Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2008 - Anul XIII, nr. 194 (3875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei

Marţi, 19 August 2008 (18:46:03)


Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a declarat, marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, că România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
 
  Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, de Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, "preocuparea deosebită a României faţă de recentele evoluţii din Georgia şi de conflictul care a izbucnit între Rusia şi Georgia".

Şeful diplomaţiei române a afirmat că "escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fără echivoc, pericolul reprezentat de conflictele îngheţate din regiunile Mării Negre şi Caucazului, precizează MAE în comunicatul de presă, în care se mai arată că evenimentele din Georgia au arătat că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii.

"De aceea, comunitatea internaţională, îndeosebi UE, NATO şi OSCE trebuie să se implice mai mult în asigurarea păcii şi menţinerea stabilităţii în regiune", se spune în comunicatul de presă.

Potrivit MAE, "România consideră că în acest moment sunt prioritare respectarea deplină şi cu bună credinţă a acordului de încetare a focului, accesul populaţiei georgiene afectate la asistentă umanitară şi crearea condiţiilor pentru asigurarea păcii, cu respectarea deplină a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei".

În cadrul reuniunii, ministrul Lazăr Comanescu a afirmat totodată că "România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în deplină concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti". Discuţiile în cadrul reuniunii au vizat, potrivit comunicatului de presă MAE, implicaţiile conflictului asupra securităţii şi stabilităţii euro-atlantice.

"Aliaţii au salutat Acordul de încetare a focului semnat de oficialii ruşi şi georgieni, că urmare a eforturilor UE, OSCE şi SUA şi au subliniat necesitatea implementării sale rapide, concrete şi cu bună-credinţă", se mai arată în documentul citat.

În plus, miniştrii aliaţi "au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare faţă de situaţia umanitară, precum şi hotărârea de a se asigura, în coordonare cu alte organizaţii internaţionale, că populaţia afectată va primi asistenţa necesară".

MAE mai precizează că la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic a fost evidenţiată în acelaşi timp importanţa deosebită a sprijinirii eforturilor de reconstrucţie în Georgia şi, ca urmare a solicitării venite din partea Georgiei, s-a convenit asupra luării unor măsuri menite a evalua pagubele produse de acţiunile militare şi de a ajuta la restaurarea serviciilor critice necesare pentru reluarea activităţii publice şi a activităţii economice normale. "A fost reafirmat angajamentul Alianţei vizavi de deciziile şefilor de stat şi de guvern de la Summit-ul NATO de la Bucureşti privind aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei. Totodată, aliaţii au decis crearea cât mai rapidă a unei Comisii NATO-Georgia, care să supervizeze procesul declanşat la Summit-ul de la Bucureşti şi să urmărească aplicarea măsurilor concrete de sprijin decise în cadrul reuniunii", se mai menţionează în comunicatul de presă. Ministerul Afacerilor Externe mai anunţă că, în marja reuniunii NATO, ministrul Lazăr Comănescu a participat la un dejun informal al miniştrilor "Noului Grup de Prieteni ai Georgiei" cu ministrul de externe georgian Eka Tkeshelashvili.

Aliaţii din cadrul NATO au afirmat marţi că "examinează serios" implicaţiile acţiunilor Rusiei în Georgia, iar contactele obişnuite sunt imposibile până ce trupele ruse nu se retrag complet, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, după reuniunea miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei, că Rusia nu respectă "pentru moment" planul de pace aprobat de preşedintele Dmitri Medvedev.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei