NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
vineri, 20 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 247 (8471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,976 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5668 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cvartetul Promusica Academica din Iași a obținut Trofeul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția 2023

Vineri, 20 Octombrie 2023 (14:12:02)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cvartetul Promusica Academica din Iași a obținut Trofeul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția 2023. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul festivității de premiere, Gala Laureaților, joi, 19 octombrie 2023, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prezența unui public numeros. Juriul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, desfășurat în perioada 16-19 octombrie 2023, la Suceava, a fost format din Gabriel Croitoru – violonist-concertist și prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, prim-violonist al Cvartetului „Transilvan”, președinte juriu; Remus Azoiței – profesor de vioară la Royal Academy of Music Londra, prim-violonist al Cvartetului „Ad Libitum”, membru juriu; Șerban Mereuță – director adjunct-artistic al Filarmonicii „Moldova” din Iași, vioara a II-a a Cvartetului „Ad Libitum”, membru juriu; Doru Albu – clarinet, muzică de cameră, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, membru juriu;  Mircea Neamț – prof. univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, membru juriu; Adrian Pop – compozitor, prof. univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, membru juriu; Viorel Munteanu – prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică „George Enescu” din Iași, membru juriu.

 

·        Premiere

O parte dintre membrii juriului au fost prezenți și la Gala Laureaților și au înmânat premii câștigătorilor acestei ediții a festivalului. La Concursul internațional al muzicii de cameră „Ciprian Porumbescu” s-au mai acordat următoarele premii: Premiul Special „Ciprian Porumbescu” a fost obținut de Cvartetul Virtuoso din Iași, Premiul I: Trio Dynamic din București, Premiul II: Cvartetul de coarde al UNAGE Iași, Premiul III: Trio Adamav din București, Mențiune: Quantum Brass din Cluj-Napoca; Premiul Special: Trio Mundis din Iași, Premiul Special: Cvartet SAX din Iași. La Concursul Internațional de Compoziție „Ciprian Porumbescu”: Premiul I: Alin-Constantin Chelărescu („Mascarada Scara); Premiul II nu s-a acordat; Premiul III: Paul – Constantin Pintilie („Cântă Corbu din cimpoi”).

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția 2023, organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, s-a bucurat de un real succes, atât prin prezența formațiilor camerale instrumentale prezente în concurs, cât și prin recitalurile de excepție susținute de Cvartetul Transilvan, coordonat de marele violonist Gabriel Croitoru, Cvintetul V-Coloris, coordonat de Ștefan Diaconu, Cvartetul „Ciprian Porumbescu”, coordonat de violonistul Ciprian Reuț, concerte ce s-au desfășurat pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec”.

Sufletul acestui festival, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, a oferit mai multe Diplome de excelență artiștilor invitați în cadrul Festivalului-Concurs „Ciprian Porumbescu”, le-a mulțumit pentru participare, inclusiv voluntarilor implicați în acest proiect, și a promis că acest festival-concurs va avea continuitate la Suceava și va crește în calitate de la an la an.

El l-a invitat pe scenă și pe deputatul Bogdan Gheorghiu, cel care, în perioada cât a fost Ministru al Culturii, a inițiat propunerea legislativă (ulterior aprobată) pentru ca anul 2023 să fie declarat „Anul Ciprian Porumbescu”.  Alături de Niculai Barbă și Bogdan Gheorghiu, dirijorul Daniel Jingaa fost unul dintre oamenii care a muncit mult pentru organizarea evenimentelor de mare anvergură dedicate lui Ciprian Porumbescu. Și Daniel Jinga a primit o Diplomă de Excelență din partea Consiliului Județean Suceava, la fel și Orchestra Operei Naționale Române din Iași. Cu toții au fost de acord că acest festival îndeplinește, într-un fel, dorința compozitorului Ciprian Porumbescu de a nu lăsa muzica sa să moară.

 

·        „Când vorbim de Mălini, trebuie să vorbim de Nicolae Labiș și de Teodor Ilincăi”

Seara de Gală i-a adus în fața publicului sucevean pe o parte dintre câștigătorii Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” la cele doua secțiuni, muzică camerală și compoziție. Cvartetul Promusica Academica din Iași, câștigătorul Trofeul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” 2023, a susținut pe scena Casei de Cultură Suceava și un scurt recital, fiind aplaudat și apreciat de public.

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, implicat în organizarea exemplară a festivalului (au spus-o și participanții, concurenții, juriul, dar și invitații care au evoluat pe scenă), și-a dorit o seară memorabilă pentru publicul sucevean, ceea ce s-a și întâmplat. Orchestra Operei Naționale Române din Iași, sub bagheta dirijorală a maestrului Daniel Jinga, a impresionat publicul meloman, artiștii fiind aplaudați în repetate rânduri de spectatori. I-au însoțit într-un recital de excepție soprana Paula Iancic și tenorul Teodor Ilincăi, un cuplu pe scenă, dar și în viața personală, artiști foarte talentați, cunoscuți pe plan național și internațional, care au interpretat arii din opere celebre, în duet sau solo, într-o manieră unică.

Teodor Ilincăi este de-al nostru, este născut în comuna Mălini, într-o familie cu 13 copii (el fiind mezinul) și este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați tenori ai generației sale. „Când vorbim de Mălini, trebuie să vorbim de Nicolae Labiș și de Teodor Ilincăi”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă. Talentata soprană Paula Iancic a afirmat că ea a fost adoptată de Mălini, de Suceava, și se consideră „al 14-lea copil al familiei, apropo, mă cheamă și Ilincăi”, mulțumind publicului pentru dragostea cu care a fost primită și aplaudată.

Ambii au primit flori și Diplome de Excelență din partea vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, moment în care Teodor Ilincăi a mulțumit publicului, familiei sale, fără de care nu ar fi ajuns la acest nivel „și, acum, nu ar fi stat această diplomă în mâinile mele”.

A fost un spectacol magnific, cu artiști senzaționali, cu imagini proiectate pe fundal, cu lumini, cu joc de lasere, o sărbătoare a muzicii clasice, care va fi greu de uitat. Au stârnit „emoții muzicale” și clarinetistul Daniel Paicu și saxofonistul Bogdan Constantin, profesori la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, întregind frumusețea acestui spectacol grandios.

Evenimentul de joi seară a fost prezentat de Laura Lucescu, jurnalist TVR Iași, născută în Câmpulung Moldovenesc, un profesionist prin excelență, care a reușit să aducă plus valoare spectacolului, să angreneze, în mod elegant, publicul, în această poveste muzicală, să pună în valoare fiecare artist, prin prezentarea fără cusur pe care le-a făcut-o. Laura Lucescu, o prezență agreabilă, care a fost răsplătită cu aplauze de către public. Bucovineanca a dovedit, și de această dată, că își iubește și face cu pasiune meseria de jurnalist, dar și de prezentator bine documentat, energic, care oricând poate duce la succesul unui eveniment, așa cum s-a întâmplat și la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cvartetul Promusica Academica din Iași a obținut Trofeul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția 2023.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cvartetul Promusica Academica din Iași a obținut Trofeul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția 20230.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei