Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 aug 2008 - Anul XIII, nr. 179 (3860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Întreaga zonă îndiguită de Valea Prutului, în judeţul Vaslui, inundată de apele râului

Vineri, 1 August 2008 (16:39:49)


Întreaga zonă îndiguită de pe râul Prut din judeţul Vaslui a fost inundată în cursul zilei de vineri, fără a se impune evacuarea populaţiei din localităţile amplasate dincolo de zona de apărare, unda de viitură maximă fiind aşteptată să ajungă pe Prut în acest judeţ duminică.
 
  Au fost inundate 5.000 de hectare de teren, în mare parte păşune, din zona albiei majore a râului Prut, fără a fi afectate lucrările de îndiguire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Subprefectul Sergiu Marian a declarat că, deocamdată, situaţia este sub control, ţinând cont de faptul că la intrate în judeţul Vaslui, debitul râului Prut ajunge la 380 de mc/s, în creşetere uşoară faţă de ziua de joi.

"Aşteptăm ca unda de viitură maximă pe râul Prut să ajungă în judeţul Vaslui duminică, cel mai târziu luni. Abia de la 700 mc/secundă ne gândim la eventuale măsuri de evacuare a populaţiei din cele şapte comune care ar putea afectate", a declarat subprefectul Sergiu Marian.

Peste 20 de utilaje ale Direcţiei de Ape Prut Iaşi au lucrat, joi, la digul de protecţie de pe Valea Prutului, în judeţul Vaslui, pentru a-l consolida şi pentru a preveni eventuale fisuri.

Echipele de intervenţie au consolidat digul în patru zone diferite, două în sectorul Albiţa Fălciu şi două în zona Drânceni, acolo unde apa a ieşit din matca râului Prut începând de miercuri dimineaţă.

Totodată, echipe mixte de la Prefectură, Poliţie, Jandarmerie, Apele Române, verifică în permanenţă zona de pe Valea Prutului unde apa ar putea depăşi digul de protecţie, fiind verificate, totodată, trasee de evacuare şi locurile de cazare a eventualelor persoane evacuate.

Subprefectul Sergiu Marian susţine că situaţia nu mai este atât de îngrijorătoare ca în urmă cu trei zile, când se anunţa o evacuare de peste o mie de metri cubi pe secundă din acumularea Stânca Costeşti, judeţul Botoşani.

Peste 1.840 de persoane din 17 localităţi aflate pe Valea Prutului, în judeţul Vaslui, au fost trecute în planul de evacuare, al Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, în cazul în care Prutul va depăşi digul de apărare.

În urma inventarierii făcute de comitetele locale de apărare, au fost identificate 657 de gospodării cu 1.843 de persoane amplasate de-a lungul Văii Prutului, începând cu localitatea Drânceni, la intrarea în judeţ, şi terminând cu satul Cârja.

Cele mai multe locuinţe care ar putea fi evacuate se află în Broscoşeşti - 167, Bumbăta - 120 şi Stănileşti - 79.

"Toate comitetele locale şi-au pus în aplicare planurile de apărare la inundaţii şi-şi pregătesc, în momentul de faţă, planul de evacuare. Deocamdată, nu putem vorbi de aşa ceva, evacuarea fiind ultima acţiune la care vom recurge dacă va fi nevoie", a declarat Sergiu Marian, subprefectul judeţului Vaslui.

Hidrologii au menţinut codul roşu pe Prut, pe sectorul din aval de barajul de la Stânca Costeşti şi până la Ungheni, aferent judeţelor Botoşani şi Iaşi, informează, vineri, Adminsitraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Tot pe Prut, dar pentru secţiunea din aval de Ungheni şi până la Prisăcani, hidrologii au decis să instituie codul portocaliu. Acest sector de râu este localizat pe teritoriul judeţului Iaşi.

De la Prisăcani şi până la Drânceni, pe secţiunea denumită de hidrologi Prutul mijlociu, aferentă judeţelor Iaşi şi Vaslui, rămâne valabil codul galben de inundaţii.

Prutul rămâne astfel singurul râu din România care mai prezintă pericol de inundaţii, hidrologii stabilind, vineri, să ridice codul portocaliu instituit anterior pe un sector al râului Siret.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întreaga zonă îndiguită de Valea Prutului, în judeţul Vaslui, inundată de apele râului.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Întreaga zonă îndiguită de Valea Prutului, în judeţul Vaslui, inundată de apele râului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei