Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 160 (8384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Zeci de artiști prezenți la Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare”, ediția a IX-a, la Cajvana

Marţi, 11 Iulie 2023 (16:03:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de artiști au participat la sfârșitul săptămânii trecute, 8-9 iulie 2023, la Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare”, ediția a IX-a, la Cajvana, manifestare care face parte din programul Zilele orașului Cajvana și care a adunat sute de spectatori, ca de fiecare dată.

Primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat la debutul manifestării că acest festival își propune „promovarea artei interpretative tradiţionale. Evenimentul are rolul de a capta interesul tinerilor care iubesc folclorul românesc şi de a-l duce mai departe, prin strădania lor artistică”.

În prima zi a festivalului, elevi ai Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare“ din Cajvana au prezentat în fața publicului mai multe momente artistice. Programul a fost coordonat de directorul adjunct al liceului, prof. Iulian Ciotu, coordonator al Ansamblului „Stejarul” Cajvana, împreună cu profesoarele pentru învățământ primar Bârgăoan Anuța, Ciuhan Domnica, Creangă Anastasia, Mârza Rahila, Tipa Casandra, Pîțu Floarea, Solcan Trandafira, Tomuț Cristina, Davidoaia Irina, precum și de profesoara de canto Boca-Răcar Casandra. Au participat la programul artistic și Fanfara din Rzgow (Polonia), Ansamblul „Stejarul” din Cajvana, solistul Nicolae Vieru, seara de 8 iulie încheindu-se cu o discotecă în aer liber, atmosfera fiind întreținută de DJ Adi Creativ.

Am aflat de la prof. învățământ primar Lidia Loredana Seserman că pentru prima dată în cadrul acestei manifestări s-au premiat elevii care au obținut media generală 10 în anul școlar 2022-2023, dar s-au oferit și importante premii elevilor cu performanțe la diferite competiții naționale.

 

A doua zi de festival

Ziua de duminică, 9 iulie 2023, a debutat la ora 13.00, cu parada portului popular, paradă urmată de un spectacol pe scena amenajată în centrul orașului, unde au evoluat Fanfara din Rzgow, soliștii: surorile Anastasia și Teodora Seserman, Gheorghe Știrbu, Gheorghe Bârgăuan, Miruna Moroșan, Miruna Șoldan, Ionuț Toneț, Trupa „Kozacioc” din Bălcăuți, Grupul vocal „Stejăreii”, Ansamblul „Mugurel” din Solca, Ansamblul „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței, Ansamblul „Pădurețul” din Pârteștii de Sus, Ansamblul „Izvorașul” din Liteni, Ansamblul „Arcanul USV”, Taraful „Bilcuța” din Bilca, Ansamblul „Trilișești” din Iaslovăț și, nu în ultimul rând, gazdele festivalului, Ansamblul „Stejarul” din Cajvana.

Spectacolul a fost moderat de Mihaela Bârsan, realizator emisiuni TV, prezentator și organizator evenimente, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „10 pentru folclor”.

Tot în a doua zi de festival au evoluat în aplauzele publicului Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”, Maria Luiza Mih și „Ceterașii” din Maramureș. Cunoscuta interpretă Ioana Ignat și DJ Project au oferit publicului un show incendiar, după care privirile tuturor s-au îndreptat spre cer, pentru a urmări un impresionant foc de artificii.

Fiecare artist a primit câte o diplomă, flori şi câte un trofeu al festivalului lucrat cu măiestrie de profesorul Traian Seserman.

Doctorul Zita-Maria Grigorean a primit din partea Primăriei orașului Cajvana titlul de „Cetăţean de Onoare”, „în semn de aleasă recunoștință și prețuire pentru dăruirea afirmată în întreaga activitate desfășurată în scopul alinării suferințelor cetățenilor orașului Cajvana, aflați în clipe de încercare și deznădejde”.

 

Invitați. Organizatori

Alături de autoritățile locale din Cajvana, la festival au fost prezenți, după cum ne-a spus Lidia Loredana Seserman, senatorul Ioan Stan, deputații Gheorghe Șoldan, Mirela Adomnicăi și Bogdan Gheorghiu, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, și subprefectul Cristian Șologon.

La final, Gheorghe Tomăscu, primarul oraşului Cajvana, a declarat: „Chiar dacă este criză, tradiţia trebuie păstrată. Ajutat şi de câţiva sponsori, am reuşit să marcăm şi în acest an această mare sărbătoare. Sper din inimă că această tradiţie se va păstra, iar tinerii vor prețui locurile acestea încărcate de istorie şi frumos”.

Evenimentul, organizat de Primăria oraşului Cajvana şi Consiliul Local Cajvana, a avut ca partener Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, coordonat de directorul prof. Nicolae Robu. Prof. învățământ primar Lidia Loredana Seserman a completat că „pe lângă spectacolele de muzică populară, toţi cei care au fost atraşi de festival au avut ocazia să descopere şi munca artiştilor populari, cu tarabe cu obiecte de artizanat, opinci confecţionate manual sau costume populare etc.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de artiști prezenți la Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare”, ediția a IX-a, la Cajvana.
 Vizualizări articol: 1052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de artiști prezenți la Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare”, ediția a IX-a, la Cajvana0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei