Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 6 (8535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape jumătate dintre pensionarii din municipiul Suceava au luat abonamente gratuite, dar nici un sfert dintre ei nu le-au folosit

Miercuri, 10 Ianuarie 2024 (14:09:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava are, la această dată, 25.733 de pensionari. Conform unei hotărâri de Consiliu Local adoptată anul trecut, de la 1 octombrie 2023 pensionarii din municipiul de județ pot circula gratuit cu autobuzele și microbuzele TPL indiferent de venituri, transportul pentru elevi, studenți și pensionari fiind subvenționat de la bugetul local. Analizele efectuate la nivelul societății de transport local (TPL) pentru cele trei luni de gratuități care au trecut arată că numărul celor care au luat abonamentele gratuite este de aproape 25.000 de persoane, dintre care 12.140 sunt pensionari. Dacă elevii și studenții folosesc abonamentele, în schimb în cazul pensionarilor examinarea pe baza validărilor arată că nici măcar un sfert dintre carduri nu sunt utilizate sau sunt utilizate extrem de rar.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat miercuri, în conferință de presă, că în noiembrie, validările au fost de 20,71%, iar în decembrie au crescut ușor, la 23,8%. Subvenția pentru transportul gratuit a fost însă achitată de la bugetul local pentru toate cardurile de abonament ridicate, iar acum suma corespunzătoare cardurilor nevalidate trebuie returnată. „Pensionarii folosesc abonamentele ocazional. Când facturăm abonamentele ( 12.140 x 75 lei =910.500 lei) către primărie se plătesc taxe și TVA, iar acum banii trebuie returnați. Pentru cele 3 luni – octombrie, noiembrie și decembrie - trebuie returnați peste 2 milioane de lei. De obicei TPL primea 2 milioane de lei de la primărie, acum trebuie să returneze această sumă”, a declarat directorul TPL, Gabriel Petruc.

În condițiile în care administrația locală nu mizează pe faptul că pensionarii nu vor mai ridica abonamentele gratuite dacă nu le folosesc, soluția găsită este de „reașezare” a abonamentelor, după cum a afirmat Ion Lungu. Gratuitățile pentru categoriile menționate rămân și în acest an, dar suma pe care primăria o va plăti ca subvenție către TPL va fi de 30 de lei în loc de 75 de lei pentru pensionari și de 51 de lei, în loc de 75 de lei pentru elevi și studenți, „ca să nu mai fie obligat TPL să returneze bani la primărie”.

Subvenția pe care TPL a solicitat-o de la primărie pentru gratuitățile la transport este echivalentul a 3,5 milioane de euro.

În ceea ce privește pensiile pe care le au cei 25.733 de pensionari din municipiul Suceava, datele de la Casa Județeană de Pensii arată că 3.086 dintre ei au pensia minimă garantată, de 1.281 de lei. Un număr de 1.481 de pensionari au pensii între 1.282 -1.500 de lei, 4.879 de pensionari au pensii de 1.501-2.000 de lei și cei mai mulți, 9.139 de pensionari, au pensii între 2.001 și 3.000 lei. Pensii între 3.001 lei și 4.000 de lei au 4.071 de pensionari suceveni, 1.674 de pensionari au pensii de 4.001-5.000 de lei și 1.443 de pensionari au pensii de peste 5.000 de lei.

Gratuitățile au dus la o creștere a numărului de persoane care folosesc transportul public. Dacă anul trecut pe traseu se aflau 24-26 de autobuze/zi, acum sunt 30 de autobuze „și nu fac față”, a afirmat directorul TPL, dar nu pensionarii sunt majoritari, ci elevii și studenții.

Primarul Ion Lungu a mai spus că primăria va acorda abonamente pentru elevi și pentru zona metropolitană, dar numai pentru teritoriul municipiului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape jumătate dintre pensionarii din municipiul Suceava au luat abonamente gratuite, dar nici un sfert dintre ei nu le-au folosit.
 Vizualizări articol: 1656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape jumătate dintre pensionarii din municipiul Suceava au luat abonamente gratuite, dar nici un sfert dintre ei nu le-au folosit5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei