, fiica lui Nefertiti. Primul făt, care a fost avortat la cinci luni, are o lungime de 30 de centimetri, în timp ce celălalt a fost avortat la 7 - 9 luni şi măsoară 38,5 centimetri.

Cei doi fetuşi sunt în prezent supuşi unor analize ADN, rezultatele acestora urmând să fie făcute publice în decembrie. Astfel cercetătorii vor afla mai multe informaţii despre cauza morţii fetuşilor şi relaţia acestora cu faraonul.

Connolly, profesor de antropologie fizică la Universitatea din Liverpool, a declarat că a studiat una dintre mumii, cea mai mare, în 1979, a analizat grupa sangvină a acesteia şi a comparat datele cu cele obţinute după analizarea mumiei lui Tutankhamon. Rezultatele au confirmat că fătul mai mare ar putea fi, foarte probabil, fiica lui Tutankhamon.

"În prezent credem că cei doi sunt gemeni şi că sunt copiii lui (ai faraonului, n.r.). Analizele ADN vor oferi mai multe informaţii despre acest lucru", a adăugat acesta.

Dacă fetuşii se dovedesc a fi copiii faraonului şi ai soţiei acestuia Ankhesenpamon, fiica lui Nefertiti, testele vor ajuta şi la "identificarea familiei regelui Tutankhamon, mai ales a părinţilor acestuia", a indicat şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi al Egiptului, Zahi Hawass, în urmă cu câteva săptămâni.

Akhenaton este prezentat drept tatăl lui Tutankhamon, însă identitatea mamei faraonului încă stârneşte controverse. Ar putea fi prima şi celebra soţie a lui Akhenaton, Nefertiti, a doua soţie a acestuia, prinţesa străină Kiya, sau Maya, doica lui Tutankhamon."Rezultatele acestor teste vor ajuta la identificarea mumiei lui Nefertiti", a spus atunci Hawass. Corpul neînsufleţit al lui Nefertiti nu a fost identificat până în prezent.

Mumiile celor doi fetuşi au fost găsite imediat după ce britanicul Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon, în 1922. Mumiile au fost de atunci conservate la Universitatea din Cairo. Unii cercetători cred că cele două mumii au fost copiii faraonului, alţii sunt de părere că prezenţa acestora în mormânt are rol simbolic, de a permite regelui să trăiască ca nou născut în viaţa de apoi.

Proclamat faraon la vârsta de nouă ani, Tutankhamon a domnit zece ani asupra Egiptului, în urmă cu 3.300 de ani. El este al 12-lea faraon al dinastiei a XVIII-a a Egiptului şi a fost îngropat alături de mulţi alţi domnitori în Valea Regilor, lângă oraşul care în prezent se numeşte Luxor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt copiii faraonului.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt copiii faraonului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei