Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2008 - Anul XIII, nr. 165 (3846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protocoale terapeutice de prescriere pentru noua listă de medicamente

Noutatea absolută pe care o aduce lista de compensate şi gratuite, intrată în vigoare ieri, este aceea că ea va fi însoţită de protocoale terapeutice de prescriere, documente care vor impune prescrierea limitată şi codul de restricţie, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Potrivit demnitarului, prescrierea limitată înseamnă că un medicament va fi compensat numai pentru afecţiunile în care s-a dovedit ştiinţific că are eficienţă. În acest fel va fi evitată supraprescripţia, tratamentul va fi mai scurt, vindecarea mai rapidă şi, nu în ultimul rând, banii vor fi folosiţi pentru medicamente mai multe pentru mai mulţi pacienţi.

"Un exemplu în acest sens ar fi cazul medicamentului omeprazolum. Acesta va fi compensat pentru ulcer, reflux gastro-esofagian şi pentru alte asemenea afecţiuni. În schimb, nu va mai fi compensat pentru dispepsii, deoarece nu există dovezi că ar fi eficient în aceste cazuri, mai mult, există medicamente eficiente - ranitidinum - şi mai ieftine, care pot fi prescrise cu succes în afecţiunile digestive", a adăugat Nicolăescu.

 

Protocoale clare

Protocoalele vor spune foarte clar pentru ce afecţiuni vor fi sau nu compensate DCI-urile din listă.

Lista DCI-urilor va avea astfel o formă "lungă" în dreptul fiecărui DCI fiind trecute şi denumirile comerciale şi cazurile în care se compensează. Există protocoale pentru aproximativ 60 la sută din medicamentele din listă. Celelalte nu au protocoale pentru că se compensează în orice situaţie.

Protocoalele vor fi revizuite periodic. Limitarea prescripţiilor va permite doar plata tratamentelor care prezintă cea mai bună evidenţă că merită oferite populaţiei. "Metaforic vorbind, vrem să evităm frecţiile la picior de lemn, pe bani mulţi'', a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nu în ultimul rând, introducerea protocoalelor de prescriere va face mai transparent procesul de obţinere a medicamentelor care se iau cu aprobarea comisiilor de specialitate de la casele de asigurări de sănătate. Pacientul va prezenta un dosar standard, va şti exact paşii de urmat şi, mai ales, va şti clar după ce criterii i se va aproba sau nu dosarul.

 

Codul de restricţie

O altă noutate o constituie introducerea Codului de restricţie în prescrierea de medicamente.

Acest cod se va găsi în protocol, medicul îl va trece şi pe reţetă şi va permite monitorizarea strictă a anumitor medicamente pentru anumite afecţiuni cu scopul de a urmări dacă bolnavul primeşte ceea ce este mai bun pentru el.

"Probabil că din toamnă codul de restricţie va fi în softul medicilor de familie şi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) Modalitatea de implementare a codurilor de restricţie se va stabili prin ordin al ministrului sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a mai spus demnitarul.

Protocoalele terapeutice constituie baza de prescriere şi monitorizare a medicamentelor care se acordă asiguraţilor pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Respectarea schemelor terapeutice stabilite conform protocoalelor terapeutice este obligatorie pentru medicii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a listei şi protocoalelor, medicii care sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a proceda la evaluarea bolnavilor pe care îi au în evidenţă în vederea adaptării schemelor terapeutice în conformitate cu noile prevederi.

Iniţierea şi continuarea tratamentului specific unei afecţiuni de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate se realizează cu respectarea prevederilor fiecărui protocol terapeutic.

 

2.000 de medicamente cu preţuri reduse

Pe noile liste de medicamente compensate figurează 2.106 produse având preţuri reduse, iar unele sunt de ultimă generaţie, potrivit ministrului Nicolăescu.

"Din perspectiva denumirilor comerciale, lista conţine 2.106 medicamente. Reducerile de preţuri sunt cuprinse între 1 şi 14 la sută. Spre exemplu, 214 produse au fost reduse cu 14 la sută, 150 cu 13 la sută, 305 cu 12 la sută, 49 cu 11 la sută, 128 cu 9 la sută, 57 cu 8 la sută, 296 cu 7 la sută, 562 cu 5 la sutî şi 305 cu 1 la sută", a explicat ministrul.

În lista care a intrat în vigoare ieri sunt incluse medicamente de ultima generaţie, ceea ce va duce evident la o mai bună gestionare a bolilor şi, acolo unde este cazul, la creşterea calităţii vieţii pacientului care are o boală sau alta.

Astfel, pentru insuficienţă cardiacă cronică au fost introduse cinci produse noi (adică o creştere cu 30 la sută a medicaţiei noi de pe acestă listă), pentru hepatite cronice au fost introduse cinci produse noi (o creştere de 50 la sută), pentru ciroză hepatică au fost introduse nouă produse noi (o creştere de 80 la sută), iar pentru programul oncologic au fost introduse nouă produse noi.

Tot ieri, ministrul Sănătăţii a anunţat că din 15 iulie a fost majorat adaosul comercial la farmacii. Astfel, pentru medicamentele cu preţ până în 50 lei, adaosul a fost majorat la şapte la sută, pentru cele între 50 şi 100 de lei adaosul a fost majorat la cinci la sută, iar pentru cele peste 100 lei adaosul a fost majorat la trei la sută", a mai spus demnitarul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protocoale terapeutice de prescriere pentru noua listă de medicamente.
 Vizualizări articol: 2104 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Protocoale terapeutice de prescriere pentru noua listă de medicamente1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei