Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste trei sferturi din farmaciile din România au vânzări lunare care le pun în pericol activitatea

Marţi, 10 Iunie 2008 (17:21:17)

Peste trei sferturi din totalul farmaciilor din România au vânzări medii lunare care le pun în pericol activitatea, din cauza adaosului comercial practicat, potrivit unui studiu prezentat, marţi, de directorul general al companiei de consultanţă farmaceutică Cegedim, Petru Crăciun.
  "Astăzi, jumătate din piaţă este concentrată în oraşe mari, centre universitare, 30 la sută în oraşele medii şi doar 20 la sută în cele mici şi zona rurală", a mai spus Crăciun, citând studiul "Piaţa farmaceutică din România - într-o continuă transformare".

Aceeaşi cercetare demonstrează că doar 12 la sută din farmacii au vânzări foarte mari, contrar imagii date de abundenţa farmaciilor din centrul Capitalei. Alte 12 la sută au venituri suficient de mari, iar peste trei sferturi au vânzări medii lunare care, la nivelul adaosurilor comerciale de acum, ridică probleme de continuitate, adică afacerea este pusă în pericol.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei farmaceutice în ultimul deceniu, Crăciun a spus că, din punctul de vedere al volumului, "ca număr de cutii vândute", piaţa nu a crescut semnificativ.

"Se poate vedea că a scăzut volumul medicamentelor consumate în spitale şi că a crescut cel din farmaciile publice. Dar numărul de cutii nu este suficient de relevant pentru această piaţă. În ultimul deceniu, numărul zilelelor de tratament din ambulatoriu, raportat la consumul de medicamente, a crescut cu peste 70 la sută, iar în spitale acesta aproape s-a înjumătăţit'', a mai spus Căciun, citând studiul Cegedim.

Directorul general a spus şi că, în prezent, valoarea toată a pieţei farmaceutice este de aproape patru ori mai mare decât acum zece ani. Patru grupe terapeutice asigură constant aproape două treimi din piaţă, restul de 12 grupe având între 35 şi 40 la sută.

În 2007, vânzările de medicamente au totalizat 6.088,6 milioane lei, cele mai multe medicamente fiind pentru sistemul cardiovascular - 1.223,4 milioane lei, sistemul digestiv - 876 milioane lei, sistemul nervos - 846 milioane lei, iar antiinfecţioase au fost de 868,5 milioane lei.

Potrivit studiului, un lucru important pentru piaţa din România este faptul că tratamentele frecvente au preţuri medii scăzute, adică cinci euro pe an, a mai spus Crăciun.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa, a declarat că studiul Cegedim arată clar situaţia gravă din sistemul farmaceutic, adică riscul închiderii unui număr mare de farmacii.

"Politicile sanitare actuale pun în pericol menţinerea în activitate a unui număr tot mai mare de farmacii. Menţinerea preţurilor la medicamente la nivelul anului 2007, în condiţiile în care moneda naţională s-a devalorizat continuu, este dovada că actualii guvernanţi încalcă propriile lor legi'', a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste trei sferturi din farmaciile din România au vânzări lunare care le pun în pericol activitatea.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste trei sferturi din farmaciile din România au vânzări lunare care le pun în pericol activitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei