Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2008 - Anul XIII, nr. 133 (3814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România nu va introduce niciodată restricţii de circulaţie în UE vreunui cetăţean român

Luni, 9 Iunie 2008 (13:50:00)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România nu va introduce niciodată restricţii de circulaţie în Uniunea Europeană vreunui cetăţean român, indiferent de etnie.
  Şeful statului a făcut această declaraţie după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu omologul său finlandez, Tarja Halonen.

Cei doi preşedinţi au discutat despre problemele minorităţii rrome, în contextul în care UE elaborează, în această perioadă, un document referitor la acest subiect, cu o abordare la nivel comunitar.

"În opinia noastră, este excesiv mediatizată ideea că numai rromii comit infracţiuni în străinătate. Nu toţi cei care comit infracţiuni în străinătate sunt români rromi. Sunt şi români români, români neminoritari", a spus Băsescu.

El a ţinut să precizeze că România nu va introduce niciodată restricţii de circulaţie vreunuia dintre cetăţenii ei, indiferent de etnie. Şeful statului a spus, de asemenea, că România nu-şi poate asuma singură responsabilitatea pentru ceea ce minoritarii rromi fac în străinătate.

Preşedintele a arătat că problema nu este legată de motivaţia pentru care românii merg să muncească în străinătate, în acest caz fiind vorba despre faptul că se câştigă mai bine decât în România. :Problema este cum facem ca minoritarii rromi să se comporte ca orice cetăţean european care munceşte în alte ţări din UE", a completat Băsescu.

La rândul ei, Tarja Halonen a declarat că respectă abordarea omologului rău român, potrivit căreia rromii din România sunt cetăţeni români, însă a subliniat că în Finlanda cerşetoria nu este o meserie. Ea a spus de asemenea că rromi din România ajung în Finlanda pentru a se ocupa cu cerşetoria, ceea ce a constituit un şoc pentru opinia publică şi pentru mass-media din Finlanda.

Preşedintele Finlandei a adăugat că sunt cunoscute realităţile potrivit cărora copiii aparţinând acestei minorităţi sunt mai puţini instruiţi şi merg la şcoală cu o frecvenţă mai redusă decât alţi copii. Ea a menţionat că în Finlanda s-a pus accentul pe acordarea de locuinţe şi pe accesul la educaţie pentru această minoritate, precizând că în Finlanda trăiesc aproximativ 10.000 de rromi, în condiţiile în care numărul populaţiei este de 5 milioane.

Halonen a spus că este nevoie de cooperare pentru rezolvarea problemelor minorităţii rrome la nivel european. Ea a subliniat, însă, că la această cooperare trebuie să participe atât Comisia Europeană şi Consiliul European, cât şi ţările membre, implicit România.

"Important este să facem curăţenie la noi acasă", a spus şeful statului finlandez, precizând că în acelaşi timp problema este şi de interes global. Halonen a mai spus că rromii care cerşesc reprezintă, din păcate, cel mai dificil aspect legat de România.

"Şi este păcat, pentru că aveţi un renume bun în atâtea alte domenii. Sperăm să putem colabora, astfel încât să putem pune rezolvarea acestei probleme pe mâini bune", a adăugat Halonen.

După încheierea declaraţiei de presă, cei doi şefi de stat s-au îndreptat spre ieşirea din clădirea Palatului, iar Tarja Halonen s-a oprit pentru a le spune ziariştilor prezenţi că speră că numărul turiştilor finlandezi care vizitează România va creşte în scurt timp. Ea a spus că România poate fi o destinaţie turistică din ce în ce mai accesibilă pentru finlandezi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România nu va introduce niciodată restricţii de circulaţie în UE vreunui cetăţean român .
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România nu va introduce niciodată restricţii de circulaţie în UE vreunui cetăţean român0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei