Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 247 (8471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

”Imperiul cățeilor”

Un adăpost privat strânge câinii vagabonzi contra unui tarif de 1.100 de lei per patruped

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-un județ în care problema câinilor fără stăpân este omniprezentă în fiecare localitate rurală sau urbană și în care sunt foarte puține adăposturi pentru câini a fost autorizat și deschis recent un adăpost privat de capacitate mare, la Berchișești.

”Imperiul Cățeilor” are amenajate padocuri în care pot fi cazați între 700 și 900 de câini, însă există teren care permite extinderea până la o capacitate de peste 3.000 de câini.

Noul adăpost a încheiat deja contracte cu 26 de primării din județ și s-a început strângerea câinilor fără stăpân.

Aceste contracte între asociația care se ocupă de adăpost și primării au început deja să stârnească reacții prin localității, destui fiind cei care acuză că prețul perceput pentru ridicarea fiecărui câine este mare.

1.100 de lei este tariful pentru ridicarea unui câine, plătit de primării, de la bugetul local.  

 

  • ”Noi ne asumăm toate obligațiile odată ce am ridicat un câine. Primăriile nu mai au nici un cost ulterior ridicării câinilor”

 

Contactați de Monitorul de Suceava, reprezentanții adăpostului au explicat ce presupune acest cost.

Medicul veterinar Cătălin Țăran ne-a declarat că în acest tarif final de 1.100 de lei intră mai multe operațiuni destul de costisitoare și obligatorii. Capturarea câinilor este făcută de o echipă a adăpostului, exclusiv prin tranchilizarea câinelui (doar operațiunea de tranchilizare are un cost aproximativ de 150 de lei).

Urmează microciparea, vaccinul antirabic, deparazitarea și un set de analize, înainte ca patrupedul să poată ajunge în adăpostul de la Berchișești.

Procedura mai cuprinde sterilizarea sau castrarea, în funcție de sex.

”Cel mai important este că noi ne asumăm toate obligațiile odată ce am ridicat un câine. Primăriile nu mai au nici un cost ulterior ridicării câinilor, totul rămâne în responsabilitatea noastră. Câinii ajung în adăpostul de la Berchișești, devin ai noștri prin microcipare și ne asumăm toată răspunderea pentru ei. Nici nu se poate pune problema ca un câine ridicat de noi să se mai întoarcă pe stradă”, a declarat medicul Cătălin Țăran.

În aceste condiții, acesta este de părere că tariful per câine este unul decent.

 

  • Reprezentanții adăpostului spun că eutanasierea câinilor intră la excepții și se pune accent pe îngrijire în adăpost și adopții 

 

Din calculele făcute de cei de la adăpost, o lună de îngrijire a unui câine în adăpost înseamnă în medie un cost de 200 de lei, în special cu hrana.   

Cei de la ”Imperiul Cățeilor” spun că deocamdată nu pun problema de eutanasiere a câinilor din adăpost.

”Facem tot posibilul să oferim câini spre adopție, încercăm să stabilim contacte cu asociații din Germania, Anglia, Olanda sau Franța care ar putea face adopții importante, însă ne bazăm și pe adopții individuale, făcute de persoane fizice, care deja au început. Apoi, avem unele garanții de la iubitori de animale care sunt dispuși să suporte costuri de hrană pentru câini din adăpost. De exemplu, frații Mandache s-au oferit să ne asigure cantități mari de hrană din ce rămâne de la restaurantele lor”, a mai declarat Cătălin Țăran.

Trebuie spus că OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prevede posibilitatea de a eutanasia câini după 14 zile de la intrarea în adăpost, dacă patrupedul nu este adoptat.  

Cei de la adăpost spun însă că nu iau în calcul eutanasierea decât  în cazul câinilor grav bolnavi, grav loviți sau foarte bătrâni.

Trebuie amintit și că eutanasierea și apoi incinerarea unui câine este și ea o procedură chiar costisitoare.    

 

  • Localități din județul Suceava din care s-a ridicat deja un număr semnificativ de câini

 

În localitățile în care s-a încheiat contract cu primăriile s-a început deja ridicarea câinilor. Ca exemple, de la Salcea au fost ridicați 66 de câini, de la Dumbrăveni 30, de la Arbore tot 30, iar de la Dolhasca 27.

Un alt aspect important este că asociația se obligă să răspundă imediat chiar și pentru a tranchiliza și ridica un singur câine agresiv, dintr-o localitate în care există contract încheiat. 

 

  • De ce ideea unui adăpost pentru câini poate fi acum o afacere foarte bună 

 

Prin lege, toate primăriile trebuie să aibă un adăpost autorizat pentru câini fără stăpâni sau agresivi ori un contract cu un astfel de adăpost.

Adăposturi unde să fie duși câini amenajate și întreținute de primării sunt doar la Suceava, Rădăuți, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc. Mai există un adăpost privat, la Dărmănești, al Asociației ”Casa lui Patrocle”.

Așadar, nici măcar localitățile mari din județ nu au toate adăposturi pentru câini. Cu alte cuvinte, primarii sunt obligați prin lege să semneze un contract cu un adăpost privat.

Ideea deschiderii unui astfel de adăpost de câini de dimensiuni mari se dovedește așadar și o foarte bună idee de afacere.

Este un vid, un gol pe piață, care trebuie acoperit de cineva. Evident, în timp este foarte posibil să apară și alte adăposturi private sau ale primăriilor care să acopere acest gol.

 

  • Un lucru e clar, numărul câinilor fără stăpân de pe străzi trebuie redus cât mai mult

 

Fără îndoială, lăsând la o parte ideea unei afaceri, numărul câinilor fără stăpân de pe străzi trebuie redus cât mai mult.

Câinii fără stăpân provoacă mari probleme și în localitățile urbane, dar și în cele rurale.

Pe lângă riscurile privind atacuri asupra unor oameni, în orașe, câinii hoinari sunt mari purtători de virusuri.

În mediul rural, câinii hoinari care se plimbă între marginile pădurilor și zone locuite pot răspândi pesta porcină africană sau rabia, iar de multe ori, în cadrul anchetelor efectuate de medicii veterinari, ei au fost considerați purtătorii principali ai acestor virusuri.   

 

  • Adăposturi private ori adăposturi amenajate de primării care să se asocieze

 

Recent, într-o conferință de presă, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a salutat deschiderea adăpostului privat de la Berchișești și a spus că speră că vor mai apărea și altele.

„Primăriile vor putea încheia contract și vor avea unde duce câinii fără stăpân sau pe cei agresivi. Ar trebui ca astfel de adăposturi să apară în mai multe zone ale județului, fie că vorbim de inițiative private ori de două-trei primării care se pot asocia pentru a construi un adăpost. Este un pas spre normalitate care nu mai poate fi amânat”, a declarat doctorul Voloșeniuc.

El a subliniat și cât de importantă este identificarea prin microcipare a câinilor, precum și sterilizarea, dar și vaccinarea antirabică, având în vedere focarele din apropiere de județul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un adăpost privat strânge câinii vagabonzi contra unui tarif de 1.100 de lei per patruped.
 Vizualizări articol: 3388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un adăpost privat strânge câinii vagabonzi contra unui tarif de 1.100 de lei per patruped5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei