Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 aug 2008 - Anul XIII, nr. 179 (3860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trafic de migranţi

Un lot de 33 de indivizi, dat pe mâna judecătorilor de procurorii DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un lot de 33 de indivizi a fost trimis, ieri, în judecată de către procurorii suceveni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT), toţi aceştia fiind acuzaţi că au organizat sau făcut parte din două grupări infracţionale organizate în judeţele Suceava şi Botoşani, specializate în traficul de migranţi, pe relaţia  Republica Moldova-Ucraina-România-Ungaria-Italia sau alte ţări din Spaţiul Schengen.

Potrivit anchetatorilor, de la mijlocul lui 2007 şi până în luna aprilie a acestui an, atunci când reţelele au fost anihilate de poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, cei 33 de inculpaţi au pus la cale transportul a nu mai puţin de 15 grupuri de migranţi, însumând peste o sută de persoane, pentru fiecare transport moldovenii şi ucrainienii care vroiau să ajungă în Occident plătind între 2000 şi 4000 de euro.

Migranţii, cetăţeni moldoveni şi ucraineni, intrau legal în România, de unde erau preluaţi de membrii români ai grupărilor, care îi cazau şi le procurau documente de identitate româneşti autentice, ce aparţineau unor persoane cu fizionomii asemănătoare, sau falsificate.

Aceştia erau scoşi ilegal din ţară şi transportaţi spre Europa de Vest, fie prezentând organelor de control documentele obţinute în condiţiile descrise mai sus, profitând de lejeritatea controlului pe care autorităţile străine îl efectuează cetăţenilor români, fie ascunşi în diverse autovehicule (în special TIR-uri), care efectuau transporturi internaţionale de mărfuri spre ţări din Spaţiul Schengen.

 

17 suceveni, pe lista inculpaţilor

Dintre cei 33 de inculpaţi în acest dosar, în care rechizitoriul are în jur de 800 de pagini, nu mai puţin de 17 indivizi sunt din judeţul Suceava, restul fiind din judeţele Botoşani, Arad şi Neamţ, precum şi din Republica Moldova. 

În faţa judecătorilor Tribunalului Suceava vor ajunge sucevenii Adrian Cureluşă (22 de ani), Gavril Hriţcani (48 de ani), Ilie Pomohaci (45 de ani) şi Gheorghe Pomohaci (46 de ani), toţi din comuna Marginea, Claudiu-Dimitrie Haucă (33 de ani) şi Tiberiu Ionuţ Tcaci (22 de ani), din comuna Moldoviţa, Nistor Ursan (24 de ani), din comuna Arbore, Costel Avram (26 de ani), din comuna Volovăţ, Călin Ioan Henriss (47 de ani), din comuna Vatra Moldoviţei, Cornel Frantiuc (48 de ani), din oraşul Siret, Ion Sorin Schipor (27 de ani), Ionel Nicolai Chira  (27 de ani) şi Vasile Coroamă (33 de ani), din oraşul Vicovu de Sus, Mihai Pânzari (26 de ani), din comuna Dorneşti, Radu Rotundu (50 de ani), Graţian Cosmin Rotundu (21 de ani) şi Ştefan Dorcu (53 de ani) din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Toţi aceştia vor fi puşi sub acuzare pentru constituire, organizare, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi complicitate la trafic de migranţi.

 

Foloseau nume false sau porecle şi limbaj codificat

Pentru a nu fi prinşi de oamenii legii, membrii reţelei şi-au atribuit fiecare nume false sau porecle, pe care le foloseau de fiecare dată când vorbeau între ei, la telefon.

Adrian Cureluşă, considerat unul dintre capii reţelei de la Suceava, era apelat „Nelu” sau „Harbuz”, iar Ilie Pomohaci, mâna sa dreaptă, era „Falciu” sau „Falcău”.

Membrii reţelei, susţin anchetatorii, aveau un număr mare de telefoane mobile, fiind folosite cartele pre-pay pentru a comunica între ei, cartele care erau schimbate periodic.

Fiecare migrant era instruit ca, în cazul în care era prins de poliţie, să nu furnizeze nici o informaţie legată de persoanele care le-au organizat transportul spre Occident. Fiecare transport, de altfel, era însoţit de un autoturism care se deplasa înainte pe traseul pe care urma să treacă TIR-ul, autocarul sau microbuzul cu migranţi şi se asigura că nu sunt filaţi, că nu sunt controale în trafic sau filtre de poliţie.

Nu în ultimul rând, membrii reţelei foloseau în discuţiile telefonice dintre ei argouri care să-i ducă în eroare pe oamenii legii în cazul în care aceştia interceptau convorbirile.

Migranţii, de exemplu, erau numiţi „hulubi”, „colete”, „cherestea”, „mere”, „pomişori” etc.

În loc de cazare spuneau „colivie”, „la cald”, la documente de identitate – „cartoane”, iar cuvântul TIR era înlocuit cu „căruţă”, „faeton”.

Atunci când vorbeau despre transporturile de migranţi, acestea erau traduse în „hulubi la zbor”.

Referitor la modul de exprimare a sumelor de bani în cifre au fost utilizate expresii de genul: „doi şi doi”, adică 2200 de euro, „unu şi opt” - 1800 euro, „un bilet” însemnând 100 euro.

 

Cum îşi împărţeau banii

Procurorii DIICOT Suceava susţin că afacerea traficului de migranţi era una foarte profitabilă, acesta fiind şi motivul pentru care zeci de persoane (patroni de societăţi de transport, şoferi etc.) au aderat la cele două grupări infracţionale.

Anchetatorii susţin că pentru fiecare migrant, capii reţelelor primeau între 2000 şi 3000 de euro, profitul împărţindu-se în funcţie de participarea fiecărui membru, de poziţia sa în ierarhia grupului infracţional. Furnizorilor de migranţi le reveneau aproximativ 500 de euro de persoană.

Membrii grupării care realizau transporturile se alegeau cu sume cuprinse între 700 şi 1000 de euro de migrant. Şoferii de TIR şi călăuzele care realizau trecerea frauduloasă a frontierei aveau un beneficiu la fiecare migrant de 500-800 de euro.

De la capii reţelei până la ultimii membri, cu toţii câştigau cel puţin câteva sute de euro.

 

Ascunşi în TIR-ul cu buşteni

Unul dintre transporturile de migranţi a avut loc în cursul lunii noiembrie a anului trecut.

Cinci femei din Republica Moldova le-au plătit racolatorilor moldoveni din cadrul reţelelor suma de 3500 de euro de persoană pentru a ajunge în Italia. Una dintre femeile respective îşi luase cu ea şi fiul, în vârstă de numai 4 ani.

După ce-au intrat legal în România, separat pentru a nu atrage atenţia, cetăţenii moldoveni au fost aduşi pe raza judeţului Suceava, fiind cazaţi la o pensiune din Suceviţa, unde au stat timp de câteva zile. Membrii reţelei au cooptat un şofer de TIR care, în acele zile, urma să efectueze o cursă externă cu o încărcătură de buşteni. Transportaţi cu autoturismul unuia dintre membrii reţelei, migranţi au fost urcaţi în TIR-ul cu pricina pe raza municipiului Arad şi scoşi din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. După ce-au intrat în Ungaria, migranţii au fost scoşi din TIR şi urcaţi din nou în maşina unuia dintre membrii reţelei, care trecuse înaintea lor graniţa. Din nefericire pentru ei, drumul spre Italia s-a oprit în Ungaria, maşina în care se aflau fiind trasă pe dreapta de poliţia ungară.

 

Arestaţi şi eliberaţi de judecători

Reţeaua a fost anihilată pe data de 22 aprilie a.c., atunci când poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 15 percheziţii domiciliare şi au pus în executare 24 mandate de aducere, pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Arad, Satu Mare şi Iaşi.

În timpul acţiunii, au fost identificate patru persoane de sex feminin, cetăţeni ai Republicii Moldova, însoţite de un lider al reţelei, care intenţiona să le scoată ilegal din ţară, cu documente româneşti contrafăcute.

O bună parte dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv la acea vreme, însă în prezent nici unul nu se mai află în spatele gratiilor, judecătorii apreciind că pot fi cercetaţi şi în stare de libertate.

În dosar au fost cercetate peste 150 de persoane, dintre care şi 81 de cetăţeni moldoveni. Aceştia din urmă, însă, au fost scoşi de sub urmărire penală şi amendaţi de procurori cu sume cuprinse între 400 şi 1000 de lei.

Faţă de alte câteva zeci de persoane s-au disjuns cercetările în alte dosare, ce urmează a fi finalizate în perioada următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un lot de 33 de indivizi, dat pe mâna judecătorilor de procurorii DIICOT.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Un lot de 33 de indivizi, dat pe mâna judecătorilor de procurorii DIICOT3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corectie ... trimis de
( 1 aug 2008, 11:33:20
Dupa cum am vazut si in Crai Nou pe taraba termenul "migrant" este folosit total de-anp""ulea. Daca as fi de la CNA v-as inchide dracului ziarul pana invatati limba romana ! Migrant=persoana care se deplaseaza (migreaza) in interiorul granitelor din diferite motive (job, chestii culturale, etc.) emigrant=persoana care se deplaseaza in afara granitelor statului (emigreaza) pentru perioade indelungate de timp sau pt totdeauna ! Practic nu putem spune despre un turist care a plecat 10 zile ca emigreaza deoarece perioada de sedere este foarte mica.Ma intreb oare ce dracu fac corectorii de la ziarul vostru ? Chiar trebuie sa schingiuiti limba romana in fiecare articol ?
1.1  RE: Corectie ... trimis de
( 1 aug 2008, 13:27:12
Noroc ca nu esti mata de la CNA, ai fi aflat astfel ca aia se ocupa de audio-vizual. Iar un ziar nu poate fi inchis chiar la vrerea oricarui schinguitor de... comentarii. Nu zic ca baietii din presa nu mai dau din cand in cand cu bota-n balta si-n dragutza de limba romana... dar de aici si pana la a cauta nod in papura vad ca nu e decat un pas.

In alta ordine de idei, o recomandare: nu inteleg de unde ati inventat prima definitie de mai sus, asa ca v-as ruga sa consultati ceva dictionare la sala de lectura a Bibliotecii judetene sau, de ce nu, la taraba, asa cum ati "vazut' si ziarul Crai Nou. V-as ruga ca primele cuvinte pe care le veti cauta sa fie "corectie" si "corectura". Sanatate!
1.2  RE: Corectie ... trimis de
( 1 aug 2008, 17:48:55
Recunoaste ca lucrezi la monitorultongue
1.3  RE: Corectie ... trimis de
( 1 aug 2008, 18:38:16
al, daca ai cunoaste limba romana, si nu te ai lauda numai ca o cunosti, probabil ca ai stii ce inseamna cuvantul migrant si nu ti/ai uza degetele batand degeaba in taste. migrant, migranti= persoana sau un grup de persoane care se deplaseaza dintr/o regiune in alta sau dintr/o tara in alta. definitiile tale de om citit pentru emigrant si imigrant le/ai copiat bine din dictionar, insa la migrant te/ai impotmolit, ca nu prea pricepi. oamenii despre care se vorbeste in articol au fost migranti pe teritoriul tarii noastre, pentru ca doar au trecut pe aici, fara sa ceara in romania intrarea in legalitate. ei sunt emigranti in tara lor natala si imigranti in tara in care ar fi solicitat intrarea in legalitate, sau o forma de protectie. cum ei au fost prinsi in ungaria, clar, doar au trecut pe teritoriul Romaniei, si si/au vazut mai departe de drum, spre Italia. asta inseamna ca au fost migranti, asa cum spune si definitia cuvantului!

Sa auzim de bine!
1.4  RE: Corectie ... trimis de
( 1 aug 2008, 22:47:33
pt sergiu rusu

familia Curelusa e inscrisa la filiala colombofila din Radauti de 15-20 de ani

deci Curelusa nu are voie sa sune pe nici un apasionat de porumbei

Stie cineva cat de pasionati de porumbei sunt "hulubari "de la marginea

2.   Pentru a se sti trimis de
( 1 aug 2008, 11:40:48
Toti cei mentionati sunt penticostali!
3.   S-au inecat ca "prostii" la mal trimis de
( 1 aug 2008, 20:40:22
De data asta "hulubii" nostri din Suceava,sunt la" zbor".Dar nu in occident ci la puscarie.Un meritat bravo,celor care au distrus aceasta retea!!!!
4.   Nu e chiar o tragedie trimis de
( 1 aug 2008, 22:02:25
daca stam si ne gandim bine e un delict sa faci trafic de persoane dar sunt alte delicte mai grave pt kre de multe ori nu exista justitie...parerea mea e k in Romania cam greu gasesti un loc de munca platit bine si tocmai de aceea oamenii isi fac singuri dreptate si se bag in afaceri ilegale!! Trezirea suntem in Romania!!! pe 2 din "delicventi " ii cunosc si stiu k nu e chiar asa cum vorbeste lumea!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei