Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2008 - Anul XIII, nr. 171 (3852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiuariu: Concluzia principală a CE e că lupta anticorupţie trebuie depolitizată

Miercuri, 23 Iulie 2008 (16:14:16)


Fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu consideră că principala concluzie a Raportului CE este aceea că lupta anticorupţie trebuie depolitizată, dar că documentul conţine şi formulări eronate, cum ar fi aceea referitoare la "condamnări ferme", ceea ce încalcă prezumţia de nevinovăţie.

  "Concluziile raportului sunt cele aşteptate: există progrese pe două dintre domeniile monitorizate: punerea în funcţiune a Agenţiei Naţionale de Integritate şi combaterea corupţiei la nivel local. În privinţa celorlalte două domenii, există progrese inegale în privinţa reformei sistemului judiciar, şi se constată lipsa progreselor în privinţa luptei împotriva corupţiei la nivel înalt", afirmă Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în perioada aprilie - decembrie 2007.

În opinia sa, cel mai important este faptul că în raport este subliniată, de nu mai puţin de cinci ori, necesitatea depolitizării luptei anticorupţie şi, în acelaşi context, evitarea folosirii acesteia de către politicieni sau partide în lupta politică.

Chiuariu, care este secretar general adjunct al PNL pe probleme de justiţie, apreciază că este falsă afirmaţia potrivit căreia monitorizarea ar fi fost prelungită.

"Mecanismul de cooperare şi verificare instituit prin Decizia Comisiei Europene nr. 928/2006 nu are stabilit un termen, urmând să fie ridicat în momentul în care toate cele patru obiective vor fi realizate într-un mod satisfăcător. Monitorizarea nu putea înceta în iulie 2007 pentru că majoritatea obiectivelor stabilite sunt realizabile într-un termen cel puţin mediu: adoptarea noilor coduri de procedură, strategia de resurse umane în sistemul judiciar, finalizarea dosarelor instrumentate de ANI, finalizarea dosarelor de mare corupţie, punerea în practică a strategiei de combatere a corupţiei la nivel local", argumentează fostul ministru.

El semnalează că raportul apreciază noul proiect al Codului de Procedură Penală, a cărui elaborare a fost realizată, în cea mai mare parte, în timpul mandatului său la Ministerul Justiţiei.

"Potrivit raportului, proiectul prezintă soluţii pentru remedierea unora dintre problemele sistemului judiciar, cum ar fi durata excesivă şi abuzurile procedurale, folosite în scopul amânării judecăţii. De asemenea, în opinia Comisiei, noul Cod va institui un cadru mai clar şi mai eficient pentru efectuarea urmăririi penale şi va permite o mai bună cooperare cu statele membre", spune Tudor Chiuariu.

El remarcă însă că, "din păcate, raportul conţine şi unele formulări eronate", într-un paragraf solicitându-se, la comandă, "condamnări ferme şi descurajante" în cazurile importante, ceea ce, în opinia sa, încalcă prezumţia de nevinovăţie a celor cercetaţi şi independenţa judecătorilor.

CE a prezentat, miercuri, raportul de monitorizare privind reforma justiţiei în România, care menţionează că rezultatele în reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cât şi "hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiuariu: Concluzia principală a CE e că lupta anticorupţie trebuie depolitizată.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiuariu: Concluzia principală a CE e că lupta anticorupţie trebuie depolitizată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei