Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a contestat la Curtea Constituţională legea privind uninominalul asumată de Guvern

Miercuri, 21 Noiembrie 2007 (13:47:30)

Preşedintele Traian Băsescu a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională, legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Anunţul a fost făcut de şeful statului, într-o conferinţă de presă pentru promovarea a votului uninominal, susţinută la Timişoara.

El a spus că a atacat la Curtea Constituţională articolul 29 din legea asumată de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel naţional.

Potrivit lui Băsescu, prin acest articol al legii se încalcă articolul 2 din Constituţie referitor la suveranitatea poporului şi articolul 62, alineat 1. Articolul 2 din Constituţie prevede că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentală, Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.

"În opinia mea, această prevedere cu lista pe care n-o votează nimeni contravine şi articolului 2, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin oragenele sale reprezentative constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum", a spus Băsescu.

"Suntem într-un caz de neconstituţionalitate şi am sesizat Curtea Constituţională legat de articolul care introduce listele suplimentare la nivel naţional, liste care se depun la BEC, iar apoi se afişează în circumpscripţiile locale. Aceasă modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizează că atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul se aleg în mod direct. Nu o să voteze nimeni pe liste afişate pe un perete, Guvernul şi-a asumat răspunderea petru o lege incompletă care e în contradicţie cu Constituţia. Vot pe perete nu există, este o capcană pentru partide", a declarat Băsescu.

El a adăugat că vrea să aibă un aviz clar al Curţii Constituţionale legat de articolul 62, alineatul 1.

"Se alocă voturile, resturile din toate judeţele atunci când au intrat toţi candidaţii popuşi de un partid, dar care mai are dreptul la voturi rezultate din colectarea la nivel naţional, se nominalizează nişte domni care se află pe o listă pe care n-a votat-o nimeni, dar a fost depusă la BEC. Tot legea Guvernului, legea Pro Democraţiei spune că se afişează în circumscripţille electorale. Aici suntem într-un caz de neconstituţionalitate", a mai afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege incompletă. "Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o listă incompletă, (...) nimeni din Parlamentul României nu poate fi ales fără să fie votat, indiferent care este sistemul de vot pentru care se optează", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a criticat, totodată, şi proiectul depus de Pro Democraţia, spunând că dacă acesta va fi aplicat se va menţine clientela politică.

"Este a doua capcană pe care partidele, Pro Democraţia şi domnul prim-ministru o întind românilor, pentru că legea ar fi declarată neconstituţională. Pentru a verifica acest lucru, am sesizat Curtea Constituţională, vreau să am un aviz clar", a afirmat Băsescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, Preşedinţia a depus contestaţia la Curtea Constituţională în jurul orei 11.30.

În 29 octombrie, Guvernul şi- asumat răspunderea în Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament a fost trimisă la Preşedinţie în data de 7 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu având la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga.

Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din lege, contestat de şeful statului, prevede că "separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale are dreptul de a propune o listă suplimentară la nivel naţional care va putea conţine cel mult un număr egal de candidaţi cu numărul candidaţilor înscrişi în toate colegiile uninominale".

De asemenea, mai prevede că "lista naţională a fiecărui partid va ordona candidaţii partidelor şi va conţine în coloane separate: numele şi prenumele candidatului, precum şi apartenenţa politică a acestuia", iar "lista va fi folosită pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlament doar în situaţia în carenumărul de voturi valabil exprimate dobândite îi permit să obţină, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decâtnumărul candidaţilor înscrişi în colegiile uninominale".

"Lista naţională suplimentară a fiecărui partid politic, alianţă politică sau electorală se depune la Biroul Electoral Central şi va fi afişată în toate secţiile de votare", mai prevede articolul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a contestat la Curtea Constituţională legea privind uninominalul asumată de Guvern.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a contestat la Curtea Constituţională legea privind uninominalul asumată de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei