Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 160 (8384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Unire întru cultură”

La Suceava a fost înființată recent Asociația „Cenaclul Cultural Educativ”

Marţi, 11 Iulie 2023 (12:20:47)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, s-au adunat recent mai mulți oameni de cultură care au înființat Asociația „Cenaclul Cultural Educativ” Suceava (ACCES). Fondatorii acestei asociații culturale sunt conf. univ. dr. George Mahalu (președinte), scriitorul Constantin Horbovanu (vicepreședinte), scriitoarea și artista plastică Grațiela Țurțu (secretar).

Prima ședință a Asociației „Cenaclul Cultural Educativ” Suceava (ACCED) a avut invitați de la Dorohoi, Fălticeni, Vama, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei Brădățel etc. Printre cei prezenți s-au aflat: Vasile Adascaliței, președintele Asociației Transfrontaliere „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutul Herței”, Călin Dănilă - Revista „Pământul Viu”, Gabriel Todică - Revista „Dragoș”, membri ai Cenaclului „Nicolae Labiș”, Mălini-Maria și Puiu Crețu, Ioan Mugurel Sasu, președintele Cenaclului „Nectarie” Vama și redactorul-șef al revistei „Surâsul Bucovinei”, Ioan și Paraschiva Abutnariței, reprezentanți ASATD (Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor - președinte preot dr. Mihai Valică), col. Vasile Aioanei, poeta Gabriela Braha Strugaru, Luminița Reveica Țaran, membri ai cenaclului câmpulungean „Țara de Sus”, scriitoarea și bibliotecara Luminița Ignea, membră a cenaclului din Vama, Elena Ionescu, George Mahalu, Constantin Horbovanu, Grațiela Țurțu, George Sauciuc, Mariana Bilic, Adela Șulea (care a recitat „Păpușa”, de Gabriel Gracia Marquez).

Președintele asociației, conf. univ. dr. George Mahalu, a spus că scopul înființării ACCES este de a crea o „legătură intrinsecă dintre actul cultural și cel educațional”. Scriitorul Constantin Horbovanu a adăugat că ACCES va favoriza „acces la cultură și la frumusețe”, în timp ce col. Ioan Abutnăriței susține că asociația înseamnă „unire întru cultură”. Participanții la prima întâlnire culturală a asociației susțin că asociația este „o tribună a celor ce au ceva de spus, ca lava unui vulcan”, „un modus vivendi”, „o punte culturală între românii trăitori întru limba română”, „o asociație pentru susținerea românismului”, o formă de a arăta  „ce se întâmplă în literatură”, „nu se poate trăi într-o românitate dacă nu trăiești un act de cultură”. S-a explicat și faptul că ACCES „nu este o federalizare a cenaclurilor”. Asociația încearcă să adune oameni inimoși, pentru că își propune „promovarea tinerilor, organizarea de concursuri literare - un periodic cultural - expoziții - promovarea artei și a artiștilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Suceava a fost înființată recent Asociația „Cenaclul Cultural Educativ”.
 Vizualizări articol: 1046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Suceava a fost înființată recent Asociația „Cenaclul Cultural Educativ”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei