Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2007 - Anul XII, nr. 305 (3673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Licitaţie internaţională pentru construcţia noilor spitale regionale şi judeţene de urgenţă

Miercuri, 19 Decembrie 2007 (18:21:22)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu vrea să organizeze o licitaţie internaţională pentru construcţia viitoarelor noi spitale regionale şi judeţene de urgenţă, dar şi pentru reabilitarea altor unităţi sanitare cu acest profil, după finalizarea lucrărilor de proiectare tehnică, informează MSP.
  Demnitarul a făcut această declaraţie marţi, la Ambasada română din Roma, unde s-a întâlnit cu mai mulţi investitori. Nicolăescu le-a prezentat acestora modul de derulare al programului de investiţii şi proiectele aflate în atenţia Guvernului şi a MSP pentru anii viitori, dar mai ales criteriile de calitate şi standardele necesare pentru a putea participa la viitoarele licitaţii, astfel încât constructorii să aibă experienţă relevantă şi verificabilă, exigenţă în calitatea lucrărilor executate, cât şi îndeplinirea corectă şi eficientă a angajamentelor asumate prin licitaţii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

"La finalizarea lucrărilor de proiectare tehnică vom organiza o licitaţie internaţională pentru construcţia viitoarelor noi spitale regionale şi judeţene deurgenţă, dar şi pentru reabilitarea altor spitale judeţene de urgenţă", a adăugat demnitarul, care a participat în perioada 17 şi 18 decembrie la Roma, la Conferinţa "Rolul Sănătăţii în cadrul politicilor comune - realizări şi perspective", organizată de Comisia Europeană, OMS Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din Italia.

Cu această ocazie a avut loc o întâlnire cu ministrul Sănătăţii din Italia, Livia Turco, şi cu mai multe companii italiene de construcţii, specializate în construcţia de spitale, la solicitarea acestora adresată Ambasadei României din Italia.

Conferinţa a scos în evidenţă faptul că starea de sănătate a populaţiei este în mare parte determinată de factori externi sistemului de sănătate, ca de exemplu factorii socio-economici şi de mediu care afectează stilul de viaţă şi bunăstarea. De aceea, politicile de sănatate trebuie îmbunătăţite prin funcţionarea coordonată între celelalte servicii publice şi sistemul de sănătate, în special prin interacţiunea efectivă cu politicile şi procesul decizional în alte sectoare, a precizat sursa citată.

România împărtăşeşte aceeaşi preocupare faţă de provocările actuale ale sistemelor de sănătate, dar şi aceeaşi speranţă în găsirea unor mecanisme inovatoare pentru abordarea acestor provocări, dezvoltarea de politici corespunzătoare şi maximizarea îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Nicolăescu, România intenţionează să folosească şi să adapteze la contextul său local abordarea "Sănătatea în toate politicile" ca un model de bună practică în dezvoltarea politicilor şi strategiilor de sănătate proprii. În acelaşi timp, România implementează reforma sectorului de sănătate şi, în opinia ministrului, România consideră "că acum este momentul potrivit să incorporăm în acest demers valori comune, practici bazate pe evidenţă şi mai ales să stabilim obiective realiste pentru acest proces complex care să îmbunătăţească performanţa sistemului de sănătate". "Acţiuni ca dezvoltarea de politici intersectoriale concentrate pe sănătate, abordarea ţintită a determinanţilor stării de sănătate, folosirea corespunzătoare a tehnologiilor medicale astfel încât să se optimizeze furnizarea serviciilor de sănătate sunt printre cele mai relevante direcţii de dezvoltare în viitorul apropiat. De asemenea, teme precum echitatea sau accesibilitatea serviciilor de sănătate, descentralizarea, creşterea eficienţei în alocarea fondurilor, investiţiile corespunzătoare în infrastructura sistemului de sănătate şi siguranţa pacientului sunt teme actuale pe agenda ministerului sănătăţii şi implicit a guvernului din România", a adăugat demnitarul.

România are deja iniţiative noi, precum evaluarea impactului asupra sănătăţii şi evaluarea impactului asupra sistemelor de sănătate.

Declaraţia adoptată la finalul conferinţei relevă întărirea apropierii proceselor intersectoriale la nivel european, naţional, regional şi local prin orice mijloace; intensificarea eforturilor de colaborare prin ele însele şi în conformitate cu Comisia Europeană şi OMS în vederea elaborării rapide şi implementării politicilor favorabile sănătăţii în alte sectoare, dar şi întărirea conceptului de "sănătate în toate" şi promovarea folosirii metodologiilor la nivel european, naţional, regional şi local, precum şi integrarea lor în convenţiile cadru deja existente.

Ţările semnatare vor colabora pentru elaborarea unor rapoarte referitoare la dezvoltarea sănătăţii în toate politicile şi a consecinţelor rezultate prinpromovarea statutului sănătăţii pentru toate statele membre ale UE cât şi a factorilor determinanţi ai stării de sănătate.

Ministrul român şi omologul său italian au semnat o declaraţie politică privind voinţa celor două guverne de a colabora în domeniul medicinei, a aplicării directivelor şi recomandărilor la nivel european, inclusiv a demarării unor discuţii referitoare la posibilitatea semnării unui acord prin care să se reglementeze o serie de aspecte la starea de sănătate a cetăţenilor celor două ţări aflaţi temporar pe teritoriul celeilate ţări.

Discuţiile au avut în vedere realizarea unui cadru specific, bazat pe politicile Comunităţii Europene, prin care să se furnizeze informaţii adecvate şi promptepropriilor cetăţeni care călătoresc sau care cu orice titlu se găsesc pe teritoriul celeilalte ţări, pentru a asigura respectarea normelor în vigoare aleComunităţii Europene.

Cei doi miniştri au decis înfiinţarea unui grup comun de lucru interministerial care să realizeze propuneri de intensificarea colaborării bilaterale în bazadeclaraţiei semnate. De asemenea, cei doi miniştrii au susţinut că buna colaborare între cele două ţări este relevată şi de semnarea unui acord bilateral între compania Pirelli, Spitalul Niguarda CA Granda şi International Medical System and Services - din partea părţii italiene şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina - din partea părţii române.

Obiectul acordului se referă la formarea şi instruirea personalului medical din Slatina prin schimburi de experienţă şi furnizarea gratuită a unor dotări sanitare spitalului din acest oraş românesc.

"Considerăm această iniţiativă un model de urmat în ceea ce priveşte responsabilitatea socială a unei companii în sănătatea şi siguranţa la locul demuncă cât şi utilizarea unui mecanism intersectorial de aplicare a unei politici de sănătate", a mai spus Nicolăaescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţie internaţională pentru construcţia noilor spitale regionale şi judeţene de urgenţă.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Licitaţie internaţională pentru construcţia noilor spitale regionale şi judeţene de urgenţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu omletă 2 porţii - 40 minute 6 roşii4 ouă 100g caşcaval 3-4 linguri ulei ± sare, piper Roşiile se spală, apoi li se taie câte un căpăcel, se scoate miezul (nu se aruncă) şi se presară înăuntru cu sare şi piper. Se lasă la... Citeşte