Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2008 - Anul XIII, nr. 194 (3875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suma maximă rezultată din calculul gradului de îndatorare nu va putea fi depăşită până la scadenţă

Marţi, 19 August 2008 (18:55:57)

Rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească lunar băncii, sumă rezultată prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului, nu va fi modificată până la scadenţă, potrivit ultimei variante a proiectului de regulament propuse de BNR.

  "Deşi e greu de realizat aşa ceva, cei de la BNR au argumentat că astfel se vor evita practicile promoţionale, prin care clienţi fără venituri suficiente pot să atragă credite foarte mari. De fapt, aici au urmărit să-i mulţumească şi pe cei de la Protecţia Consumatorului, care insistau pe introducerea unei formele de calcul a dobânzii", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

La discuţiile cu bancherii, reprezentanţii BNR au acceptat să elimine procedura de stress-test, stipulată în proiectul iniţial, dar au introdus o nouă prevedere care stabileşte că nivelul maxim al gradului de îndatorare nu poate fi depăşit pe toată durata de rambursare a creditului. Gradul de îndatorare se va calcula, însă, până la scadenţă în funcţie de veniturile clientului de la momentul acordării împrumutului.

Astfel, dacă o persoană are la acordarea împrumutului o rată lunară de 400 de lei, deşi veniturile îi permiteau un grad de îndatorare de cel mult 500 de lei, banca va fi obligată să urmărească, în cazul modificării condiţiilor de creditare, ca suma lunară de plată să nu fie majorată cu mai mult de 100 de lei.

Modificările la regulamentul de creditare al populaţiei vor fi discutate miercuri de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, după ce marţi a avut loc ultima întâlnire între reprezentanţii băncii centrale şi cei ai Asociaţiei Romane a Băncilor.

"BNR a prezentat marţi ultima variantă a proiectului de regulament, care va fi discutată miercuri de Consiliul de Administraţie al băncii centrale. Există unele modificări faţă de proiectul iniţial, cea mai mare realizare a băncilor fiind eliminarea propunerii de aplicare a unui stress-test pentru fiecare client", au adăugat sursele citate.

Potrivit surselor, băncile vor fi însă obligate să calculeze gradul de îndatorare diferenţiat pe categorii de clienţi, pe destinaţia împrumutului, cât şi pe tipul de credit, respectiv în monedă naţională sau în valută, cu dobândă fixă sau variabilă.

"Această formulă de calcul poate diminua semnificativ gradul de îndatorare, mai ales la creditele în valute exotice. BNR a propus ca pentru băncile unde nu există norme proprii de creditare să fie diminuat gradul de îndatorare de la 40% la 35% din veniturile clienţilor", au mai spus sursele citate.

În prezent, cele mai multe dintre băncile care au primit avizul pentru norme prioprii de creditare aplică un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului.

După intrarea în vigoare a noului regulament, băncile vor trimite spre avizare alte norme proprii, în care vor detalia modul de calcul a gradului de îndatorare, pe baza unor simulării privind, în principal, riscul valutar şi de dobândă.

La începutul lunii iulie, BNR a publicat un proiect de regulament privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, potrivit căruia băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

Potrivit reprezentanţiilor băncilor, această prevedere nu a putut fi eliminată, chiar dacă bancherii au argumentat că măsura va spori birocraţia şi există o serie de situaţii în care acest model nu se va putea aplica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suma maximă rezultată din calculul gradului de îndatorare nu va putea fi depăşită până la scadenţă.
 Vizualizări articol: 1247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suma maximă rezultată din calculul gradului de îndatorare nu va putea fi depăşită până la scadenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei