Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 aug 2008 - Anul XIII, nr. 179 (3860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Unde a dispărut electoratul PRM?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

L-am auzit pe Corneliu Vadim Tudor aproape turbat de furie la ideea că PRM nu va mai intra în Parlament. Paranoic cum îl ştim, avea o teorie complicată din care reieşea că americanii au comandat fraudarea alegerilor, astfel încât PRM să fie furat la numărătoare, la alegerile europene. Argumentul forte era următorul: unde a dispărut electoratul naţionalist, care era constant undeva la 15%? Nici urmă de dovadă privind frauda, cu excepţia acestei lamentaţii.

Întrebarea retorică a lui Vadim Tudor arată o logică cu totul defectă: un lider de partid consideră o felie din electorat un fel de zestre personală, iar dacă oamenii respectivi nu îl mai votează, atunci trebuie să fie o fraudă la mijloc.

Şi totuşi, liderul PRM a ridicat o întrebare interesantă: ce s-a întâmplat cu bazinul său electoral? Omul care în 2000 a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este acum doar o umbră, o amintire vagă care nici măcar la OTV nu mai prinde garsoniera liberă, pentru că Elodia face mai multă audienţă şi doar disperarea celor de la Realitatea TV îl mai aduce din când în când în văzul lumii.

Ar fi mai multe explicaţii pentru pierderea electorală pe care o suferă acum.

În primul rând, România profundă s-a schimbat destul de mult faţă de momentul 2000. Atunci, bazinul principal de voturi al PRM se concentra în zona populaţiei afectate de dezindustrializarea din prima perioadă a tranziţiei. Motivaţia principală a votului pro-CVT era frustrarea socială. Alegătorii PRM nu erau cei mai săraci dintre români (aceştia votau cu Iliescu), ci cei care pierduseră un statut social asigurat de sistemul economic socialist şi care nu se regăseau pe o poziţie similară în noua economie. Cei opt ani neîntrerupţi de creştere economică au subţiat acest strat de votanţi.

Să luăm exemplul construcţiilor. În 2000, foştii tehnicieni şi muncitori calificaţi produşi de vastul program comunist de construcţii erau la limita şomajului sau îşi schimbau profesia, pentru că se construia puţin. În 2008 firmele private se bat pentru aceşti oameni calificaţi, iar salariile lor au crescut exponenţial. Chiar dacă sistemul lor de valori nu se schimbă semnificativ, frustrarea socială a scăzut între timp.

Aceeaşi frustrare socială şi-a găsit un debuşeu în migraţie, datorită deschiderii spre vest şi integrării în UE. Au plecat să muncească tocmai oamenii în putere care nu găseau aici de lucru. Cu alte cuvinte, sentimentul de inutilitate socială care ducea la frustrare s-a mai atenuat.

Dincolo de schimbările sociale profunde, au existat şi schimbări în politică. PNG a divizat electoratul cu tendinţe autoritariste, poate singurul efect pozitiv al intrării lui Gigi Becali în politică. Pe de altă parte, mesajul anti-corupţie în care se specializase Vadim Tudor a migrat dinspre extreme chiar spre centrul scenei politice, iar Traian Băsescu a oferit o alternativă mai onorabilă electoratului preocupat de această problemă.

Nu în ultimul rând, Vadim Tudor este vinovat pentru propria decădere. Deşi bun orator, este un organizator lamentabil. Nu ştie să delege şi, paranoic din fire, se teme de oricine pare că acumulează putere în partid. De aici divorţuri spectaculoase de foşti lideri ca Ciontu şi Buruiană. Lupii tineri şi oportunişti au migrat deja spre alte partide. Olguţa Vasilescu apără cu aceeaşi obrăznicie doctrina social-democrată, iar Vlad Hogea afişează un rânjet de neofascist pocăit din postura de purtător de cuvânt al Partidului Conservator, profitând de amnezia suspectă a realizatorilor TV, care au uitat scandalul provocat de scrierile sale rasiste.

În concluzie, România s-a schimbat iremediabil pentru Vadim Tudor, el a rămas acelaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unde a dispărut electoratul PRM?.
 Vizualizări articol: 2485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Unde a dispărut electoratul PRM?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iremediabil trimis de
( 1 aug 2008, 12:50:05
Romanii au capatat minte, voteaza cu capul (judecind) si nu cu fierea (instinctiv).Vadim nu accepta dizidenta si orice peremist (laudat mai intai pentru inteligenta, patriotism, devotament etc) care il paraseste, devine subit dusman, impotent sau curva, hot, betiv, tradator si bineinteles idiot. E firesc sa ramana singur sau inconjurat de incapabili sau reziduuri batrine ale securitatii care nu au decit un grad in rezerva si sentimentul cazon al devotamentului pentru dictator.

Soarta lui e sa dispara din arena politica... La versificare, cind nu era cu totul penibil, era ceva mai priceput.
2.   V C Tudor trimis de
( 1 aug 2008, 19:07:39
lumea a inceput sa se destepte politic , paraseste corabia PRM ce se scufunda sub conducerea unui dictator , tupeist de marca , lipsit de caracter , depasit ca organizator, mai bine zis o hahalera . Pe toti ia jignit ,acuzat de lucruri irealiste, cu tupeu fara pic de rusine a jignit familii intregi cu copii nevinovati , iar acum sta sa linga unde a scuipat ,doar doar cineva s-ar alia cu el , ca dupa aia iarasi sa arunce cu laturi pe el. Om fara caracter acest lingau comunist de VC Tudor. Zvonist fara pereche a adus numai rau Romaniei ,aruncind cu mizerii si in alti politicieni de frunte din alte tari
2.1  RE: V C Tudor trimis de
( 1 aug 2008, 21:42:40
ce mai fac ,,bufnita,, si cu cheagul ei....aia ce conduceau ,,romania mare,, in suceava pt ca nu am mai auzit nimic de ei...or fi la MARE ?
3.   Va mai amintiti trimis de
( 2 aug 2008, 06:05:32
Vadim a fost lingaul Elenei Ceausescu care i-a dedicat cele mai duioase poezii unei analfabete care ii considera pe romani "viermi care stau la coada" pt l litru de lapte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei