Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2008 - Anul XIII, nr. 165 (3846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an

Miercuri, 16 Iulie 2008 (19:30:25)

 Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an, prin care sunt alocate fonduri suplimentare în principal pentru Ministerele Transporturilor, Economiei, Apărării şi Dezvoltării.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a precizat, la finalul şedinţei, că cifrele incluse în ordonanţa de rectificare nu diferă de cele prezentate deja de presă. MEDIAFAX a prezentat, marţi, datele principale privind a doua rectificare bugetară din acest an.

Astfel, Ministerele Transporturilor, Economiei, Apărării şi Dezvoltării vor primi importante fonduri suplimentare prin a doua rectificare a bugetului pe 2008, cheltuielile totale la bugetul de stat fiind majorate cu 4,4 miliarde lei, în timp ce veniturile vor fi suplimentate cu 3,8 miliarde lei.

Aproximativ jumătate din bani, două miliarde lei, vor fi alocaţi Ministerului Transporturilor, care va încasa un plus de 1,5 miliarde lei de la bugetul de stat, pentru reparaţii capitale la drumurile naţionale şi programele cu finanţare rambursabilă (639 milioane lei), reabilitarea căii ferate pe tronsonul Bucureşti-Constanţa, realizarea sistemului de telecomunicaţii, dotarea cu vagoane noi AVA 200 şi modernizarea parcului de vagoane şi locomotive, precum şi pentru "rezolvarea parţială a crizei financiare în care se află sistemul feroviar" (603,5 milioane lei), pentru plata serviciilor de mentenanţă a materialului rulant executate la metrou în 2007 (172,5 milioane lei), au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Fonduri suplimentare vor fi acordate şi pentru investiţii în portul Constanţa şi pe canalele navigabile, pentru subvenţia rezervată Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi (27 milioane lei), ca şi pentru finalizarea lucrărilor de reparaţie la pista aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Bucureşti-Băneasa, amenajarea căii de rulare şi extinderea aerogării Aeroportului Internaţional Timişoara, asigurarea condiţiilor optime de funcţionare a Aeroportului Internaţional Constanţa pentru zborurile NATO (48,1 milioane lei).

La aceasta se adaugă alte 455,3 milioane lei contractate de minister prin credite externe pentru transportul rutier (285,7 milioane lei), transportul pe calea ferată (52,3 milioane lei) şi transportul cu metroul (57,6 milioane lei).

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor va primi încă 199,7 milioane lei pentru construcţii de săli de sport, asfaltarea drumurilor, alimentarea cu apă a satelor şi construcţii de locuinţe sociale, iar Ministerul Economiei şi Finanţelor va beneficia de un plus de 376 milioane lei pentru finanţarea producţiei de apă grea la unităţile 3 şi 4 ale Centralei nuclearo-electrică de la Cernavodă, implementarea programului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi despăgubiri civile acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Ministerul Economiei şi Finanţelor va primi fonduri suplimentare şi pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice (500 milioane lei), acordarea de ajutoare de stat (20 milioane lei), contribuţii la fondul naţional de preaderare (180 milioane lei), la bugetul Uniunii Europene (300 milioane lei) şi la Fondul Naţional de Dezvoltare (80 milioane lei).

Ministerul Apărării va beneficia de fonduri suplimentare de 200 milioane lei pentru finanţarea programelor majore de înzestrare aflate în derulare din anii precedenţi cu termen de finalizare în 2008, modernizarea a două avioane IAR 99 din dotarea Forţelor Aeriene Române, precum şi pentru achiziţionarea unui pachet suport logistic iniţial necesar pentru operarea şi mentenanţa aeronavelor.

Pentru Serviciul Român de Informaţii, un minus de 282,9 milioane lei din credite externe va fi compensat cu fonduri bugetare suplimentare de 289,9 milioane lei, pentru continuarea derulării programelor şi proiectelor necesare îndeplinirii obiectivelor specifice, o sumă de 7 milioane lei urmând să fie alocată şi Serviciului de Informaţii Externe, tot pentru finanţarea programelor de modernizare şi înzestrare.

Ministerul Afacerilor Externe va primi 45 milioane lei pentru plata chiriilor aferente spaţiilor de lucru şi de locuit, deschiderea de noi reprezentanţe, schimbarea unor sedii şi acoperirea costurilor de chirie suporate de reprezentanţele diplomatice, precum şi plata unor drepturi salariale.

Alte fonduri vor fi acordate Administraţiei Prezidenţiale (un milion de lei, pentru activităţi de protocol şi deplasările externe ale preşedintelui), Cancelariei premierului (25 milioane lei pentru proiecte de comunicare şi informare ale Agenţiei de Strategii Guvernamentale şi plata rentei viagere şi a indemnizaţiei de merit acordate sportivilor) şi Secretariatului General al Guvernului (20,3 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal pe 2008 la Departamentul pentru Afaceri Europene şi activităţile organizaţiilor minorităţilor naţionale).

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va primi 60 milioane lei pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă la produse petroliere în 2008, iar Ministerul Mediului va beneficia de un plus la buget de 36 milioane lei, din care 10 milioane lei pentru protecţia împotriva inundaţiilor.

Pentru Ministerul Culturii şi Cultelor sunt prevăzute 50 milioane lei, în principal pentru sprijinul financiar acordat cultelor religioase, construirea şi modernizarea unor lăcaşuri de cult şi finanţarea Centrului Eparhial Ortodox Roma, a Parohiei Ortodoxe Române Pavia din Italia şi a Parohiei Ortodoxe Române "SF. Maria Christchurch" din Noua Zeelandă.

Veniturile bugetului de stat pentru 2008 sunt estimate în creştere cu 3,8 miliarde lei, din care 700 milioane lei din impozitul pe profit (datorată, în principal, prognozării unei creşteri a volumului de activitate în industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii) şi 3,1 miliarde lei din taxa pe valoarea adăugată (estimare bazată, de asemenea, pe creşterea volumului de activitate din industrie, construcţii, servicii, agricultură şi silvicultură), iar cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate pe sold cu 4,4 miliarde lei.

Rectificarea bugetară se bazează pe execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni, care înregistrează evoluţii pozitive faţă de anul precedent, veniturile fiind mai mari cu 36,6%, iar cheltuielile cu 45,6%.

Încasările bugetare pe primele şase luni au avut o performanţă bună, prin impozitul pe profit (50,9% din estimările anuale), impozitul pe venit (49,8%) şi taxa pe valoarea adăugată (49,3%), potrivit notei de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt superioare celor aferente anului precedent cu 3,7 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că bugetul general consolidat a înregistrat, după primele şase luni, un deficit de 4,92 miliarde lei, respectiv 1,12% din PIB.

"Prin reactualizarea PIB pentru acest an, de la 440 de miliarde lei la 475 de miliarde lei, deficitul din prima parte a anului va sări foarte puţin de 1% din PIB", a spus Vosganian.

Prima rectificare bugetară din 2008 a fost operată în luna martie, când deficitul bugetului general consolidat a fost redus cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei