Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Petrom: Este mai rentabil să folosim gazele pentru producţia de energie decât să le vindem pe piaţă

Miercuri, 23 Iulie 2008 (13:54:20)

Petrom consideră că utilizarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze din producţia proprie pentru generarea de electricitate, în centrala în cogenerare de 860 MW, este mai rentabilă decât livrarea acestei cantităţi de gaze pe piaţă.
 
  "Creăm valoare adăugată, este mai convenabil să folosim gazul în centrala electrică, decât să îl dăm pe piaţă. Va fi cerere de energie în 2012, pe care o putem satisface prin această centrală. Oricum mare parte din gazele folosite sunt destinate producţiei de electricitate", a declarat, miercuri, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

Petrom a produs anul trecut 5,75 miliarde metri cubi de gaze, cu 3% mai puţin faţă de nivelul de 5,91 miliarde metri cubi înregistrat în 2006. Prin distribuirea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze către termocentrală, pe piaţă va fi înregistrat un deficit de gaze, care va trebui acoperit prin importuri suplimentare.

"Este posibil să şi importăm gaze, depinde şi de legislaţie şi de reglementările din anul 2012 din România. Dacă nu vor fi suficiente gaze, vom lua de pe piaţă", a spus Gheorghe.

Pe lîngă producţia de energie în centrala de la Brazi, Petrom se va implica în producţia de energii din surse regenerabile.

"Ai două opţiuni, ori te diversifici în alte industrii, ori pe o industrie adiacentă, pentru că rezervele de energie ale României sunt limitate, pentru încă 15 sau 30 de ani. Până acum aceste industrii (din surse regenerabile, n.r.) erau puternic dependente de subvenţiile de la stat. În privinţa energiilor regenerabile este vorba şi de un parteneriat cu statul. Obiectivul pe termen mediu este tranziţia de la producţia de petrol la un complex energetic", a spus Gheorghe.

Totodată, Petrom va investi în următorii trei ani în medie 1,5 miliarde euro anual, din care 800 milioane euro pentru producţia de ţiţei şi gaze din România şi Kazahstan, iar 150 milioane euro pentru explorare în ţară şi străinătate.

"Vom încerca să atragem bani şi de pe piaţa financiară internă şi externă, dacă sumele nu vor fi suficiente", a mai spus Gheorghe.

Petrom a fost preluat în 2004 de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital. Printre acţionari se mai regăsesc, statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, şi Fondul Proprietatea fiecare cu puţin peste 20% din titluri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petrom: Este mai rentabil să folosim gazele pentru producţia de energie decât să le vindem pe piaţă.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petrom: Este mai rentabil să folosim gazele pentru producţia de energie decât să le vindem pe piaţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei