Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 191 (8415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


Între lucru și muncă, între ”a fi” și ”a avea”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt destui părinți care se arată îngrijorați de ”nivelul învățământului” din România. Lor și altor ”supărați pe sistem” îndrăznesc să le rostesc cele ce urmează, prin care încerc doar un diagnostic etiologic, fără pretenții de tratament curativ… Și o spun și din experiențialul personal...

Anumite ”materii”, da: se fac cu dascălii; la școală sau... la ”meditații”, că azi nu-i de ales, dar altele - comunicarea, limba maternă - și formarea din prunc a viitorului om axat profesional pe vocație, pe ”talent” și nu pe ”ce se cere”, nu pe ”unde se câștigă”, nu pe ”un loc de muncă” se fac în familie.

Aici se face educația morală (sau etică – pentru atei, stoici…!) și tot aici se descoperă vocația, talentele și ”înclinațiile” copilului, care tot în casa părintească se cultivă, cel puțin o vreme.

În școli, din nefericire, sunt destui dascăli proveniți din familii unde aceste ”lucrări” nu s-au făcut la timp. E o constatare, nicidecum acuzare; părinții viitorilor dascăli cu pricina, la vremea copilăriei lor, fiind ”ocupați”: cu câștigul, cu ambițiile, cu vreun loc de muncă prin străinătate, cu amantlâcurile, cu carierele individuale etc... Și copiii aceștia, neglijați - dintre care, unii..., ”au avut de toate”, mai puțin iubitoarea atenție părintească - au ajuns oameni cu diplome de dascăl. Fenomenul este larg și privește toate domeniile…

Așa se face că acești ”prunci invizibili” – termen psihologic – au ajuns medici, judecători, silvicultori etc... Dar nu s-au cantonat în vocație, ci doar ”au dat la facultate”, au urmat o școală oarecare și le-au absolvit. Evident că și refugierea în patronatul unei afaceri doar ”fiindcă se câștigă” ori în politică este tot expresia neiubirii pentru de profesia ”de bază”, aleasă cândva anapoda. Astfel, impostura cu diplome, doctorate și locuri de muncă umplute cu oameni de nimic, este un fenomen uriaș.

Firește însă că sunt și fericite excepții. Și în acești oameni este nădejdea!... Ei sunt ”artiști” în ceea ce fac: la catedră, în sălile de operație, la șevalet, la pupitrul unei orchestre, în grădină, în redacții, pe ogor, în silvicultură sau laboratorul de cofetărie etc.

Ei lucrează, nu doar muncesc... Sunt profesioniștii cu iubire și conștiință!; cei văzuți cândva și încurajați la timp de părinți...

Iar cel care lucrează - artist fiind în ce face - nu ostenește, își iubește meseria și pe beneficiarii acesteia: elevi, pacienți, consumatori de pâine, de prăjituri, de legume, cititori, arbori ai codrului și sălbăticiuni.

Ei - subliniez fiindcă e cheia - lucrează! Ceilalți doar muncesc...

Sintagma juridică ”condamnat la muncă silnică” spune destule. Căci lucru silnic nu există. Asta făcea deosebirea dintre traiul în ” a avea” (bani, posesii, glorie) și traiul în ”a fi”... bun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Între lucru și muncă, între ”a fi” și ”a avea”.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Între lucru și muncă, între ”a fi” și ”a avea”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei