Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 195 (8419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lucian Harșovschi: „Transformăm un <munte> de gunoi într-un teren cu spațiu verde”

Luni, 21 August 2023 (17:31:14)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În doar cinci ani, aproape 430.000 de metri cubi de gunoi produs de suceveni, în municipiul reședință de județ, s-a adunat în depozitul temporar de la Ipotești (funcțional în perioada 2014-2019).

Transferarea cantității totale de deșeuri în Depozitul menajer de la Moara s-ar fi făcut într-un interval de 4 ani cu un total de 4.280 de curse, iar totalul costurilor de relocare și depozitare ar fi de 46.905.891,44 lei (TVA inclus). Adică aproape 10 milioane de euro, care ar fi trebuit plătiți de către suceveni. Mai mult, operațiunea ar fi dus la închiderea Depozitului ecologic de la Moara cu trei ani de zile mai devreme, fiind vorba de o cantitate imensă de gunoi.

„Transformăm un <munte> de gunoi într-un teren cu spațiu verde, care contribuie la reducerea nivelului de poluare”, spune viceprimarul Lucian Harșovschi, care a prezentat operațiunea de închidere „in situ” a gropii de gunoi de la Ipotești unde timp de cinci ani au fost duse peste 420.000 de mc de deșeuri provenite din municipiu.

„Deșeuri producem cu toții, zilnic, menajer sau reciclabil. Cel menajer trebuie depozitat undeva și vă asigur că este foarte mult gunoi produs de suceveni. Dar oare știm cât și unde ajunge acesta în cele din urmă?”, a întrebat viceprimarul, într-o nouă filmare în care parcurge un traseu, către un obiectiv de investiții mai izolat ca locație, să se convingă oamenii de existența acestuia.

De data aceasta, viceprimarul a inspectat (de două ori) groapa de gunoi de la Ipotești, unde se efectuează lucrările de închidere „in situ” a depozitului temporar de deșeuri, în baza unui contract în valoare de 8.640.758,92 lei (1.746.278,15 euro) pe care l-a semnat în noiembrie 2022.

„Este un proiect care aduce economii considerabile pentru Primăria Suceava, dar ne face și mai prietenoși cu mediul înconjurător”, afirmă Lucian Harșovschi.

 

Reprezentantul administrației locale a evidențiat faptul că în doar 5 ani (2014-2019), 105.000 de suceveni și 5.200 de agenți economici au produs 428.204,46 mc de deșeuri, cantitate ce ar fi solicitat timp îndelungat de transportare, dar și costuri mari.

În schimb, administrația locală a găsit o altă soluție, prin care nu doar că nu a mai cheltuit o sumă uriașă de la bugetul local, ba chiar a atras fonduri externe, nerambursabile.

Contractul de finanțare, de aproape 1,8 milioane de euro, a fost semnat de Lucian Harșovschi la data de 24 noiembrie 2022 la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipal Ipotești, jud. Suceava, in situ” (în mediul natural, la fața locului) trebuie finalizată până la 30 aprilie 2024 de asocierea SC Diasil Service SRL și SC Ritmic Com SRL.

La final, terenul degradat va fi transformat într-un frumos spațiu verde, un cadru natural optim de petrecere a timpului în aer liber, care contribuie și la reducerea nivelului de poluare prin purificarea aerului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucian Harșovschi: „Transformăm un de gunoi într-un teren cu spațiu verde”.
 Vizualizări articol: 2124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Lucian Harșovschi: „Transformăm un de gunoi într-un teren cu spațiu verde”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei