Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 32 (8561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Institutul „Cantacuzino” și Colegiul Militar, parteneri într-un proiect de cercetare biomedicală

Vineri, 9 Februarie 2024 (09:41:18)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Institutul „Cantacuzino” și Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung au devenit parteneri într-un proiect care vizează cercetarea biomedicală, respectiv dezvoltarea unui software pentru gestionarea eficientă a probelor și datelor referitoare la materialul biologic.

Intitulat „Dezvoltarea Biobăncii INCDMM Cantacuzino în scopul asigurării unui management performant al materialului biologic disponibil pentru cercetarea biomedicală”, proiectul este finanțat prin Planul Sectorial de Cercetare - Dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale.

Pentru realizarea acestuia, a fost pus la dispoziția elevilor un laborator cu laptopuri, televizoare, imprimantă, video proiector și mobilierul necesar, dotat din fondurile proiectului.

Potrivit reprezentanților unității, echipa colegiului, formată din 15 elevi și coordonată de către profesorul Florin Mariuc, a avut până acum două întâlniri cu reprezentanții Institutului „Cantacuzino”.

Prima întâlnire s-a desfășurat la Câmpulung Moldovenesc, iar managerul proiectului, Andreea Lupu, a prezentat scopul și caracteristicile pe care aplicația creată de elevii câmpulungeni trebuie sa le îndeplinească.

În cadrul celei de-a doua întâlniri, elevii ștefăniști au efectuat o vizită de lucru la Institutul „Cantacuzino”.

Au fost discutate aspecte privind valoarea materialului biologic, respectul pentru donatori, bioetica și instrumentele informatice ce contribuie la protejarea probelor și a datelor asociate acestora împotriva accesului neautorizat, furtului, distrugerii, alterării sau modificării conținutului.

De asemenea, a fost instalată și prima versiune a aplicației.

„Cu toate că acest tip de proiect este nou în cadrul colegiului, precum și faptul că ne-am confruntat cu diferite probleme, la care, într-un final, s-a găsit rezolvarea, echipa a lucrat cu entuziasm și optimism, având certitudinea că vom reuși să finalizăm proiectul înainte de termen", ne-a mărturisit elevul caporal Darius Marian Rață.

„Implicarea elevilor în proiectul de cercetare le dezvoltă competențe informatice care nu sunt cuprinse în programa școlară, dezchizând noi orizonturi în pregătirea lor profesională”, a subliniat Francesca Șindilar, purtător de cuvânt al colegiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul „Cantacuzino” și Colegiul Militar, parteneri într-un proiect de cercetare biomedicală.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Institutul „Cantacuzino” și Colegiul Militar, parteneri într-un proiect de cercetare biomedicală5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei