Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 248 (8472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

"Crucea Bucovinei" și importante distincții, oferite veteranului din Rădășeni la împlinirea a 100 de ani

Duminică, 22 Octombrie 2023 (14:53:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, la Rădășeni, a fost sărbătorit de întreaga comunitate și autorități, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Teodor Vatavu, veteran de război și unul dintre românii care și-a apărat patria cu arma în mână și a supraviețuit greutăților și ororilor războiului. Cu această ocazie, i-a fost oferită în cadru festiv cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – Ordinul ”Crucea Bucovinei”, a fost înaintat în grad, premiat și răsplătit cu însemne de prețuire de către autoritățile prezente la momentul desfășurat în cadrul primăriei. Evenimentul a fost organizat de conducerea Primăriei Rădășeni, cu concursul familiei sărbătoritului, Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala ”Mușatinii” Suceava, precum și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” și Centrul Militar Județean Suceava. Sala primăriei a devenit neîncăpătoare, mulți din familie și apropiați dorind să-i fie alături sărbătoritului la acest moment important.

 

  • ”Crucea Bucovinei” oferită veteranului Teodor Vatavu de conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

 

Un sobor de preoți a binecuvântat întreaga adunare și pe Teodor Vatavu, aflat  împreună cu familia sa la sfânta prăznuire, și le-a urat zile îndelungate, pace și sănătate întru mulți ani. În cuvântarea sa, preotul a spus: ”Ne-am gândit la propunerea părintelui paroh de la Parohia <Sfinții Mercurie și Ecaterina> din Rădășeni și cu împreună lucrare a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu Asociația Veteranilor de Război de la Suceava, reprezentată de domnul colonel Neculai Niga, ca în acest an 2023, când domnul Teodor Vatavu împlinește vârsta de 100 de ani la 20 ale lunii octombrie, într-un an care a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul Pastorației Vârstnicilor, să-i aducem un prinos de recunoștință lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra vieții domnului Teodor Vatavu. Astfel, în urma ședinței Permanenței Consiliului Eparhial Suceava s-a decis a se acorda lui Teodor Vatavu cel mai înalt ordin al eparhiei noastre, Crucea Bucovinei.” El a dat citire apoi ordinului de înmânare a celei mai importante distincții, semnat de Înalpreasfinția Sa Părintele Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

 

  • Înaintat în grad de Locotenent-Colonel și răsplătit cu diplome

 

În cadrul ceremoniei, prin ordin al Ministrului Apărării Naționale,  veteranul sărbătorit Vatavu Toader Teodor fost ridicat la gradul de Locotenent-Colonel în Retragere, ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe fronturile celui de al Doilea Război Mondial.

Coorganizatori ai evenimentului, Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala ”Mușatinii” Suceava, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, reprezentate de Colonel în Retragere Neculai Niga, i-au oferit sărbătoritului mai multe însemne cu ocazia împlinirii a 100 de ani. Astfel, Teodor Vatavu a primit o diplomă cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani, două cocarde, una cu cifra 100 și cealaltă din partea Veteranilor de Război, o decorație nouă care să o înlocuiască pe cea veche, primită pe frontul de război, precum și o insignă de Membru de Onoare al Filialei Suceava - Cultul Eroilor.

 

  • Premiat de conducerea Primăriei Rădășeni, ca exemplu pentru comunitate

 

De organizarea evenimentului s-a ocupat îndeaproape și conducerea Primăriei Rădășeni, iar primarul Neculai Perju a vorbit, emoționat, despre importantul moment al comunității:”  Domnul Teodor Vatavu adună astăzi în jurul lui 70 de nepoți, strănepoți și stră-strănepoți, un număr impresionant și iată că a avut bucuria vieții de a-i vedea crescând sub ochii lui, fiind o deosebită mândrie pentru el că a apucat aceste zile. Nu a dus o viață ușoară, pentru că a lucrat în sectorul zootehnic al comunei, în așa zisa siderurgie a agriculturii, cum era considerată, cu o muncă care începea la ora 04:00 în fiecare dimineață. A știut să fie cumpătat în viață, a respectat familia, biserica, oamenii din comunitate. De aceea, din partea conducerii Comunei Rădășeni îi dăruim o Diplomă de Aniversare, la 100 de ani, alături de un tort, o șampanie și un premiu care să-i mai ajute bătrânețile. Multă sănătate și la mulți ani!”

O viață trăită cu cumpătare și modestie, un exemplu pentru comunitate și societate, cu dragoste pentru Dumnezeu și semeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Crucea Bucovinei" și importante distincții, oferite veteranului din Rădășeni la împlinirea a 100 de ani.
 Vizualizări articol: 344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Crucea Bucovinei" și importante distincții, oferite veteranului din Rădășeni la împlinirea a 100 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei