Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Personalul medical, obligat să anunţe direcţia de protecţie dacă suspectează abuzuri asupra copiilor

Miercuri, 23 Iulie 2008 (16:10:17)

Personalul medical care suspectează orice formă de violenţă, vătămare sau abuz, fizic sau mental, abandon sau neglijenţă, rele tratamente sau exploatare în cazul copiilor este obligat să anunţe, în termen de 24 de ore, Direcţia pentru protecţia copilului, potrivit unui proiect de act normativ.
 
  Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a supus dezbaterii publice, marţi, proiectul de Ordin privind sesizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) de către personalul medical în situaţia suspectării abuzului sau neglijării la copil.

Potrivit proiectului, personalul medical care, în exercitarea profesiei sale, are motive să suspecteze orice formă de violenţă, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenţă, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv abuz sexual, săvârşite faţă de un copil, are obligaţia de a sesiza, în scris, DGASPC din raza adminstrativ-teritorială în care copilul îşi are domiciliul, în termen de cel mult 24 de ore de la prezentarea acestuia la consultaţie.

"Personalul medical îndrumă copilul şi reprezentantul legal al acestuia către sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu excepţia situaţiei în care are suspiciuni că abuzatorul este reprezentatul legal al copilului", potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii.

În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, în toate structurile sanitare în cadrul cărora se acordă servicii medicale pentru copii se vor afişa la loc vizibil datele de contact ale Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

"Nerespectarea de către personalul medical a prevederilor prezentului ordin constituie abatere disciplinară şi se sancţionează, după caz, de către Colegiul Medicilor din România sau Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, conform prevederilor legale în vigoare", potrivit documentului aflat în dezbatere publică.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de ordin, în ultima perioadă, în România se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de copii victime ale violenţei manifestate în stradă, la şcoală, acasă şi în alte locuri în care copiii ar trebui să fie în siguranţă şi, în afara cazurilor declarate, există multe cazuri de violenţă împotriva copiilor care rămân invizibile, acestora fiindu-le teamă sau ruşine să vorbească despre ele.

"Profesioniştii, mai ales cei care sunt în contact zi de zi cu copiii (personalul medical, avocaţii, judecătorii, jurnaliştii, poliţiştii, profesorii etc.) şi care au suspiciuni în legătură cu existenţa unor situaţii de abuz sau de neglijare a copiilor cu care interacţionează prin natura profesiei lor, au obligaţia legală de a sesiza serviciul public de asistenţă socială sau Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială au fost identificat cazul respectiv", se mai arată în proiect.

Ordinul va fi în dezbatere publică până pe 21 august.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), 2.910 copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale acestui an, 1.293 dintre cazuri fiind încă în lucru.

Din cele 2.910 cazuri întregistrate, cele mai multe (1873) sunt de neglijare, urmate de cele de abuz fizic (398), abuz emoţional (340) şi exploatare prin muncă (147). De asemenea, alţi 98 de copii au fost abuzaţi sexual, 49 au fost exploataţi pentru comiterea de infracţiuni, iar cinci au fost exploataţi sexual.

Din datele centralizate rezultă că cele mai multe cazuri de abuz sau neglijare s-au petrecut în familie, în timp ce majoritatea cazurilor de exploatare prin muncă sau sexuală s-au petrecut în alte locaţii.

Din totalul minorilor care au fost abuzaţi fizic, 222 sunt băieţi şi 176 fete, iar în ceea ce priveşte abuzul sexual, în 86 dintre cazuri victimele au fost fete.

În ceea ce priveşte vârsta minorilor abuzaţi sau neglijaţi, cei mai mulţi (624) au între 10 şi 13 ani, ei fiind urmaţi de categoria de vârstă 14-17 ani.

Din cei 2.910 copii abuzaţi sau neglijaţi în primul trimestru al anului, 1.721 au beneficiat de consiliere psihologică, 1.143 de consiliere juridică, 188 au fost reintegraţi şcolar, iar 163 au primit servicii medicale.

În 2007 au fost semnalate 9.737 de situaţii de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, 5.436 dintre acestea fiind în mediul rural. Cele mai multe dintre situaţiile înregistrate la ANPDC se refereau la neglijare (5.976), abuz fizic (1.424) şi abuz emoţional (1.379).

Potrivit ANPDC, alţi 490 de minori au fost exploataţi prin muncă, 335 au fost abuzaţi sexual, 67 au fost exploataţi în vederea comiterii de infracţiuni, iar 66 au fost exploataţi sexual.

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au dispus plasament în regim de urgenţă pentru 1.567 de minori, 1.188 dintre aceştia fiind în situaţie de neglijare, 175 în situaţie de abuz fizic, 84 - abuz emoţional, 55 - abuz sexual, 43 - exploataţi prin muncă, 13 - exploataţi sexual şi nouă, pentru comiterea de infracţiuni.

Pentru alţi 269 de copii, instanţa a dispus plasamentul în regim de urgenţă, cu ordonanţă prezidenţială, iar în 183 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalul medical, obligat să anunţe direcţia de protecţie dacă suspectează abuzuri asupra copiilor.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Personalul medical, obligat să anunţe direcţia de protecţie dacă suspectează abuzuri asupra copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei