Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salariile din provincie pot atinge nivelul din Capitală pe termen mediu,dacă investiţiile vor creşte

Marţi, 10 Iunie 2008 (14:00:12)


Majorarea salariilor angajaţilor din provincie până la un nivel apropiat celor din Capitală va fi posibilă pe termen mediu, dacă investiţiile la nivel local vor continua să crească şi în condiţiile relocărilor de personal către birourile regionale, potrivit unor specialişti din domeniul HR.
  "Diferenţe pot exista în toate domeniile şi pentru toate posturile. Diferenţele sunt oriunde în intervalul 100-500 euro pentru acelaşi post în aceeaşi industrie. De exemplu, dacă în Bucureşti salariul mediu oferit unui muncitor porneşte de la 1.000 lei net/lună, în provincie mai există încă multe judeţe unde salariul minim pe economie reprezintă salariul de pornire", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al companiei de recrutare Human Capital Solutions (HSC) Group, Gina Dobric.

Potrivit reprezentantului HCS Group, excepţie fac angajaţii companiilor cu birouri în mai multe oraşe din ţară care au grile salariale bine definite, indiferent de regiunea în care se află divizia.

Monica Georgescu, managing consultant al companiei de resurse umane Lugera & Makler, este de părere că numai în unele domenii diferenţele sunt resimţite, dând ca exemplu sistemul bancar, unde salariul angajaţilor din provincie este cu aproximativ 20% mai mic decât remuneraţiile din Bucureşti.

"În România există variaţii salariale date de localitatea în care angajatul îşi desfăşoară activitatea. Această diferenţiere nu trebuie generalizată, deoarece există exemple de companii din provincie care oferă salarii competitive, cum ar fi companiile multinaţionale cu activităţi de producţie în domeniul industriei de larg consum, automotive, pharma sau electronice", a spus Georgescu.

Principala cauză care determină aceste diferenţe, în opinia directorului general al HCS Group, este rata redusă a şomajului înregistrată la nivelul Capitalei, angajatorii fiind astfel nevoiţi să ofere salarii mari pentru a-i păstra pe angajaţii mai buni şi pentru a atrage forţa de muncă.

"Natura afacerilor face ca media salariilor din Bucureşti să fie mai mare decât în provincie. În Bucureşti, necesarul de personal calificat şi specializat este mult mai mare decât în provincie, unde proporţia afacerilor «labour intensive» este covârşitoare. O altă cauză a diferenţelor de salarizare dintre Capitală şi alte oraşe ale ţării este lipsa migraţiei, coroborată cu sistemul de asistenţă socială, care face ca foarte mulţi dintre cei care nu au un loc de muncă să «stea pe banii statului»", a adăugat Dobric.

Specialiştii sunt de părere că pe termen mediu aceste diferenţe vor dispărea ca rezultat al nevoii de specialişti la nivel local, care pot fi recrutaţi din rândul celor care lucrează în Capitală, dar şi a tendinţei marilor companii de egalizare a salariilor.

"În următorii ani aceste diferenţe aproape că nu vor mai exista. Salariile sunt competitive cu cele din Bucuresţi, iar principiul este acela că dacă vrei să atragi un candidat cu un anume tip de pregătire şi experienţă trebuie să îi oferi şi un nivel salarial tentant pentru a-l face să depună efortul relocării, chiar şi pe o durată cuprinsă între un an şi doi, indiferent dacă locul de muncă este sau nu în Bucureşti", a declarat Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al firmei de resurse umane Manpower.

Potrivit reprezentantului Manpower, companiile din domeniile IT, bancar, inginerie, management şi construcţii se confruntă cu lipsa unor specialişti sau manageri, motiv pentru care recurg la relocarea celor din Bucureşti. În aceste condiţii, angajatorii sunt nevoiţi să compenseze prin beneficii, astfel încât să remuneraţia să corespundă politicii companiei pentru nivel respectiv de responsabilitate.

"Poziţiile căutate pot fi de project manager în construcţii pentru supervizarea unui proiect de dezvoltare imobiliară sau inginer/project manager IT a cărui funcţie este să ofere suportul într-o arie de producţie localizată într-o anumită zonă a ţării. Beneficiile oferite de companii pot fi locuinţă de serviciu, maşină sau transport cu avionul către casa, în cazul distanţelor mai mari şi a poziţiilor pentru care timpul este un factor critic. La acestea se adaugă pachete de asigurări, suport financiar pentru studii post-universitare, programe MBA", a mai spus Nechifor.

Pe de altă parte, reprezentantul Lugera & Makler, Monica Georgescu, consideră că egalizarea nivelului de salarii din Bucureşti şi provincie va fi un proces de durată şi costisitor.

"În acest moment, corporaţiile tind spre implementarea conceptului de echitate internă, care presupune o egalizare a nivelelor salariale în interiorul organizaţiilor. Totuşi, estimăm că acest lucru se va întâmpla în viitorul mediu, acest proces fiind unul de durată şi destul de costisitor", a spus Georgescu.

În acelaşi timp, reprezentantul HCS Group, Gina Dobric, crede că diferenţele vor dispărea în momentul în care se vor face mai multe investiţii la nivel regional.

"Cel mai probabil, diferenţele se vor păstra, cu unele mici excepţii. În unele judeţe, unde se întâmplă deja mari concentrări economice, salariile sunt similare Bucureştiului. În altele, atâta timp cât iniţiativele de afaceri şi investiţiile se vor păstra la acelaşi nivel, salariile vor rămâne mai mici", a completat directorul general al companiei de resurse umane.

Potrivit raportului "Employer of choice" realizat de Daedalus Consulting, partener Millward Brown, anul trecut tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 28 ani din Bucureşti au câştigat cu 37,5% mai mult decât cei din provincie. Astfel, salariu net al tinerilor din Capitală s-a situat la 436 euro, în timp ce în provincie valoarea medie s-a plasat de 317 euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariile din provincie pot atinge nivelul din Capitală pe termen mediu,dacă investiţiile vor creşte .
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariile din provincie pot atinge nivelul din Capitală pe termen mediu,dacă investiţiile vor creşte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei