Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 291 (8515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Hanuca, „Sărbătoarea luminilor”, celebrată de Comunitatea evreilor suceveni

Luni, 11 Decembrie 2023 (12:36:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hanuca sau „Sărbătoarea luminilor” este celebrată în aceste zile de evreii din întreaga lume, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide, care încerca să distrugă religia iudaică și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Pentru sărbătoarea care a început în seara de 7 decembrie și va dura până în seara de 15 decembrie, în cadrul Comunității evreiești din Suceava copiii au aprins duminică a patra lumânare din seria celor opt care simbolizează victoria luminii asupra întunericului urii și necunoașterii. Oficiantul religios Daniel Blumenfeld a spus povestea miracolului de Hanuca, acela că în timpul revoltei împotriva elenilor, uleiul din menora, deşi puţin, a ars timp de 8 zile. În prima seară se aprinde o lumânare, două în a doua seară, trei în a treia seară etc., până când, în a opta seară, toate lumânările sunt aprinse. Menora obișnuită are șapte brațe, dar cea pentru Hanuca (hanukia) are opt, simbolizând că faptele bune trebuie să continue.

Lumânările se aprind cu ajutorul unei lumânări ajutătoare numită șameș, iar menora se așează în dreptul unei ferestre pentru ca cel puțin încă o persoană să vadă lumina.

În fiecare seară când se luminează hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale şi se mănâncă gogoşi sau alte dulciuri prăjite în ulei. Urarea tradițională este Hag Hanuka sameah (Sărbătoare fericită de Hanuca).

Menționăm că în comunitățile evreiești din România există tradiția „Livratorilor de lumină”, prin care de Hanuca, în toată țara, evreii vârstnici și cei singuri sunt vizitați de voluntari ai Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic (FCER- CM) pentru a li se oferi cadouri, cu sprijinul organizației umanitare evreiești American Jewish Joint Distribution Committee (JDC). Despre acest obicei, președintele FCER-CM, Silviu Vexler, a afirmat că „Hanuca este un moment când nimeni nu trebuie să fie singur” și le-a mulțumit voluntarilor „care au făcut acest gest magic posibil”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hanuca, „Sărbătoarea luminilor”, celebrată de Comunitatea evreilor suceveni.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Hanuca, „Sărbătoarea luminilor”, celebrată de Comunitatea evreilor suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei