Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ajutoare de stat de 200 mil. euro până în 2013 pentru investiţii în energie din surse regenerabile

Marţi, 10 Iunie 2008 (17:22:31)


Firmele care realizează investiţii de până la 50 milioane de euro în producţia de energie electrică din surse regenerabile ar putea beneficia de ajutoare de stat regionale în proporţie de până la 50% din costurile eligibile, fondurile totale alocate în perioada 2008-2013 fiind de 200 milioane euro.
 
  Pentru a primi ajutoare de stat, investitorii sunt obligaţi ca înaintea începerii lucrărilor să prezinte o cerere adresată Direcţiei Generale Politică Energetică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), să asigure o finanţare de cel puţin 30% din costuri care să nu facă obiectul unui ajutor public şi să menţină activele pe o perioadă de minim cinci ani pentru întrepriderile mari, repectiv 3 ani în cazul IMM-urilor, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de MEF.

Potrivit proiectului de act normativ, societăţile cu datorii la stat sau cele au obţinut ajutoare de stat ilegale şi care nu au fost recuperate integral nu vor putea aplica la acest program.

Numărul maxim de beneficiari la program este estimat de MEF la 300 de firme, luând în considerare complexitatea şi condiţiile de eligibilitate a proiectelor şi având în vedere legislaţia comunitară din domeniul ajutoarelor de stat regionale.

Conform sursei citate, investiţiile vor putea fi făcute în oricare din cele opt regiuni din România, însă valoarea maximă a finanţării diferă în funcţie de regiune. Astfel, intensitatea ajutorului de stat acordat nu va putea depăşi 40% din totalul cheltuielilor eligibile în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% în celelalte şapte regiuni de dezvoltare. În cazul întreprinderilor mici, valoarea intensităţilor se poate majora cu până la 20%, iar în cazul celor mijlocii cu 10%.

Bugetul total estimat alocat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 200 milioane de euro, din care 169,7 milioane euro va reprezenta fonduri europene nerambursabile şi 30,3 milioane euro alocaţii bugetare.

Pentru acest an sunt prevăzute fonduri totale de 20,9 milioane de euro, în 2009 (30,6 mil. euro), 2010 (39,7 mil. euro), 2011 (41,4 mil. euro), 2012 (35,8 mil. euro), iar în 2013 (31,6 mil. euro).

România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană ca, la nivelul anului 2010, o treime din consumul naţional de energie să fie acoperită de electricitate produsă din surse regenerabile. România poate respecta acest angajamant doar dacă vor fi incluse în zona producţiei de energie regenerabilă cantităţile asigurate de Hidroelectrica, care acoperă în prezent peste 30% din producţia naţională.

În prezent, singurele unităţi din România care produc energie din surse alternative sunt turbinele eoliene, care însumează doar 7 MW, şi microhidrocentralele cu puteri mai mici de 10 MW instalaţi.

Potrivit autorităţilor, în câţiva ani puterea instalată în centrale eoliene va ajunge la 7.000 MW având în vedere interesul crescut al investitorilor.

Totodată, Guvernul intenţionează să modifice preţurile de tranzacţionare a certificatelor verzi în perioada 2008-2012 şi propune un interval de 27-47 euro pe unitate, faţă de cel hotărât anterior, de 26-50 euro.

Aceste măsuri vor fi orientate către hidrocentralele cu o putere instalată de cel mult 10 MW, puse în funcţiune sau retehnologizate începând cu anul 2004, precum şi către producătorii de energie eoliană, solară, geotermală, biomasă, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ajutoare de stat de 200 mil. euro până în 2013 pentru investiţii în energie din surse regenerabile.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ajutoare de stat de 200 mil. euro până în 2013 pentru investiţii în energie din surse regenerabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei