Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2007 - Anul XII, nr. 305 (3673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vladimir Voronin acuză România că refuză să recunoască suveranitatea Republicii Moldova

Miercuri, 19 Decembrie 2007 (18:08:14)

 Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, acuză România că nu recunoaşte suveranitatea ţării sale în condiţiile în care Bucureştiul refuză să încheie Tratatul de bază bilateral şi Acordul de frontieră, relatează BBC România.

Liderul de la Chişinău a făcut aceste declaraţii în cursul tradiţionalei conferinţe de presă de la sfârşit de an.

"Nu cred că în cadrul conferinţei de presă de astăzi este oportun să tratăm detaliat tema relaţiilor moldo-române. Sau pe cea a crizei transnistrene. În privinţa celei dintâi eu am spus deja totul. Dosarul moldo-român este acum în curs de examinare în Uniunea Europeană. Deja nu mai este vorba de problema relaţiei Moldovei cu România, ci de problema relaţiilor României cu Uniunea Europeană", a spus Voronin, acceptând totuşi să comenteze relaţiile bilaterale.

"Problema pe care noi, pe parcursul acestor ani, o discutăm cu colegii noştri, cu conducerea României, ţine de elaborarea şi semnarea a două acorduri, două tratate - Tratatul de bază cu privire la relaţiile moldo-române şi Acordul de frontieră", a continuat Voronin.

"Nesemnarea acestor două acorduri vorbeşte despre faptul că România până astăzi nu recunoaşte Republica Moldova ca ţară suverană. Şi de aceea perspectiva relaţiilor noastre depinde de semnarea acestor două acorduri", a adăugat liderul de la Chişinău.

Întrebat despre deschiderea neautorizată de către Rusia a secţiilor de votare în Transnistria şi despre recentele declaraţii ale ambasadorului român privind Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Asociate cu România, semnat la Paris la 10 februarie 1947, Vladimir Voronin a explicat:

"Ambasadorul Federaţiei Ruse a dat explicaţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Am luat cunoştinţă de aceste explicaţii. Ceea ce nu înseamnă că le-am acceptat şi suntem disponibili ca ei să-şi prelungească asemenea activităţi, adică ceea ce au făcut în Transnistria în timpul alegerilor parlamentare ruse. În ceea ce priveşte declaraţiile ambasadorului României, acestea sunt mult mai serioase şi de perspectivă. Şi răspund la mai multe întrebări care astăzi, cu părere de rău, au loc în relaţiile moldo-române", a spus şeful statului.

"De aceea, această avertizare a fost foarte justă din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Mai mult, aţi observat că însăşi presa română categoric nu susţine aceste declaraţii ale ambasadorului României în R.Moldova", a remarcat Voronin, reiterând şi atitudinea pe care o are faţă de problema Mitropoliei Basarabiei.

"Referitor la problema Mitropoliei Basarabiei şi ceea ce se întâmplă în jurul Bisericii noastre ortodoxe moldoveneşti, e clar că acesta este tot un pas şi o agresiune din partea României asupra R.Moldova. Pentru că se înscrie în contextul tuturor celorlalţi paşi. Noi suntem într-o credinţă ortodoxă, pravoslavnică cu România. Dar noi avem şi o diferenţă foarte mare. La noi, conform Constituţiei, Biserica este separată de stat. În România este invers", crede Voronin.

"Şi acum, pe noi ne interesează foarte mult, de exemplu, cum vor proceda preoţii, cetăţeni ai R.Moldova, care sunt plătiţi de România, în privinţa impozitării, plăţilor către fondul social şi multor alte chestii. Şi cum o să efectueze Guvernul român salarizarea acestor preoţi în alt stat, prin ce instrumente, prin ce mecanisme. Asta ţine de partea economico-financiară. Nu doresc să intru în discuţii mai detaliate pe partea politică a acestei situaţii", a precizat preşedintele.

Întrebat dacă, în pofida unor posibile consecinţe grave pentru R.Moldova, va ignora cum declarase anterior decizia CEDO privind Mitropolia Basarabiei, Vladimir Voronin a confirmat: "Dar dacă procesele or să meargă aşa şi mai departe, atunci noi - repet încă o dată - vom analiza posibilitatea ieşirii din executarea deciziei CEDO privind înregistrarea Mitropoliei Basarabiei", a încheiat Voronin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vladimir Voronin acuză România că refuză să recunoască suveranitatea Republicii Moldova.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vladimir Voronin acuză România că refuză să recunoască suveranitatea Republicii Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu omletă 2 porţii - 40 minute 6 roşii4 ouă 100g caşcaval 3-4 linguri ulei ± sare, piper Roşiile se spală, apoi li se taie câte un căpăcel, se scoate miezul (nu se aruncă) şi se presară înăuntru cu sare şi piper. Se lasă la... Citeşte