Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adaosul scăzut la medicamente determină farmaciştii independenţi să se reprofileze

Marţi, 10 Iunie 2008 (14:01:07)

Adaosul comercial scăzut aplicat medicamentelor şi lipsa unor taxe speciale pentru prestarea de servicii au determinat tot mai mulţi farmacişti independenţi să-şi vândă farmaciile şi să se reprofileze, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele patronatului farmacişilor, Ioana Cacoveanu.
  "Adaosul comercial a devenit în România principala sursă de venit a farmaciştilor, însă această valoare a scăzut considerabil în ultimii doi ani. Practic, asistăm la o devalizare a farmaciştilor datorată rearanjării preţurilor. (...) În acest moment, prin scăderea adaosului comercial, asistăm la un fenomen, mai exact farmaciştii independenţi încep să îşi vândă lanţurile de farmacii pentru că există o presiune mare pentru susţinerea afacerilor", a spus Cacoveanu.

Ea a explicat că această tendinţă va continua, tot mai mulţi farmacişti preferând să se reprofileze.

Adaosul comercial reglementat pentru farmacii în România variază între 12 şi 24%. Astfel, pentru produsele cu un preţ de până la doi lei, adaosul comercial este de 24%, pentru cele cu preţuri între doi lei şi cinci lei de 20%, pentru cele cuprinse între 5 lei şi 7,5 lei de 15%, iar pentru medicamentele de peste 7,5 lei de 12%. Majoritatea produselor din farmacii au preţuri peste 7,5 lei.

Reprezentantul patronatului a precizat că pentru medicamentele eliberate pentru anumite programe de sănătate, precum oncologie, HIV- sida, diabet şi hepatită, valoarea adaosului este cuprinsă între 0 şi 3%. Totodată, de la începutul lunii mai, o serie de medicamente folosite în tratamentul complicaţiilor produse de HIV - sida au un adaos de 1,5%.

Cacoveanu a adăugat că în România nu se aplică un sistem de plăţi pentru prestarea de servicii de către farmacişti, iar statul nu acordă fonduri pentru programele de prevenire şi informare.

"În ţările Uniunii Europene, există o preocupare pentru un venit asigurat farmaciei. Fiecare ţară este foarte atentă la asigurarea unui serviciu farmaceutic de calitate şi uniform distribuit", a precizat Cacoveanu.

Potrivit datelor furnizate de Grupul Farmaceutic European (PGEU), în Austria adaosul comercial este de 20,4% pentru vânzările prin sistemul public de asigurări, în timp ce în Belgia există un sistem liniar pentru medicamentele cu reţetă şi pentru cele fără reţetă, cu un adaos maxim de 31% la o valoare de 7,44 euro. În Cehia, procentul variază între 10% şi 33%, în Franţa între 6% şi 26,1%, iar în Grecia este de aproximativ 24%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adaosul scăzut la medicamente determină farmaciştii independenţi să se reprofileze.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adaosul scăzut la medicamente determină farmaciştii independenţi să se reprofileze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei