Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2008 - Anul XIII, nr. 133 (3814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Raportul CE din iulie va înregistra progresele, dar sunt aşteptate critici

Luni, 9 Iunie 2008 (18:46:32)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că nu este fair şi nici responsabil să facă speculaţii pe marginea raportului privind progresele României în domeniul justiţiei, iar eventualele criticile trebuie luate în mod constructiv, întrucât o justiţie mai bună foloseşte tuturor.
  "Am evitat să fac speculaţii pe marginea raportului. Nu este fair şi nici o atitudine normală pentru un ministru responsabil. Vream să spun că sunt conştient că va fi un mix de lucruri, de critici, nu neapărat laude, dar cred că raportul va înregistra şi progresele care s-au făcut în ultimele luni în domeniul reformelor sistemului judiciar", a răspuns Predoiu referitor la raportul Comisiei Europene, aşteptat la jumătatea lui iulie.

Pe de altă parte, Predoiu, a susţinut că raportul CE trebuie primit "nu relaxat, dar în orice caz în mod raţional".

"Să-l aşteptăm cu calm şi luând aceste critici, care s-ar putea formula, în mod constructiv, pentru că raportul este de cooperare, nu numai de verificare.Trebuie să vedem în această relaţie cu Comisia Europenă şi cu experţii un instrument stabilit între parteneri pentru a îmbunătăţi sistemul judiciar. (...) Deci, trebuie să vedem acest intrument ca un ajutor pe care-l primim, fie şi sub această formă, a evaluărilor periodice şi a rapoartelor, pentru a vedea unde mai sunt lucruri de făcut", a susţinut demnitarul.

El a amintit faptul că mecanismul de cooperare şi verificare a fost instituit în decembrie 2006, "pentru că s-a ajuns la concluzia că sistemul judiciar, alcătuirea lui, modul de funcţionare, eficienţa lui nu erau la momentul aderării la standardele necesare".

"Este interesul nostru, al tuturor, dincolo de faptul că este o promisiune pe care România a făcut-o. Dincolo de această conotaţie morală a problemei, trebuie să vedem şi o conotaţie pragmatică, pentru că o justiţie mai bună foloseşte tuturor", a conchis ministrul Predoiu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii iunie, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că ar fi îndreptăţit un avertisment adresat României, pe zona politică, în raportul CE pe Justiţie, şi s-a arătat convins că dosarele celor opt demnitari, "tergiversate de Parlament şi Curtea Constituţională", vor ajunge în instanţă.

Întrebat dacă un avertisment în raportul Comisiei Europene despre Justiţia din România ar fi îndreptăţit, Băsescu a răspuns: "Eu cred că da".

"Sunt convins că acest raport nu va recomanda impunerea de sancţiuni, dar avertismentul este, cred, binevenit. Nu neapărat datorită incapacităţii instituţiilor româneşti de a lupta împotriva corupţiei, pentru că sub nivelul politic ele au devenit extrem de eficiente, dacă observaţi şi în lupta împotriva traficului de droguri şi de fiinţe umane şi zilnic vedem la televiziunile româneşti demontări, demantelări de bande, de grupuri criminale. Problema o avem în zona politică şi aici un avetisment îl consider îndreptăţit. Nu o sancţiune, un avertisment", a spus Băsescu.

El a adăugat că, deşi procurorii au muncit în cazuri foarte importante, în care sunt implicaţi oameni politici, prin decizii ale Curţii Constituţionale, prin decizii ale Parlamentului, trimiterea în instanţă a acestora este întârziată "în condiţiile în care avizul de începere a urmăririi penale în cazul unui număr destul de mare de politicieni fusese dat de preşedintele României".

"Ori, din acest punct de vedere, este îndreptăţită critica din raportul Comiei Europene legată de ineficienţa justiţiei şi apariţia unor piedici suplimentare în aducerea în faţa instanţei a oamenilor politici importanţi", a adăugat Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Raportul CE din iulie va înregistra progresele, dar sunt aşteptate critici.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Raportul CE din iulie va înregistra progresele, dar sunt aşteptate critici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei